Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Burn-out

24 uur per dag met je diabetes bezig zijn en nóg niet het resultaat zien dat je wilt. Dat is heel frustrerend en vermoeiend. Vooral als je weet hoe belangrijk goede bloedglucosewaarden zijn. Dit kan leiden tot een diabetes burn-out.

Uitgeput-depressie-vrouw_736x421

Wat is een diabetes burn-out?

Bij een diabetes burn-out wil je even helemaal niets te maken hebben met je diabetes. De dagelijkse stress die diabetes met zich meebrengt, is je te veel. Je zegt afspraken en controles af en meet niet meer. Heb je een diabetes burn-out, dan beland je vaak in een vicieuze cirkel: je raakt ontregeld en je gevoel over je diabetes wordt alleen maar slechter. Verder kun je wel gewoon functioneren. Thuis en op het werk gaat alles dus gewoon door. Dit is het verschil met een ‘gewone’ burn-out. 

Ik ben intens moe van het vechten, intens moe van mijn gevoelens

Brechtje, 23 jaar

Oorzaak diabetes burn-out

Je doet zo je best, maar houdt toch een hoog HbA1c. Je bent ontevreden over je Time in Range. Of je gewicht daalt maar niet, terwijl je er alles aan doet om af te vallen. Dit kunnen redenen zijn om je angstig en schuldig te voelen. Je gaat nog meer je best doen, maar uiteindelijk wordt het je te veel. Je hebt het gevoel dat je het niet meer aankunt en dat gevoel wordt steeds erger. Juist mensen die weten hoe belangrijk goede glucosewaarden zijn, lopen risico op een diabetes burn-out.

Lees mee met de ervaringen van anderen

Iedereen heeft wel een verhaal. Over reizen met diabetes, leefstijl, medicijnen of hoe het voelt als je kind diabetes blijkt te hebben.

Lees mee

Tips bij een diabetes burn-out

  • Vraag hulp aan je behandelaar(s). Als het nodig is kunnen zij je doorverwijzen naar een psychotherapeut met kennis van diabetes. Hoe eerder de situatie herkend wordt, hoe beter.
  • Blijf bewegen. Bewegen verbetert je stemming en heeft een positief effect op je diabetes.
  • Let op je voeding. Eet regelmatig en gezond. Drink liever geen alcohol, want dit vertraagt je herstel.
  • Onderneem leuke activiteiten. Doe dingen waar je energie van krijgt, alleen of met anderen.
  • Probeer mild voor jezelf te zijn. Het ligt niet aan jou, maar aan de last die diabetes veroorzaakt. Je kunt een diabetes burn-out overwinnen.

Verschil tussen diabetes burn-out en depressie

Een diabetes burn-out is geen depressie. Het kan wel leiden tot een depressie. Als je een depressie hebt, ben je vaak somber over alles. Bij een diabetes burn-out gaan de negatieve gevoelens meestal alleen over je diabetes. Naast de geestelijke gevolgen heeft depressie ook lichamelijke effecten zoals slaap- en eetproblemen en vermoeidheid.

Diabetes.nl

Lees over psychische klachten als diabetesburnout, depressie, hypo angst en traumas en meer op diabetes.nl

Naar diabetes.nl
Word lid

Word lid

Voor elke situatie persoonlijk advies. Zorg dat je voluit kunt leven met diabetes.

Meld je aan

Met anderen praten over je diagnoseWant diabetes heb je niet alleen.
NAAR HET TREFPUNT