Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Mag je alcohol drinken bij diabetes?

Je mag alcohol drinken als je diabetes hebt. Wel is het belangrijk dat je weet welke invloed alcohol heeft op jouw bloedglucosewaarden. En niet alleen de alcohol beïnvloedt jouw waarden. 

Ook de suiker in drankjes, zoals zoete wijn, mixdranken, likeur en bier. Er zijn dus twee dingen waar je rekening mee moet houden: het effect van alcohol en het effect van suiker (koolhydraten).

Je lever heeft geen tijd om glucose af te geven

Als je alcohol drinkt, is je lever alleen maar bezig met het afbreken van de alcohol. Daardoor geeft je lever geen glucose meer af en daalt je bloedglucosewaarde. Hoe snel dat gaat, verschilt per persoon en type drankje. Een bloedglucosedaling kan leiden tot een ernstige hypo. Zorg daarom dat je altijd glucose en een bloedglucosemeter bij de hand hebt als je alcohol hebt gedronken.

Help jij ons?

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Doe mee

Wat gebeurt er precies bij het drinken van alcohol?

Drink je een zoet drankje, dan gaat je bloedglucosewaarde eerst omhoog. Deze piek gaat in je slaap voorbij. Door de alcohol daalt je bloedglucosewaarde in de nacht. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe langer het duurt voordat het is afgebroken. En hoe groter het risico op een hypo later in de nacht. Het kan nodig zijn om iets te eten voordat je gaat slapen en/of minder insuline te spuiten.

Alcohol laat je bloeddruk stijgen

Door alcohol stijgt ook je bloeddruk. Voor mensen met diabetes betekent dat altijd een extra risico voor het hart en de bloedvaten. De bloedvaten hebben al veel te verduren door wisselende bloedglucosewaarden en aderverkalking.

Test jezelf

Het is leerzaam om te testen hoe jij reageert op alcohol. Kijk welke aanpassingen in je insuline en koolhydraten jij precies nodig hebt. Als je je eigen lichaam goed kent, kan je ernstige hypo’s voorkomen.

Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag.

Advies van de Gezondheidsraad.

Tips voor veilig alcoholgebruik

Hoe zorg je ervoor dat je niet in de problemen komt als je alcohol hebt gedronken. Bekijk onze tips in onderstaand filmpje of lees de tips over alcohol in de Diabc
En wil je weten hoeveel koolhydraten er in de verschillende drankjes zitten? Download onze factsheet over alcohol

Let op: glucagon werkt niet door alcohol

Door glucagon toe te dienen, kom je normaal gesproken weer bij uit een hevige hypo. Maar als je alcohol hebt gedronken, heeft glucagon geen effect. Alleen een glucose-infuus kan dan helpen. Diabetes en alcohol kan een gevaarlijke combinatie zijn. Jaarlijks eist het meerdere slachtoffers. Zorg dat het jou niet overkomt

Help jij ons?

Help jij ons?

Word lid of doneer voor een beter leven met diabetes.

Word lid Doneer

Diabetes? Wij zijn er voor jou!Diabetesvereniging Nederland is er voor en door mensen met diabetes.
Word nú lid en help mee!