Word lid en maak het verschil
Word lid
Semaglutide

Semaglutide

Semaglutide is ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes. Semaglutide hoort tot de GLP-1 agonisten. De bekendste zijn Ozempic, Rybelsus en Saxenda.

    Wat is semaglutide?

    Semaglutide is een medicijn dat is ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes. Semaglutide hoort bij een groep medicijnen die met een moeilijke naam glucagon-like peptide-1 receptor agonisten (GLP-1 RA’s) worden beschreven. Daarom noemen we ze meestal GLP-1 agonisten of zelfs GLP-1. De bekendste zijn Ozempic, Rybelsus en Saxenda.

    Semaglutide en GLP-1

    GLP-1 is een hormoon dat in de darmen wordt gemaakt na het eten. Het verbetert de werking van de alvleesklier. En het zorgt voor ervoor dat er minder glucagon wordt afgegeven. Glucagon is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt. GLP-1 vermindert ook de eetlust.

    Wat doet semaglutide?

    Semaglutide doet het gedrag van het hormoon GLP-1 na. Het kleeft vast aan eiwitten in je lichaam. Het afgeven van insuline aan je lichaam krijgt dan een extra duw en het remt het afgeven van glucagon. Ook zorgt het dat je maag langer vol blijft. Semaglutide verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt voor gewichtsverlies.

    Rybelsus en Ozempic

    Het medicijn is te krijgen in verschillende vormen. Een ervan is Rybelsus. Dat is een tablet dat je slikt. Een andere is Ozempic. Dat is een medicijn dat je injecteert met een injectiepen. De werking van Rybelsus en Ozempic is hetzelfde.

    Meld medicijntekorten

    Zijn medicijnen die jij nodig hebt voor je diabetes niet leverbaar? Meld het op ons Meldpunt Medicijntekorten.

    Wanneer kies je voor welk medicijn?

    Er zijn verschillende medicijnen voor diabetes type 2. De keuze welk medicijn je gebruikt kan afhangen van je eigen voorkeur, je behandelplan, de adviezen van de arts en de beschikbaarheid van het middel. Er is in 2024 een groot tekort aan Ozempic.

    Bijwerkingen van semaglutide

    Semaglutide die je slikt (Rybelsus) en semaglutide die je injecteert (Ozempic) hebben dezelfde bijwerkingen waar je last van kunt krijgen:

    1. Misselijkheid komt vaak voor. Vooral bij de start van de behandeling of als je er meer van gaat gebruiken. Bij semaglutide die je slikt (Rybelsus) kan het helpen om de tablet ’s ochtends in te nemen met een slok water en daarna minstens 30 minuten te wachten voordat je iets eet, drinkt of andere medicijnen inneemt.
    2. Braken of overgeven komt minder vaak voor dan misselijkheid. Het gebeurt dan meestal in de eerste weken van de behandeling. Als het overgeven blijft, is het belangrijk om hierover te praten met je behandelaar. Bij semaglutide die je injecteert (Ozempic) komt overgeven minder vaak voor.
    3. Sommige mensen kunnen last krijgen van diarree tijdens het gebruik van semaglutide. Praat met je zorgverlener als deze bijwerking lang blijft. Praat er ook met je zorgverlener als  het voor veel ongemak zorgt.
    4. Semaglutide kan ook voor problemen met je maag en darmen zorgen. Bijwerkingen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en verstopping zijn bekend bij semaglutide. Niet te veel tegelijk eten, maar juist  kleinere maaltijden over de dag kan helpen.
    5. Hypoglykemie (lage bloedglucosewaarde): Semaglutide kan het risico op hypoglykemie verhogen. Vooral als het wordt gebruikt in combinatie met andere bloedsuikerverlagende medicijnen.

    Ik merkte duidelijk dat ik minder trek had toen ik startte met Ozempic, maar ik moest ook zelf echt nog wel wat doen aan mijn leefstijl. Het is echt geen wondermiddel.

    Anja, 56 jaar

    Praat over je bijwerkingen

    Het is belangrijk om over bijwerkingen te praten met je behandelaar. Sommige bijwerkingen kunnen ernstig zijn. Of ze kunnen je problemen geven in je dagelijkse leven. De zorgverlener kan dan met jou over de voor-en nadelen nadenken. En eventueel de dosis veranderen of een ander medicijn voorschrijven.

    Meld je bijwerking bij Lareb

    Bijwerkingen kun je doorgeven bij bijwerkingeninstituut Lareb. Door bijwerkingen daar te melden wordt er meer bekend over het aantal bijwerkingen en hoe vaak ze voorkomen.

    Wanneer semaglutide?

    Je kunt in aanmerking komen voor het gebruik van semaglutide als je:

    • ouder bent dan 18 jaar;
    • je diabetes type 2 hebt;
    • je met andere medicijnen je bloedglucosewaardes niet goed onder controle krijgt;
    • of als andere bloedglucose verlagende medicijnen niet werken bij jou.

    Semaglutide kan alleen worden voorgeschreven door je zorgverlener of arts.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid