Word lid en maak het verschil
Word lid
Bloeddruk

Bloeddruk

De bloeddruk is waarde die iets zegt over de kracht waarmee bloed tegen de wanden van de bloedvaten duwt. Bij het meten van je bloeddruk krijg je twee waardes. De bovendruk en de onderdruk.

    De bloeddruk is waarde die iets zegt over de kracht waarmee bloed tegen de wanden van de bloedvaten duwt. Bij het meten van je bloeddruk krijg je twee waardes. De bovendruk (systolische druk) is de druk tegen de wanden van de bloedvaten als hart samentrekt en bloed de bloedvaten induwt. De onderdruk (diastolische druk) is de waarde als het hart ontspannen is. Een bloeddruk van ongeveer 130/85 is een normale waarde. Er is sprake van hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, als de bloeddruk constant te hoog is. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartaanvallen, beroertes en nierproblemen.

    Bloeddruk en diabetes

    Mensen met diabetes lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk. Dit komt omdat diabetes kan leiden tot beschadiging van de bloedvaten en het zenuwstelsel. Dit kan de bloeddruk beïnvloeden. Daarom is het belangrijk voor mensen met diabetes om regelmatig hun bloeddruk te controleren en onder controle te houden.

    Verband tussen diabetes en hoge bloeddruk

    Diabetes en hoge bloeddruk hebben vaak effect op elkaar. Aan de ene kant  kunnen hoge bloedsuikerspiegels schade aan de bloedvaten veroorzaken. Hierdoor stroomt  het bloed moeilijker door het lichaam  en krijg je een hogere bloeddruk. Aan de andere kant kan een hoge bloeddruk ook  leiden tot verdere schade aan de bloedvaten en de nieren. Hierdoor is het weer moeilijker bloedglucosewaarden onder controle te houden.

    Risico’s

    Hoge bloeddruk bij mensen met diabetes verhoogt het risico op verschillende complicaties. Het kan het risico op hartaanvallen en beroertes verhogen, omdat het de bloedvaten beschadigt en de bloedstroom belemmert. Bovendien kan hoge bloeddruk leiden tot nierschade.

    Bloeddrukcontroles zijn daarom een belangrijk onderdeel van het beheren van je diabetes. Door regelmatig je bloeddruk te meten, kun je het risico op complicaties verlagen.

    Hoe zorg je voor een gezonde bloeddruk?

    Vaak is er geen duidelijk oorzaak van een hoge bloeddruk. Maar beschadigde, nauwere of stijve vaten vergroten de kans. Er zijn verschillende manieren om je bloeddruk onder controle te houden:

    Blijft je bloeddruk te hoog, ook als je gezond leeft, dan kan je arts medicijnen voorschrijven.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid