Word lid en maak het verschil
Word lid
Vergoeding diabetes type 2

Vergoeding diabetes type 2

Normaal gesproken hoef je in Nederland niet zelf te betalen voor de arts, diabetesverpleegkundige en specialist als je diabetes type 2 hebt. De kosten voor zorg, behandelingen, hulpmiddelen en medicijnen worden vergoed door de zorgverzekering. Je betaalt dus...

    Normaal gesproken hoef je in Nederland niet zelf te betalen voor de arts, diabetesverpleegkundige en specialist als je diabetes type 2 hebt. De kosten voor zorg, behandelingen, hulpmiddelen en medicijnen worden vergoed door de zorgverzekering. Je betaalt dus niet zelf voor bloedglucosemeters, glucosesensoren, insulinepompen, insuline, teststrips en lancetten.

    Voor behandelingen, medicijnen en hulpmiddelen gelden wel vaak regels waaraan je moet voldoen om de vergoeding te krijgen. Ook kan een zorgverzekeraar de keuze maken voor het behandelcentrum, medicatie of hulpmiddel, waardoor het alternatief niet word vergoed. Vaak moet je dit dan zelf betalen, of je krijgt maar een deel vergoed.

    Vergoedingen en eigen risico

    1. Controle bij de huisarts of praktijkondersteuner: wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico.
    2. Medicijnen: worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico.
    3. Dieetadvies van een diëtist: wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico.
    4. Hulpmiddelen zoals een glucosemeter: worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico.
    5. Oogonderzoek: wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico.

    De vergoedingen kunnen per verzekeraar en polis verschillen. Het is verstandig om dit na te vragen bij je eigen zorgverzekeraar.

    Type 2 en insulinegebruik

    Als je insuline gaat gebruiken kun je ook in aanmerking komen voor de vergoeding van hulpmiddelen. Denk daarbij aan prikpen, lancetten, teststrips en een bloedglucosemeter. Ga je minimaal 4x per dag insuline gebruiken, dan kun je ook in aanmerking komen voor een FGM-glucosesensor en een insulinepomp.

    Ook als je zwanger bent of een actieve kinderwens hebt met diabetes type 2 kun je in aanmerking komen voor vergoeding van een FMG-glucosesensor.

    Preferentiebeleid insuline

    Op sommige typen insuline hanteren verschillende zorgverzekeraars een preferentiebeleid. Dat betekent dat je niet altijd het merk naar keuze vergoed krijgt. De verzekeraar bepaalt dan welk merk je mag gebruiken. Bekijk meer over het preferentiebeleid op Biosimilars en preferentiebeleid of bij het Stappenplan preferentiebeleid.

    Voetzorg bij diabetes

    Welke voetzorg je vergoed krijgt, hangt af van je zorgprofiel. Dit hangt af van de conditie van je voeten. Je behandelteam onderzoekt ieder jaar je voeten en bepaalt dan het zorgprofiel. Hoe dit precies zit bekijk je in Vergoeding van voetzorg.

    Help jij mee?

    Word lid of doneer voor een beter leven met diabetes.

    Aanvullende verzekering

    Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten die extra vergoedingen biedt voor bijvoorbeeld dieetadvies, podotherapie of fysiotherapie. Het is verstandig om hier goed naar te kijken en eventueel advies in te winnen bij een zorgverlener of zorgverzekeraar.

    Welke verzekering?

    Er zijn drie verzekeraars die leden van Diabetesvereniging korting geven op een aanvullend pakket en extra voordelen bij de verzekering. Bekijk meer op Zorgverzekering met diabetes. Alle verzekeraars in Nederland bieden goede pakketten voor mensen met diabetes. Welke verzekering het beste voor jou is, is heel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Leg dus alle pakketten en mogelijkheden goed naast elkaar voordat je beslist.

    Met anderen praten over je diagnose

    Want diabetes heb je niet alleen.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid