Word lid en maak het verschil
Word lid
Gezond gewicht

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk om diabetes te voorkomen én om je diabetes onder controle te houden. Overgewicht vergroot de kans op een groot aantal ziekten, waaronder diabetes type 2.

  Overgewicht en diabetes

  Een gezond gewicht is belangrijk om diabetes te voorkomen én om je diabetes onder controle te houden. Overgewicht vergroot de kans op een groot aantal ziekten, waaronder diabetes type 2. Daarnaast heb je meer risico om complicaties door je diabetes te krijgen als je te zwaar bent. Het maakt daarbij niet uit of je diabetes type 1 of type 2 hebt. Denk aan hart- en vaatziekten. Hoe komt het dat overgewicht zoveel risico’s met zich meebrengt? En wat kun je doen om een gezond gewicht te houden of te krijgen?

  De rol van vetcellen

  Als je overgewicht hebt, heb je veel vetcellen. Die vetcellen maken een stofje aan dat via het bloed door je hele lijf gaat. Dit stofje zorgt ervoor dat er overal ontstekingsreacties ontstaan. Je hebt daar geen koorts en pijn van. Het zijn heel lichte ontstekingen, maar ze beschadigen wel je weefsels en ze gaan niet vanzelf weg. Dit kan veel gevolgen hebben, zoals:

  • Insuline werkt minder goed
   Je spieren kunnen ontstoken raken. Hierdoor werkt de insuline, die de alvleesklier aanmaakt, minder goed. Het gevolg daarvan is dat je bloedglucose stijgt en je na verloop van tijd diabetes ontwikkelt. Ook als je diabetes type 1 hebt en te zwaar bent, kan de insuline minder goed werken.
  • Invloed op hongergevoel
   Daarnaast kunnen ontstekingen in je hersenen je hongergevoel beïnvloeden. Je hersenen hebben een belangrijke rol in het op peil houden van je lichaamsgewicht. Als je eet, krijgen je hersenen een seintje als je vol zit. Zijn je hersenen ontstoken, dan komt dat seintje niet goed door en blijf je eten. Daardoor word je steeds zwaarder. Voor je bloedglucosewaarden is dat niet gunstig.

  Je wordt continu verleid om niet gezond te leven.

  Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en internist

  Werken aan een gezond gewicht

  Een gezond gewicht is dus heel belangrijk om diabetes te voorkomen én om je diabetes onder controle te houden. Wil je graag wat afvallen? Dat is mooi, maar ook een uitdaging. Want hoe krijg je dat voor elkaar? Dat kan op veel verschillende manieren. Een advies is niet alleen op je voeding te letten, maar ook te zorgen voor voldoende beweging en slaap. En probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

  Bestel het boek ‘Overgewicht? Maak jezelf beter!

  Dit boek is geschreven om mensen te helpen met overgewicht.

  Gezonder eten?

  Lees het interview met Janine en Annemieke Jansen. Zij schreven een kookboek over de mediterrane keuken met handige informatie over voeding en gezondheid en lekkere recepten. Of luister naar de interessante podcast met deze twee mensen. Ze vertellen onder andere over het belang van gezond leven, gezonde en ongezonde vetten, de rol van cholesterol en waarom de ene persoon eerder overgewicht heeft dan de ander.

  Lees meer

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid