Een hypo is een sterke daling van de bloedsuikerspiegel. Er zit dan te weinig glucose (suiker) in je bloed. Hypo is de afkorting van het woord hypoglykemie. Hypo’s komen vaak voor en kunnen veel invloed hebben op je lichaam. Ze kunnen ook gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld in het verkeer of als je werkt met machines. Daarom is het belangrijk om een hypo op tijd te herkennen. Maar hoe herken je een hypo?
Hypo’s zijn vervelend en sommige mensen vinden het eng. Een ernstige hypo kan ook gevaarlijk zijn. Om ze te herkennen is het goed te weten waardoor je een hypo kunt krijgen. Dit kan door:
De tekenen zijn niet voor iedereen hetzelfde. Daarom is het belangrijk dat je weet welke symptomen bij een hypo kunnen horen. Een hypo kun je herkennen aan:
Sommige mensen voelen een hypo zelf aankomen. Of je krijgt een alarm van je sensor. Heb je een hypo? Probeer dan je bloedglucosewaarde weer omhoog te krijgen.
Voel je een hypo aankomen? Of krijg je een alarm van je sensor? Dan kun je zelf je bloedglucosewaarden verhogen met snelwerkende koolhydraten. Snelwerkende koolhydraten zitten in:
Na een hypo heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Dit kan wel 24 uur duren.
Probeer hypo’s zoveel mogelijk te voorkomen. De belangrijkste tip is: meten. Meet je glucosewaarden regelmatig en bekijk ze. Hoe beter je weet hoe je lichaam reageert, hoe beter je actie kunt ondernemen om hypo’s te voorkomen. Heb je diabetes type 1? De e-learning hypo’s en diabetes type 1 kan je hier zeker bij helpen. Vraag verder om hulp als je er zelf niet uitkomt.
Heb je vaker nachtelijke hypo’s? Probeer dan samen met je zorgverlener uit te zoeken hoe dit komt.
Soms voel je een hypo niet goed aankomen. Daarom is het belangrijk dat de mensen om je heen je kunnen helpen als het misgaat. Het is goed dat ze weten ze op moeten letten. Dit kunnen zij aan je merken:
Ze helpen je door je snelle koolhydraten te geven. Of glucagon als je niet meer kunt eten of drinken.
Mijn hond Pip heeft mijn sensor al een paar keer ‘verslagen’
Mirjam
Peuters en jonge kinderen kunnen vaak nog niet aangeven dat ze een hypo hebben. Als ouder moet je dus goed de symptomen herkennen. Voor kinderen is het belangrijk om regelmatig te eten om genoeg energie binnen te krijgen. Ze kunnen nog niet zo lang zonder eten. In overleg met de zorgverlener kun je bijvoorbeeld afspreken hoe lang je kind nuchter mag zijn. Als die tijd voorbij is, geef je je kind een maaltijd of een tussendoortje. Bekijk ook samen met de zorgverlener of het nodig is om ’s avonds nog iets extra’s te geven om te voorkomen dat je kind een nachtelijke hypo krijgt.
Het blijft natuurlijk altijd belangrijk om te kijken hoe je peuter of kind reageert. Is het bijvoorbeeld ziek, dan kan het meer energie nodig hebben. Het is dan goed om juist wat vaker iets te eten of te drinken te geven waar koolhydraten (suikers) inzitten.
Als je denkt dat je kind een hypo heeft, meet dan eerst de bloedsuiker. Heeft het een hypo geef het dan meteen iets met koolhydraten, bijvoorbeeld
Daarna kun je nog iets extra’s geven zoals een koekje of fruit.
Is de bloedglucosewaarde zo laag dat je kind niet meer reageert. Geef dan niets te eten of te drinken. Het kan zich dan verslikken. Bel in dat geval altijd 112.
Want diabetes heb je niet alleen.
Bij een postprandiale hypoglykemie heb je een lage bloedsuiker na het eten. Dit komt voor bij mensen die geen diabetes hebben. Een andere naam voor postprandiale hypoglykemie is reactieve hypoglykemie. Het onstaat omdat je lichaam na het eten teveel insuline aanmaakt. Hierdoor haalt het te veel glucose (suiker) uit je bloed waardoor de waarde daalt. Meestal gebeurt dit een paar uur na het eten. Je kunt gaan trillen, zweten, je duizelig of moe voelen of moeite hebben met concentreren. Heb je deze klachten en denk je dat je postprandiale hypoglykemie hebt? Ga dan naar je huisarts of naar een diëtist. Een diëtist kan je helpen met voedingsadvies. Het is belangrijk om regelmatig en gezond te eten met veel vezels en weinig suikers (zoals frisdranken).
Prof. dr. Bastiaan de Galan neemt ons in het eerder opgenomen Webinar Hypo’s mee in de wereld van hypo’s. Wanneer is een lage bloedglucosewaarde een hypo? Hoe ontstaan ze en wat zijn de gevolgen ervan? Wat doe je als je een hypo hebt? En zijn er trucs om hypo’s zoveel mogelijk te voorkomen?
Samen met internist prof. dr. Bastiaan de Galan is de e-learning hypo’s ontwikkeld. Hier vind je uitgebreide informatie en handvatten om meer grip te krijgen op je hypo’s. Ook leer je van de ervaringen van anderen. Want je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.