Word lid en maak het verschil
Word lid
Wat is diabetes type 1?

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een blijvende ziekte waarbij je alvleesklier geen insuline meer maakt. Je moet jezelf daarom insuline toedienen met een pen of een pomp. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen en niet genezen.

  Diabetes type 1 is een blijvende ziekte waarbij je alvleesklier geen insuline meer maakt. Je moet jezelf daarom insuline toedienen met een pen of een pomp. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen en niet genezen.

  Diabetes type 1: Wat gebeurt er in je lichaam?

  Bij diabetes type 1 zet je eigen afweersysteem de bètacellen in je alvleesklier uit. Dit zijn de cellen die insuline maken. Je lichaam heeft insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat de glucose (suiker) uit je voeding naar je lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in je bloed. Je krijgt dan te hoge bloedglucosewaarden. Dit kan vervelende gevolgen hebben als je langer diabetes hebt.

  Meer weten? Lees ook over diabetes type 1 op diabetes.nl.

  Wat zijn de symptomen van diabetes type 1?

  Het is vaak moeilijk om diabetes te herkennen. De symptomen passen ook bij andere aandoeningen en ziektes. Een arts moet de diagnose stellen. Vaak genoemde klachten zijn:

  • Veel dorst
  • Vaak moeten plassen
  • Een droge mond
  • Veel afvallen in korte tijd
  • Je heel zwak en moe voelen
  • Last hebben van je ogen, wazig of slecht zien

  Denk je dat je diabetes type 1 hebt?

  Ga naar je huisarts.

  De huisarts prikt een druppeltje bloed en meet je bloedglucosewaarde. Is deze hoger dan 11 mmol/l (millimol per liter bloed), dan is een tweede ‘nuchtere’ meting nodig. Hiervoor mag je acht uur van tevoren niet eten of drinken. Is de waarde dan hoger dan 6 mmol/l, dan heb je diabetes.

  Behandeling van diabetes type 1

  Diabetes type 1 behandel je met insuline. Dit doe je met een insulinepen of een insulinepomp. Het doel is dat je bloedglucosewaarden tussen de 4 en 10 mmol/l blijven. De behandeling bestaat uit een combinatie van leefstijl en medicijnen.

  Lees ook over behandeling van diabetes type 1 op diabetes.nl

  Voeding bij diabetes type 1

  Wat je eet en drinkt heeft veel invloed op je glucosewaarden. Je kunt hierover meer lezen.  Bijvoorbeeld op Hoe eet je gezond met diabetes of bij Leefstijl en voeding op diabetes.nl.

  Ik ben direct erg op mijn eten gaan letten. Maar ik vind ook dat ik af en toe mag zondigen.

  Laura, 32 jaar

  Oorzaak van diabetes type 1

  De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Genetische aanleg en erfelijkheid spelen soms een rol. Andere mogelijke oorzaken zijn virussen, voeding en milieufactoren. Zeker is dat het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline maken. Er wordt veel onderzoek naar gedaan.

  Honeymoonfase: de eerste tijd na de diagnose

  De honeymoonfase (wittebroodsweken) van diabetes type 1 is de periode kort na de diagnose. Diabetes type1 ontstaat doordat het eigen immuunsysteem de cellen in de alvleesklier kapotmaakt die insuline maken. In het begin maken deze bètacellen nog wel wat insuline aan. Het voordeel is dat type 1 daardoor in het begin nog makkelijk te regelen is. Daardoor kan het zijn dat je na de honeymoonfase teleurgesteld raakt omdat het regelen dan moeilijker wordt.

  Wetenschappers proberen om het kapotmaken van de T-lymfocyten (de cellen die de bètacellen kapotmaken) af te remmen. Dan zou er een soort eeuwige honeymoonfase ontstaan.

  Webinar: verschillen binnen diabetes type 1

  Diabetes type 1 is gewoon diabetes type 1, of toch niet helemaal? Nee, er zijn verschillende vormen van diabetes, we noemen dat subtypen. Tijdens het eerder opgenomen webinar verschillen binnen diabetes type 1 vertelt dr. Henk-Jan Aanstoot over de subtypen binnen diabetes type 1. Dr. Henk-Jan Aanstoot is kinderarts en oprichter van Diabeter.

  Kijk hier het webinar terug.

  Wat kun je zelf doen?

  Voeding, beweging, medicijnen: allemaal hebben ze invloed op je bloedglucosewaarden. Door ervaring en door over je ziekte te leren krijg je meer grip op je diabetes. Door meer kennis over jezelf en diabetes te verzamelen, weet je wat van invloed is op jouw diabetes. En wat je beter wel en niet kunt doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een online cursus of e-learning.

  Leer over diabetes

  Diabetesvereniging biedt verschillende e-learnings, cursussen en webinars aan. Dit is een kleine greep uit de mogelijkheden:

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid