Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetesvereniging Nederland

Alvleesklier

De alvleesklier is een orgaan in je buik. Het speelt een rol bij de spijsvertering en de aanmaak van hormonen, waaronder insuline en glucagon

  De alvleesklier is een orgaan in je buik. Een andere naam is pancreas. De alvleesklier ligt bij je twaalfvingerige darm en je maag. Bij volwassen is deze klier 12-15 centimeter lang en 1-3 cm dik.

  De alvleesklier heeft twee belangrijke functies. Het speelt een rol bij je spijsvertering en bij het regelen van je bloedglucosewaarden.

  Spijsvertering

  De alvleesklier maakt spijsverteringssap. Hierin zitten stoffen (enzymen) die helpen bij het verteren van voedsel in je darmen. Het spijsverteringssap komt via een buisje terecht in je twaalfvingerige darm. Dit is het eerste deel van je dunne darm.

  Enzymen in het spijsverteringssap breken vetten, eiwitten en koolhydraten af. De belangrijkste enzymen zijn:

  • Amylase (koolhydraten)
  • Lipase (vetten)
  • Trypsine (eiwitten)

  Door de vertering kan je lichaam de voedingsstoffen uit het voedsel opnemen. Zonder deze enzymen zou je lichaam niet goed kunnen functioneren.

  Meer leren over diabetes

  Tijdens onze webinars vertellen experts over de laatste ontwikkelingen op diabetesgebied.

  Hormonen

  Naast spijsverteringsenzymen maakt de alvleesklier ook hormonen aan. Voorbeelden zijn insuline en glucagon die een rol spelen bij het regelen van je bloedglucosewaarden. Deze hormonen worden aangemaakt in de eilandjes van Langerhans.

  Relatie met diabetes

  Diabetes is een ziekte waarbij de bloedsuiker niet goed wordt geregeld. Dit komt doordat de alvleesklier niet goed werkt of het lichaam niet goed reageert op insuline. Dat kan verschillende redenen hebben:

  Auto-immuunziekte

  Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Hierbij valt je eigen afweersysteem de eilandjes van Langerhans aan en maakt deze kapot.

  Ontsteking of operatie

  Door een ontsteking aan je alvleesklier of operatie kan je alvleesklier beschadigen en niet goed meer werken. Hierdoor kun je diabetes krijgen. Deze vorm noemen we diabetes type 3c.

  Taaislijmziekte

  Bij taaislijmziekte wordt, zoals de naam al zegt, het slijm in je lichaam te hart. Een andere naam voor taaislijmziekte is cystic fibrosis. Het taaie slijm kan zorgen voor verstopping en littekens in de alvleesklier waardoor deze niet meer goed werkt. Diabetes als gevolg van cystic fibrosis heet CFRD.

  MIDD

  MIDD is een erfelijke vorm van diabetes waarbij mitochondriën (energiefabriekjes) in je cellen niet goed werken. Omdat je alvleesklier hierdoor te weinig energie heeft, maakt deze minder insuline aan.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid