Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Gezond gewicht

Overgewicht vergroot de kans op een groot aantal ziekten, waaronder diabetes type 2. Daarnaast heb je meer risico om complicaties door je diabetes te krijgen als je te zwaar bent. Denk aan hart- en vaatziekten.Afvallen3-preventieakkoord_736x421Hoe komt het dat overgewicht zoveel risico’s met zich meebrengt? En wat kun je doen om een gezond gewicht te houden of te krijgen?

Overgewicht en diabetes: de rol van vetcellen

Als je overgewicht hebt, heb je veel vetcellen. Die vetcellen maken een stofje aan dat via het bloed door je hele lijf gaat. Dit stofje zorgt ervoor dat er overal ontstekingsreacties ontstaan. Je hebt daar geen koorts en pijn van. Het zijn heel lichte ontstekingen, maar ze beschadigen wel je weefsels en ze gaan niet vanzelf weg. Dit kan veel gevolgen hebben, zoals:

  • Insuline werkt minder goed

Je spieren kunnen ontstoken raken. Hierdoor werkt de insuline, die de alvleesklier aanmaakt, minder goed. Het gevolg daarvan is dat je bloedglucose stijgt en je na verloop van tijd diabetes ontwikkelt.

  • Invloed op hongergevoel

Daarnaast kunnen ontstekingen in je hersenen je hongergevoel beïnvloeden. Je hersenen hebben een belangrijke rol in het op peil houden van je lichaamsgewicht. Als je eet, krijgen je hersenen een seintje als je vol zit. Zijn je hersenen ontstoken, dan komt dat seintje niet goed door en blijf je eten. Daardoor word je steeds zwaarder. Voor je bloedglucosewaarden is dat niet gunstig.

Help jij ons?

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Doe mee

Werken aan een gezond gewicht

Een gezond gewicht is dus heel belangrijk om diabetes te voorkomen én om je diabetes onder controle te houden. Wil je graag wat afvallen? Dat is mooi, maar ook een uitdaging. Want hoe krijg je dat voor elkaar? Dat kan op veel verschillende manieren. Een advies is niet alleen op je voeding te letten, maar ook te zorgen voor voldoende beweging en slaap. En probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

Je wordt continu verleid om niet gezond te leven.

Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en internist

Gezonder eten?

Lees het interview met Janine en Annemieke Jansen. Zij schreven een kookboek over de mediterrane keuken met handige informatie over voeding en gezondheid en lekkere recepten.

Of bestel het kookboek Overgewicht? Maak jezelf beter! Dit boek is geschreven door hoogleraar diabetologie en internist Hanno Pijl en diëtist en journalist Karine Hoenderdos. In het boek staat een handig stappenplan om blijvend gewicht te verliezen. En luister naar de interessante podcast met deze twee mensen. Ze vertellen onder andere over het belang van gezond leven, gezonde en ongezonde vetten, de rol van cholesterol en waarom de ene persoon eerder overgewicht heeft dan de ander.

Alles over een gezonde leefstijl

Alles over een gezonde leefstijl

Meer weten over gezonde voeding en beweging bij diabetes? Je vindt het op Voluitlevenmetdiabetes.nl van Diabetesvereniging Nederland.

Lees over gezond leven Naar de recepten

Leren over voeding en eetpatronenGezonde recepten en advies en tips over eten.
NAAR VOLUIT LEVEN MET DIABETES