Word lid en maak het verschil
Word lid
Alcohol en diabetes

Alcohol en diabetes

Alcohol heeft invloed op je diabetes. Het heeft effect op je bloedglucosewaarden. En niet alleen de alcohol beïnvloedt jouw waarden. Ook de suiker in drankjes, zoals zoete wijn, mixdranken, likeur en bier. Er zijn dus twee dingen waar...

  Alcohol heeft invloed op je diabetes. Het heeft effect op je bloedglucosewaarden. En niet alleen de alcohol beïnvloedt jouw waarden. Ook de suiker in drankjes, zoals zoete wijn, mixdranken, likeur en bier. Er zijn dus twee dingen waar je rekening mee moet houden: het effect van alcohol en het effect van suiker (koolhydraten).

  Alcohol en je lever

  Als je alcohol drinkt, is je lever alleen maar bezig met het afbreken van de alcohol. Daardoor geeft je lever geen glucose meer af en daalt je bloedglucosewaarde. Hoe snel dat gaat, verschilt per persoon en type drankje. Een bloedglucosedaling kan leiden tot een ernstige hypo. Zorg daarom dat je altijd glucose en een bloedglucosemeter bij de hand hebt als je alcohol hebt gedronken.

  Wat gebeurt er bij het drinken van alcohol?

  Drink je een zoet drankje, dan gaat je bloedglucosewaarde eerst omhoog. Deze piek gaat in je slaap voorbij. Door de alcohol daalt je bloedglucosewaarde in de nacht. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe langer het duurt voordat het is afgebroken. En hoe groter het risico op een hypo later in de nacht. Het kan nodig zijn om iets te eten voordat je gaat slapen en/of minder insuline te spuiten.

  Alcohol laat je bloeddruk stijgen

  Door alcohol stijgt ook je bloeddruk. Voor mensen met diabetes betekent dat altijd een extra risico voor het hart en de bloedvaten. De bloedvaten hebben al veel te verduren door wisselende bloedglucosewaarden en aderverkalking.

  Test jezelf

  Het is leerzaam om te testen hoe jij reageert op alcohol. Kijk welke aanpassingen in je insuline en koolhydraten jij precies nodig hebt. Als je je eigen lichaam goed kent, kan je ernstige hypo’s voorkomen.

  Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag.

  Advies van de Gezondheidsraad

  Tips voor veilig alcoholgebruik

  Hoe zorg je ervoor dat je niet in de problemen komt als je alcohol hebt gedronken. Bekijk onze tips in onderstaand filmpje.
  En wil je weten hoeveel koolhydraten er in de verschillende drankjes zitten? Download onze factsheet over alcohol.

  Let op: glucagon werkt niet door alcohol

  Door glucagon toe te dienen, kom je normaal gesproken weer bij uit een hevige hypo. Maar als je alcohol hebt gedronken, heeft glucagon geen effect. Alleen een glucose-infuus kan dan helpen. Diabetes en alcohol kan een gevaarlijke combinatie zijn. Jaarlijks eist het meerdere slachtoffers. Zorg dat het jou niet overkomt.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid