Minder prikken, meer meten: alles over sensoren

Als je diabetes hebt, is meten belangrijk om je glucosewaarden stabiel te houden. Want meten is weten. Steeds meer mensen gebruiken hiervoor een sensor, ook wel Continu Glucose Monitoring (CGM) genoemd. Hoe werkt dit en welke systemen zijn er?

Er zijn twee soorten systemen: meten met een continuglucosemeter (CGM) en Flash Glucose Monitoring (FGM). Een CGM meet continu je waarden, die je ook steeds kunt aflezen op je pomp of telefoon. Bij FGM (het systeem van de FreeStyle Libre) zie je de waarde pas wanneer je de sensor scant.

Word lid

Krijg persoonlijk advies en hulp om voluit te leven met diabetes.

Hoe werkt CGM?

Meestal bestaat continuglucosemonitoring uit een sensor, een zender en een ontvanger. De sensor meet je glucose in het onderhuidse weefselvocht. De zender stuurt deze metingen door naar de ontvanger. Die ontvanger kan ook een insulinepomp of telefoon zijn. Daarop zie je je actuele waarde, trendpijlen en een grafiek. Ook kun je alarmen instellen.

Hoe werkt FGM?

Bij Flash Glucose Monitoring (FGM) met de FreeStyle Libre (FSL) gebruik je ook een sensor, maar geen zender. Je glucosewaarde zie je door te flashen: de sensor te scannen. Dat doe je met een reader, of met een app (LibreLink Up voor Android en iOS, vanaf iPhone 7). De FreeStyle Libre slaat de waarden van 8 uur op en die kun je terugzien in een grafiek. Net als de CGM heeft de FSL een trendpijl. Maar hij geeft geen alarmen. Dat verschil zie je terug in de prijs: de FSL is flink goedkoper.

De voordelen van een sensor

Hoe vaak je ook meet met je ‘gewone’ bloedglucosemeter, je mist altijd bepaalde info. Want als je een mooie waarde meet, ben je dan niet net op weg naar een hypo? Of ben je juist aan het stijgen? Met een continuglucosemeter of Flash Glucose Monitoring krijg je die informatie wel.

Welke systemen zijn er op de markt?

Je hebt in Nederland verschillende opties om uit te kiezen. Alle sensoren hebben hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel lees je de specificaties en de voors en tegens van de verschillende systemen (maart 2017) en vind je links naar de productpagina’s.


Meten ter controle blijft verstandig als je een waarde niet vertrouwt


6 tips bij continuglucosemeting

  1. Houd er rekening mee dat de waarde die je sensor meet, vaak afwijkt van de waarde die je bloedglucosemeter meet. De sensor loopt gemiddeld 5 à 15 minuten achter. Dit komt doordat een sensor niet in het bloed meet, maar in het onderhuidse weefselvocht.
  2. Bijna alle systemen moet je kalibreren. Dat betekent dat je een vingerprik doet en de gemeten waarde invoert in het systeem. Dat is een check of de waarde niet teveel afwijkt. De continuglucosemeter berekent de waarden vervolgens nauwkeuriger. Bij Flash Glucose Meter is geen kalibratie nodig, bij alle andere CGM wel.
  3. Meten ter controle blijft verstandig als je een waarde niet vertrouwt.
  4. In sommige ziekenhuizen kun je een CGM voor een tijdje lenen. Informeer ernaar bij je behandelaar.
  5. Werkgevers zijn soms bereid (een deel van) de kosten op zich te nemen met het oog op duurzame inzetbaarheid. Vraag het je werkgever of kijk voor meer info bij informatie voor werkgevers
  6. Last van een gevoelige huid? Kijk dan voor tips eens op DiabetesTrefpunt
     

Worden sensoren vergoed?

Voor mensen met diabetes type 1 zitten hulpmiddelen, zoals bloedglucosemeters, in de basisverzekering. Voor CGM geldt dat niet. CGM wordt wel vergoed aan specifieke groepen via het ziekenhuis. Ook de FGM wordt aan 4 specifieke groepen vergoed.

Vergoeding CGM

In Nederland bepalen behandelaars wie een sensor mag gebruiken. Om te bepalen wie in aanmerking komt, zijn criteria opgesteld. Een wens om zwanger te worden is bijvoorbeeld zo’n criterium, of hypo-ongevoeligheid. Denk jij dat je er baat bij hebt om sensoren te gebruiken? Overleg het met je behandelaar. Lees in ons stappenplan hoe het werkt.

Sensoren worden betaald vanuit het ziekenhuisbudget. Ieder ziekenhuis kan een beperkt aantal sensoren per jaar verdelen onder hun patiënten.

Vergoeding FGM

Sinds 27 november 2017 kunnen 4 groepen gebruikers een vergoeding aanvragen voor de FGM bij hun zorgverzekeraar. In ons dossier lees je alles over onze inzet voor de vergoeding van FGM.

Word lid

Word lid

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor ruimere vergoedingen en goede hulpmiddelen. Help jij ook mee?
Lezen hoe anderen de FreeStyle Libre ervaren?

Download en bekijk

Lees ook

CGM: hoe en wat?

CGM: hoe en wat?

Wat kun je doen als je een continuglucosemeter wilt gaan gebruiken? Bekijk het stappenplan.

Flash Glucose Monitoring

Flash Glucose Monitoring

Meten zonder te prikken, het kan! Wij zetten ons in voor vergoeding van Flash Glucose Monitoring, zoals de FreeStyle Libre.

Bloedglucosemeters

Bloedglucosemeters

Samen met je behandelaar kies je een bloedglucosemeter. Welke past bij jou en waar let je op bij de keuze?