Word lid en maak het verschil
Word lid
Wazig zien

Wazig zien

Wazig zien is een veelvoorkomend probleem bij mensen met diabetes. Als je wazig ziet, is het belangrijk dit goed in de gaten te houden. Het kan namelijk wijzen op complicaties. Door diabetes heb je namelijk meer kans op...

  Wazig zien is een veelvoorkomend probleem bij mensen met diabetes. Als je wazig ziet, is het belangrijk dit goed in de gaten te houden. Het kan namelijk wijzen op complicaties. Door diabetes heb je namelijk meer kans op oogproblemen.  

  Gezondheid van de ogen

  Mensen met diabetes hebben een groter risico op oogproblemen, waaronder retinopathie, glaucoom en cataract. Deze aandoeningen kunnen leiden tot wazig zien en zelfs blindheid als ze niet goed worden behandeld. Het is belangrijk voor mensen met diabetes om regelmatig een oogarts te bezoeken voor controles. Verandert er iets aan je zicht? Neem dan contact op met je behandelend arts.

  Wazig zien kan wijzen op oogproblemen

  Wazig zien kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld als je bloedglucosewaarden vaak te hoog of te laag zijn.  Zijn de waarden weer stabiel, dan ga je vanzelf weer beter zien. Maar het kan ook een symptoom zijn van oogproblemen die samenhangen met diabetes. Een van de meest voorkomende complicaties is diabetische retinopathie, waarbij hoge bloedsuikerspiegels de bloedvaten in het netvlies beschadigen. Dit kan leiden tot bloedingen, zwelling en littekens waardoor je minder goed gaat zien.

  Met anderen praten over gezonde voeding

  Want diabetes heb je niet alleen.

  Wat kun je zelf doen om wazig zien te voorkomen?

  Het voorkomen van wazig zien bij diabetes begint met het stabiel houden van de bloedglucosewaarden. Een gezonde leefstijl, met gezond eten, voldoende bewegen en het nemen van voorgeschreven medicijnen helpen om deze waarden binnen de streefwaarden te houden. Hierdoor wordt het risico op complicaties kleiner. Daarnaast is regelmatige controle bij een oogarts belangrijk om eventuele problemen snel op te sporen en te behandelen.

  Behandeling van oogproblemen

  Als wazig zien wordt veroorzaakt door oogproblemen als gevolg van diabetes, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden mogelijk. Bijvoorbeeld medicijnen om de bloeddruk te en bloedglucosewaarden te regelen, laserbehandelingen of een operatie. Welke behandeling nodig is, hangt af van het probleem en hoe erg het is. De oogarts zal met jou de opties bespreken.

  Laat regelmatig je ogen controleren

  Als je diabetes hebt, is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren door een oogarts. Als problemen op tijd herkend en behandeld worden, is het risico op blijvende schade een stuk kleiner. Daarnaast kunnen een gezonde levensstijl en een goede bloedglucosewaarden helpen om het risico op complicaties te verminderen.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid