Heb je diabetes en ga je studeren? Dan kan dat spannend zijn. Want je gaat beginnen aan een opleiding waar ze jou nog niet kennen. Is het verstandig om te vertellen dat je diabetes hebt? En misschien ga je wel op jezelf wonen. Dan zijn je ouders er niet meer altijd om dingen voor je te regelen. Studeren betekent een heel nieuw leven en dan is het slim om je goed voor te bereiden. Wij helpen je met adviezen.
Sommige beroepen zijn uitdagend als je diabetes hebt. Zeker als je vaak moe bent of veel last hebt van schommelingen in je bloedsuiker. Beroepen met wisselende werktijden of waarvoor je veel moet reizen, kunnen dan zwaar zijn. Er zijn zelfs banen die je met diabetes niet mag doen, zoals piloot en treinmachinist. Denk daarover na voordat je een opleiding kiest. Laat je niet door je diabetes beperken, maar wees wel eerlijk naar jezelf.
Kan jij een opleiding alleen doen onder bepaalde voorwaarden? Bijvoorbeeld met een aangepast rooster of extra tijd voor examens en tentamens? Je school is in principe verplicht die mogelijkheden te bieden. Dat staat in de Wet gelijke behandeling. Wel moet je het zelf bespreekbaar maken. Het is sowieso verstandig om over je diabetes te vertellen als je aan een nieuwe opleiding begint. Je kunt altijd in een situatie terechtkomen die je diabetes ontregelt. Bijvoorbeeld een zware griep of stress. Het is dan fijn als ze bij je opleiding al op de hoogte zijn.
Veel mbo-opleidingen hebben een eigen Steunpunt Opleiding & Handicap waar je terecht kunt. En voor de diverse hbo- en universitaire opleidingen bestaat er een lijst met contactpersonen die je kunt benaderen als je vragen hebt over studeren met diabetes of tegen dingen aanloopt.
Zijn er aanpassingen nodig om je studie te kunnen doen, maar kom je er niet uit met je opleiding? Neem contact met ons op. Misschien dat wij je verder kunnen helpen.
Loop je door je diabetes vertraging op met je studie? Als je een prestatiebeurs hebt, kun je die met maximaal één jaar verlengen. Je vraagt dit aan via de decaan van je opleiding. Meer informatie hierover vind je op de site van DUO.
Wil je graag naast je studie wat bijverdienen? Diabetes hoeft geen probleem te zijn als je gaat werken. Een werkgever mag er niet naar vragen. Toch is het soms wel verstandig om te vertellen dat je diabetes hebt. Lees er alles over op onze pagina werken en diabetes.
Heb je veel klachten door je diabetes en is het daardoor moeilijk om een baantje te vinden? Kijk eens bij Emma-at-Work en Onbegrensd Talent. Dit zijn twee uitzendbureaus speciaal voor jongeren met chronische aandoeningen.
Vaak kom je meer in aanraking met alcohol en drugs als je gaat studeren. Als je diabetes hebt moet je daarmee extra uitkijken. Alcohol en sommige drugs kunnen je diabetes flink ontregelen. Dit kan zelfs tot levensbedreigende situaties leiden. Wees je dus bewust van wat je doet en bereid je goed voor als je een avondje gaat stappen met drank en misschien ook drugs. Op onze pagina’s ‘Mag je alcohol drinken bij diabetes’ en ‘Drugs en diabetes’ vind je meer informatie.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.