Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Meer meten, beter inzicht: alles over sensoren

Als je diabetes hebt, is meten belangrijk om je glucosewaarden stabiel te houden. Want meten is weten. Steeds meer mensen gebruiken hiervoor een sensor, ook wel Continu Glucose Monitoring (CGM) genoemd. Hoe werkt dit en welke systemen zijn er?

Er zijn twee manieren om te meten: meten met een continue glucosemeter (CGM) of een flash glucosemeter (FGM). Een CGM meet continu je waarden, die je ook steeds kunt aflezen op je pomp of telefoon. Bij FGM (zoals de FreeStyle Libre) zie je de waarde pas wanneer je de sensor scant.

Hoe werkt CGM?

Meestal bestaat continue glucosemonitoring uit een sensor, een zender en een ontvanger. De sensor meet je glucose in het onderhuidse weefselvocht. De zender stuurt deze metingen door naar de ontvanger. Die ontvanger kan ook een insulinepomp of telefoon zijn. Daarop zie je je actuele waarde, trendpijlen en een grafiek. Ook kun je alarmen instellen.

Hoe werkt FGM?

Bij flash glucosemonitoring (FGM) zoals de FreeStyle Libre (FSL) gebruik je ook een sensor, maar geen zender. Je glucosewaarde zie je door te flashen: de sensor te scannen. Dat doe je met een reader, of met een app. De FreeStyle Libre slaat de waarden van 8 uur op die je kunt terugzien in een grafiek. De FSL laat dus een trendpijl zien, maar hij geeft geen alarmen. De FSL is nu nog goedkoper dan andere sensoren.

De voordelen van een sensor

Hoe vaak je ook meet met je ‘gewone’ bloedglucosemeter, je mist altijd bepaalde info. Want als je een mooie waarde meet, ben je dan niet net op weg naar een hypo? Of ben je juist aan het stijgen? Met een continue of flash glucosemeter krijg je die informatie wel.

Welke systemen zijn er op de markt?

Je hebt in Nederland verschillende opties om uit te kiezen. Alle sensoren hebben hun eigen voor- en nadelen. Lees meer over de sensoren die op de markt zijn.

Meten ter controle blijft verstandig als je een waarde niet vertrouwt

6 tips bij continue glucosemeting

  1. Houd er rekening mee dat de waarde die je sensor meet, vaak afwijkt van de waarde die je bloedglucosemeter meet. De sensor loopt gemiddeld 5 à 10 minuten achter. Dit komt doordat een sensor niet in het bloed meet, maar in het onderhuidse weefselvocht.
  2. Bijna alle systemen moet je kalibreren. Dat betekent dat je een vingerprik doet en de gemeten waarde invoert in het systeem. Dat is een check of de waarde niet teveel afwijkt. De continue glucosemeter berekent de waarden vervolgens nauwkeuriger. Bij flash glucosemeter is geen kalibratie nodig, bij vrijwel alle andere CGM's wel.
  3. Meten ter controle blijft verstandig als je een waarde niet vertrouwt.
  4. In sommige ziekenhuizen kun je een CGM voor een tijdje lenen. Informeer ernaar bij je behandelaar.
  5. Werkgevers zijn soms bereid (een deel van) de kosten op zich te nemen met het oog op duurzame inzetbaarheid. Vraag het je werkgever of kijk voor meer info bij informatie voor werkgevers
  6. Last van een gevoelige huid? Kijk dan voor tips eens op DiabetesTrefpunt

Worden sensoren vergoed?

Bloedglucosemeters zitten in de basisverzekering voor iedereen die insuline gebruikt. Sensoren worden vanuit de basisverzekering vergoed aan specifieke groepen of onder specifieke voorwaarden:

Vergoeding CGM

In Nederland bepalen behandelaars wie een CGM mag gebruiken. Ieder ziekenhuis kan een beperkt aantal sensoren per jaar verstrekken aan hun patiënten. Om te bepalen wie in aanmerking komt, zijn criteria opgesteld. Een wens om zwanger te worden is bijvoorbeeld zo’n criterium, of hypo-ongevoeligheid. Denk jij dat je er baat bij hebt om sensoren te gebruiken? Overleg het met je behandelaar. Lees in ons stappenplan hoe het werkt.

Vergoeding FGM

De FGM wordt per 10 december 2019 vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen die een intensief insulineschema volgen, waarbij ze minstens 4 keer per dag insuline (1 keer basaal en minimaal 3 keer snelwerkende insuline) spuiten of een insulinepomp hebben. Zij moeten voor hun zelfmanagement minimaal 4 keer per dag in hun vinger prikken om hun bloedglucosewaarde te bepalen. Zij kunnen met hun arts overleggen of ze baat hebben bij een FGM. In ons dossier lees je hier alles over.

Word lid

Word lid

Blijf op de hoogte van het laatste diabetesnieuws. En ontvang praktische tips en hulp over jouw leven met diabetes.

Aanmelden

Praat met anderen over diabeteswant diabetes heb je niet alleen