Regelmatig wordt er over lichamelijke complicaties van diabetes gesproken, maar over de psychologische impact van deze aandoening veel minder. Dat terwijl diabetes gevolgen kan hebben op je psychologisch welzijn. Diabetes heeft namelijk veel invloed op wat je elke dag doet en hoe je je voelt. Veel mensen ervaren tegenwoordig stress, mensen met diabetes kunnen daar bovenop extra stress ervaren. Bij diabetes moet je namelijk over veel dingen nadenken bij je dagelijkse bezigheden. Voeding, bewegen, kans op hypo’s, kans op complicaties, ga zo maar door. Het hebben van diabetes is daardoor een extra belasting in je leven.
Stress door diabetes beschrijft de belasting die je als persoon kunt ervaren. Dit noemen we diabetes distress. Dit kunnen angsten en zorgen zijn die mensen ervaren. Wanneer je diabetes hebt, heeft dit een grote invloed op hoe je je voelt en wat je op een dag kunt doen. Diabetes is een chronische aandoening, je moet er je hele leven mee omgaan. Hier hoort bij dat je de hele tijd en ook dag en nacht beslissingen moet nemen. Wanneer en wat eet ik, wat zijn mijn bloedglucoses, ga ik nu sporten, moet ik nog meer insuline spuiten? Het is altijd bij je, je hebt nooit vakantie van diabetes.
Praten met je zorgverlener kan je helpen bij diabetes distress. Samen kunnen jullie kijken wat jou kan helpen om je minder zorgen te maken. Bijvoorbeeld ruimere streefwaarden of het inzetten van technologie.
Word je graag wijzer over jouw diabetes? Lees je graag ervaringen van lotgenoten? Word lid en ontvang het blad 6x per jaar in de bus!
Diabetes heeft invloed op veel dingen in je leven en kan als een last voelen. Diabetes distress gaat over de belasting en zorgen die de aandoening diabetes veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te weten waar je het meest boos of gestrest van wordt. Maar ook of je je schuldig voelt. Een paar voorbeelden hiervan zijn:
Nee, dit is niet hetzelfde. Diabetes distress en een depressie worden wel eens door elkaar gehaald. Maar het zijn twee verschillende dingen waarvoor een andere aanpak nodig is. Bij een depressie ben je vaak verdrietig of voel je je naar over van alles. Bij diabetes distress gaan de negatieve gevoelens alleen over je diabetes.
Het voelt als falen, ik voel me een mislukkeling. Brechtje, 22 jaar
Diabetes distress komt bij ongeveer één op de drie mensen met diabetes voor. Het is heel logisch dat je je verdrietig of gefrustreerd kunt voelen terwijl je met je diabetes bezig bent. Het is helemaal niet gek als je even genoeg hebt van je diabetes als de aandoening je in de weg zit bij wat je wilt doen. Praten met familie of vrienden kan hierbij helpen. Ook kun je samen met je zorgverlener kijken naar aanpassingen in je diabetesbehandeling. Daarmee kun je misschien de diabeteslast iets verminderen.
Helpt het niet genoeg? Maak dan via je arts een afspraak bij een (medisch) psycholoog met kennis van diabetes of een praktijkondersteuner GGZ. Zij kijken samen met jou hoe je met de uitdagingen van diabetes om kunt gaan. Omgaan met een chronische aandoening zoals diabetes kan veel van je vragen. Soms heb je daar hulp bij nodig. Vragen om hulp is geen teken van zwakte of zieligheid, maar het geeft juist aan hoe sterk je bent. Het is altijd goed om hulp te vragen wanneer dat nodig is.
De American Diabetes Association zegt dat holistisch met diabeteszorg omgaan het beste is. Holistisch betekent dat je niet alleen naar de diabetes kijkt, maar naar alles. Dan sta jij als mens centraal en niet jouw diabetes. Het gaat om jou als persoon met jouw behoeften in kwaliteit van leven. Deze manier waarin jij als persoon zelf centraal staat blijkt diabetes distress te verminderen. Als we dus niet alleen naar de glucosewaarden kijken maar ook naar hoe iemand zich voelt, wat iemand belangrijk of lastig vindt, dan kunnen we ervoor zorgen dat de diabeteslast verlaagt. Hulp van een psycholoog is niet altijd nodig. Diabeteszorgverleners kunnen vaak helpen om diabetes distress te verminderen. Dat begint bij erkennen dat veel mensen die leven met diabetes te maken hebben met diabetes distress.
Je vindt veel informatie over psychische klachten bij diabetes en wat je daar aan kunt doen of hoe je daarbij geholpen kunt worden op diabetes.nl
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.