Word lid en maak het verschil
Word lid
Eiwitten

Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor het opbouwen, onderhouden en herstellen van weefsels, organen en cellen.

  Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen. Eiwitten bestaan uit aminozuren die nodig zijn voor het opbouwen, onderhouden en herstellen van weefsels, organen en cellen. Er zijn in totaal 20 verschillende aminozuren, waarvan ons lichaam er 9 niet zelf kan maken. Daarom moeten we deze aminozuren binnenkrijgen via voeding. Daarom is het belangrijk om eiwitten via je voeding binnen te krijgen.

  De functie van eiwitten

  Eiwitten hebben verschillende functies in ons lichaam. Ze helpen bij  de opbouw van spieren, en vervoeren stoffen in ons bloed, zoals zuurstof en voedingsstoffen. Daarnaast zijn ze belangrijk voor onze weerstand, omdat ze helpen het aanpakken van van infecties en ziektes.

  De rol van eiwitten bij diabetes

  Eiwitten spelen een belangrijke rol bij diabetes. Als je diabetes hebt vraagt je voeding extra aandacht omdat dit direct invloed heeft op hun bloedglucosewaarden. Eiwitten kunnen hierbij een gunstige rol spelen.

  Stabiele bloedglucosewaarden

  Als je diabetes hebt, zorgen eiwitten er mede voor dat je je bloedglucose stabiel kunt houden. Eiwitten verteren langzamer dan koolhydraten. Koolhydraten kunnen de bloedglucosewaarde snel laten stijgen. Omdat eiwitten langzamer verteren, geven ze ook geleidelijker energie vrij. Dit helpt pieken en dalen in de bloedglucose te voorkomen.

  Bekijk het webinar ‘Gezonde voeding’

  Prof. dr. Hanno Pijl geeft bruikbare adviezen tijdens bij diabetes, een nierziekte en/of hart- en vaatziekten. en Karen Plantinga, leefstijldiëtist en leefstijlcoach, beantwoordt vragen.

  Krat met groenten

  Verzadiging en gewicht

  Een ander voordeel van eiwitten voor mensen met diabetes is dat ze je sneller een  ‘vol gevoel’ hebt (verzadigd bent). Hierdoor ga je minder snel te veel eten of snoepen. Hierdoor wordt je minder snel te zwaar, wat helpt om  diabetes type 2 te voorkomen. Overgewicht is namelijk een risicofactor voor diabetes type 2.

  Waarin zitten eiwitten?

  Het is belangrijk om te kiezen voor producten waar veel eiwit inzit, maar weinig toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Voorbeelden van voeding waar veel eiwitten inzitten zijn mager vlees, vis, eieren, magere zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden. Door deze regelmatig te eten, heb je de voordelen van eiwitten én het helpt je je bloedglucosewaarde onder controle te houden.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid