Word lid en maak het verschil
Word lid
Vergoeding diabetes type 1

Vergoeding diabetes type 1

In Nederland worden de meeste kosten voor zorg, behandelingen, hulpmiddelen en medicijnen voor mensen met diabetes type 1 vergoed door de zorgverzekering. Dit betekent dat je niet zelf betaalt voor de arts, diabetesverpleegkundige en specialist. Meestal betaal je...

    In Nederland worden de meeste kosten voor zorg, behandelingen, hulpmiddelen en medicijnen voor mensen met diabetes type 1 vergoed door de zorgverzekering. Dit betekent dat je niet zelf betaalt voor de arts, diabetesverpleegkundige en specialist. Meestal betaal je ook niet voor bloedglucosemeters, glucosesensoren, insulinepompen, insuline, teststrips en lancetten.

    Voor behandelingen, medicijnen en hulpmiddelen gelden wel vaak criteria waaraan je moet voldoen om de vergoeding te krijgen. Ook kan het zo zijn dat een zorgverzekeraar een keuze maakt voor het behandelcentrum, medicatie of hulpmiddel, waardoor alternatieven niet worden vergoed. Vaak kan je dit dan zelf betalen, of deels vergoed krijgen.

    Vergoeding van glucosesensoren

    Niet voor iedereen met diabetes type 1 worden alle typen glucosesensoren vergoed. Er wordt verschil gemaakt tussen twee typen glucosesensoren:

    • Sensoren die je zelf moet ‘flashen’ of waarbij je op een toets moet klikken om de waarde af te kunnen lezen. Dit wordt Flash Glucose Monitoring genoemd.
    • Sensoren die voortdurend de waarden met je delen, zonder een handeling van jezelf zoals flashen of klikken, zodat je dit ook met een algoritme op je insulinepomp kunt aansluiten in een Hybrid Closed Loop. Dit wordt Continue Glucose Monitoring genoemd.

    Niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding voor Continue Glucose Monitoring. Ties Obers vertelt erover in deze video:

    Preferentiebeleid insuline

    Op sommige typen insuline hanteren verschillende zorgverzekeraars een preferentiebeleid. Dat betekent dat je niet altijd het merk naar keuze vergoed krijgt. De verzekeraar bepaalt dan welk merk je mag gebruiken. Bekijk meer over het preferentiebeleid op Biosimilars en preferentiebeleid of bij het Stappenplan preferentiebeleid.

    Eigen risico

    In Nederland geldt een eigen risico. Dat betekent dat je de eerste kosten zelf moet betalen. Als dat eigen risico op is, dan vergoedt de zorgverzekering de rest van de kosten.

    Help jij mee?

    Word lid of doneer voor een beter leven met diabetes.

    Voetzorg bij diabetes

    Welke voetzorg je vergoed krijgt, hangt af van je zorgprofiel. Dit hangt af van de conditie van je voeten. Je behandelteam onderzoekt ieder jaar je voeten en bepaalt dan het zorgprofiel. Hoe dit precies zit bekijk je in Vergoeding van voetzorg.

    Aanvullende verzekering

    Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten die extra vergoedingen biedt voor bijvoorbeeld dieetadvies, podotherapie of fysiotherapie. Het is verstandig om hier goed naar te kijken en eventueel advies in te winnen bij een zorgverlener of zorgverzekeraar.

    Welke verzekering?

    Er zijn drie verzekeraars die leden van Diabetesvereniging Nederland korting geven op een aanvullend pakket en extra voordelen bij de verzekering. Bekijk meer op Zorgverzekering met diabetes. Alle verzekeraars in Nederland bieden goede pakketten voor mensen met diabetes. Welke verzekering het beste voor jou is, is heel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Leg dus alle pakketten en mogelijkheden goed naast elkaar voordat je beslist.

    Blogs over diabetes lezen of schrijven?

    Deel je ervaringen met anderen.

    Wat is zorg in natura?

    Zorg in natura is de zorg en ondersteuning die een gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar aanbieden. Dit doen ze in samenwerking met zorgorganisaties. UIt de zorgorganisaties waar een afspraak mee is kies je een aanbieder voor de zorg. De gemeente, zorgkantoor of zorgverzekeraar regelt de administratie.

    Wat is Zvw?

    Zvw staat voor Zorgverzekeringswet. Onder deze wet valt de verplichte basisverzekering voor verzekerden. Hieronder vallen geneeskundige zorg (eerstelijnszorg) in ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgaanbieders, ziektevervoer, farmaceutische zorg (medicatie), persoonlijke verzorging en verpleging via de wijkverpleging, bepaalde hulpmiddelen, paramedische zorg en tandheelkundige zorg (voor kinderen en jongeren). De zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Zvw.
    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid