Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Help een ander, word vrijwilliger

Als vrijwilliger bij Diabetesvereniging Nederland kun je écht iets voor een ander betekenen. Met jouw ervaring, kennis en passie ondersteun en help je andere mensen met diabetes op weg. En je kunt helpen diabeteszorg landelijk en regionaal onder de aandacht te brengen.

Ook bij Diabetesvereniging Nederland zijn we ontzettend blij met jouw hulp. Zonder onze vrijwilligers zijn wij namelijk nergens. Kom jij ons team van vrijwilligers versterken? Bekijk onze vacatures!

Wat we doen?

Diabetesvereniging Nederland maakt zich sterk voor alle mensen met diabetes in Nederland. Voluit leven met diabetes, daar gaan we voor! Dat doen we op veel verschillende manieren. Met onze activiteiten bieden we mensen met diabetes de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen en van elkaar te leren. En we maken ons hard om diabeteszorg hoger op de agenda te zetten bij zorgverleners, overheid en (diabetes)organisaties. Als vrijwilliger heb je hierin een essentiële rol.

Lees meer over wat we doen.

Help jij ons?

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Doe mee

Welke vrijwilligersfuncties zijn er?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor vrijwilligers binnen DVN. We zien graag dat onze vrijwilligers plezier hebben in wat ze doen. Ons uitgangspunt is dan ook dat vrijwilligerswerk leuk en passend moet zijn. Daarom kun je als vrijwilliger één of meerdere rollen kiezen die bij jou passen, als er vacatures zijn. 

De vrijwilligersfuncties die we binnen DVN hebben, zijn:

Coach

Gedurende 3 maanden begeleid je samen met een duo-coach een groepje van 6-8 deelnemers van de online cursus Leven met Diabetes Type 2. Via een mix van theorie, praktische opdrachten en contact met de coaches en ander deelnemers, gaan de cursisten aan de slag met hun leefstijl. 

Voorlichter Je geeft regelmatig voorlichting over diabetes en het werk van Diabetesvereniging Nederland aan bedrijven en verenigingen.
Adviseur zorgkwaliteit Je bent actief betrokken bij projecten en activiteiten die bijdragen aan verbetering van de kwaliteit van de diabeteszorg in de regio.
Gespreksleider Je leidt tafelgesprekken in ons diabetescafé. Tijdens deze gesprekken wisselen deelnemers ervaringen uit over een bepaald thema. 
Activiteitencoördinator Je bedenkt en organiseert, samen met andere vrijwilligers, een wisselend aanbod activiteiten in jouw regio. Dat kan een beweegactiviteit, een kookworkshop, een diabetescafé of iets anders zijn. 
Vrijwilliger SugarKidsClub Je ondersteunt de activiteiten die we met de SugarKidsClub organiseren, zoals onze vakantiekampen en familiedagen.
Prikconsulent Je meet bloedglucosewaarden met een vingerprik tijdens informatiebijeenkomsten van DVN. 
Ervaringsdeskundige Je vertelt vanuit je persoonlijke ervaring over leven met diabetes tijdens bijeenkomsten en activiteiten van DVN. Je kunt je verhaal goed overbrengen, maar bent ook een kei in luisteren.

 “Mijn vader was bestuurslid en op mijn 18e nam ik het stokje van hem over. Ik hoop dit nog lang te doen, want DVN is een stuk van mijn leven.”

Piet (78) is al 71 jaar lid van DVN en actief bij de vereniging.

Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 

We vinden het belangrijk dat al onze vrijwilligers met vertrouwen en een goed gevoel hun werk kunnen doen. Daar dragen wij ons steentje aan bij door middel van scholing.

Als je vrijwilliger bij ons wordt, bieden we je de opleiding ‘Diabetes in vogelvlucht’ aan. Je doet dan basiskennis op over alle typen diabetes, het leven met diabetes en de visie en werkwijze van DVN. Daarnaast krijg je nog aanvullende trainingen/cursussen, afhankelijk van wat je als vrijwilliger gaat doen. Zo hopen we dat je nog meer plezier haalt uit je vrijwilligerswerk!

“Oh wow, jij hebt ook diabetes!”, zeggen kinderen vaak als ze zien dat ik ook een sensor en een pomp draag.”

Claudia Goedknegt (37 jaar, vrijwilliger bij SugarKidsClub)

Vrijwilligerswerk per regio


Onze vrijwilligersactiviteiten in Nederland zijn verdeeld over 21 regio's:

Friesland – Groningen – Drenthe – Oude en Nieuwe Land – Midden-Nederland – Oost-Nederland – Veluwe en IJsselstreek – Gelre – Noord-Holland noord – Noord-Holland midden – Amsterdam, Haarlem e.o. – Groene Hart – Utrecht, Zeist e.o. – Haaglanden – Rotterdam – Zuid-Holland zuid – West-Brabant en Tholen – Midden- en Noordoost-Brabant – Peel en Kempen – Limburg – Delta 

Je kunt zowel regionaal als landelijk actief zijn.

Word lid

Word lid

Voor elke situatie persoonlijk advies. Zorg dat je voluit kunt leven met diabetes.

Meld je aan

Meer weten over solliciteren, werk en ZZPZorg dat je weet wat er mogelijk is.
NAAR WERKEN MET DIABETES