Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetes en depressie

Diabetes en depressie

Een depressie is meer dan alleen een dipje. Het beheerst je dagelijks leven en heeft negatieve gevolgen voor je diabetes. Als je een depressie hebt, hou je je vaak minder goed aan de behandeling van je diabetes. Hierdoor...

  Een depressie is meer dan alleen een dipje. Het beheerst je dagelijks leven en heeft negatieve gevolgen voor je diabetes.

  Als je een depressie hebt, hou je je vaak minder goed aan de behandeling van je diabetes. Hierdoor krijg je slechtere bloedglucosewaarden. Je stemming wordt daar niet beter van. Ook neemt het risico op complicaties toe.

  Als je diabetes hebt, heb je ongeveer twee keer meer kans op een depressie dan iemand zonder diabetes. Ieder jaar krijgen ruim 100 duizend mensen met diabetes depressieve klachten.

  Wat zijn de oorzaken van een depressie?

  Een depressie kan verschillende oorzaken hebben:

  • Erfelijkheid kan een rol spelen. In sommige families komen depressies vaker voor.
  • Het kan ook zijn dat je te weinig serotonine aanmaakt. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je je tevreden, rustig, zelfverzekerd en blij voelt.
  • Daarnaast vergroten ingrijpende gebeurtenissen de kans op een depressie. Diabetes is ingrijpend en belastend. De kans op een depressie bij diabetes is het grootst:
   • Kort na de diagnose
   • Als je insuline spuit
   • Als er complicaties door de diabetes ontstaan
   • Bij een diabetes burn-out

  Symptomen van een depressie

  Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een depressie:

  • Je voelt je hulpeloos of wanhopig. Hierdoor ben je somber.
  • Je hebt nergens meer zin in en energie voor. Alles voelt als te veel.
  • Je hebt lichamelijke klachten, zoals slaapproblemen, eetproblemen en moeheid.
  • Je hebt zoveel last van al deze klachten dat je niet meer goed kunt functioneren,

  Zelf denk je misschien eerst dat de klachten door je diabetes komen. Of je durft er niet over te praten. Twijfel je of maak je je zorgen? Neem contact op met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog.

  De behandeling van een depressie

  Bij een ernstige depressie krijg je antidepressiva. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je gevoeliger wordt voor serotonine. Dit is het hormoon dat zorgt voor een goede stemming. Het nadeel is dat antidepressiva bijwerkingen kunnen hebben. Het effect hiervan op je diabetes bespreek je van tevoren met je huisarts.

  Een andere mogelijkheid is cognitieve gedragstherapie. Hiermee leer je je negatieve gedachten omzetten in positieve, helpende gedachten. Zo kun je beter omgaan met moeilijke situaties en verklein je de kans dat je weer een depressie krijgt.

  Ik kan het niet meer opbrengen, het is toch allemaal zinloos.

  Geert 66 jaar

  Verschil depressie en diabetes burn-out

  Een depressie bij diabetes en een diabetes burn-out zijn twee heel verschillende dingen. Het diabetes burn-out kan wel leiden tot een depressie. Als je een depressie hebt, ben je vaak somber over alles. Bij een diabetes burn-out gaan de negatieve gevoelens meestal alleen over je diabetes. Naast de geestelijke gevolgen heeft depressie ook lichamelijke effecten zoals slaap- en eetproblemen en vermoeidheid.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid