Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Burn-out

24 uur per dag met je diabetes bezig zijn en nóg niet het resultaat zien dat je wilt. Dat is heel frustrerend en vermoeiend. Vooral als je weet hoe belangrijk goede bloedglucosewaarden zijn. Dit kan leiden tot een diabetes burnout.

Je doet bijvoorbeeld zo je best, maar houdt toch een hoog HbA1c of bent ontevreden over je Time in Range. Of je gewicht daalt maar niet terwijl je er alles aan doet. Dit kan zorgen voor angst- en schuldgevoelens. Je gaat nog meer je best doen, maar uiteindelijk wordt het je te veel. Je hebt het gevoel dat je het niet meer aankunt.

Psychosociale problemen zoals angst, slaapproblemen, burnout of depressie zijn vrij bekend bij mensen met diabetes. Een depressie door diabetes komt voor bij ongeveer 15% van de mensen met diabetes. Veel stress door diabetes komt voor bij ongeveer 20%. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je leven in het algemeen en op je diabetesinstelling. Het hebben van diabetes ervaren veel mensen als een zware last in het dagelijks leven (Bron:diabetes attitudes, wishes and need study (DAWN)).

Verminderde aandacht voor je diabetes

Meestal besteden mensen met een diabetes burnout minder aandacht aan zelfregulatie en medicatie. Je zegt afspraken en controles af en meet niet meer. Heb je een diabetes burnout, dan beland je vaak in een vicieuze cirkel: je raakt ontregeld en je gevoel over je diabetes wordt alleen maar slechter.

Verschil met burnout

Een diabetes burnout is iets anders dan een burnout. Bij een burnout doe je vaak langdurig meer dan je aankunt. Als je een diabetes burnout hebt, kun je wel gewoon functioneren in je dagelijkse werk. Je wilt alleen tijdelijk niets met je diabetes. De dagelijkse stress die diabetes levert wordt te groot. Juist mensen die weten hoe belangrijk goede glucosewaarden zijn, lopen risico op een diabetes burnout.

Verschil met depressie

Een diabetes burnout is geen depressie. Het kan wel leiden tot een depressie. Als je een depressie hebt, ben je vaak somber over alles. Bij een diabetes burnout gaan de negatieve gevoelens meestal alleen over je diabetes. Naast de geestelijke gevolgen heeft depressie ook lichamelijke effecten zoals slaap- en eetproblemen en vermoeidheid.

Tips bij een diabetes burnout

  • Vraag hulp aan je behandelaar(s). Zij kunnen je als het nodig is doorverwijzen naar een psychotherapeut met kennis van diabetes. Hoe eerder de situatie herkend wordt, hoe beter.
  • Blijf bewegen. Dit verbetert je stemming en heeft een positief effect op je diabetes.
  • Let op je voeding: eet regelmatig en gezond. Gebruik bij voorkeur geen alcohol, dit vertraagt je herstel.
  • Onderneem leuke activiteiten waar je energie van krijgt met anderen.
  • Probeer mild voor jezelf te zijn. Het ligt niet aan jou, maar aan de last die diabetes veroorzaakt. Je kan een diabetes burnout overwinnen.

App: MyDiaMate

Alert zijn op je psychische gezondheid en je mentale fitheid versterken: de app MyDiaMate - ontwikkeld door het team van Diabetes Mentaal van het Amsterdam UMC - kan je daarbij helpen. De app doorloop je zelfstandig, zonder hulp van een professional en in je eigen tijd. Op www.mydiamate.nl lees je hoe je gebruik kunt maken van MyDiaMate.

 

Word lid

Word lid

Voor elke situatie persoonlijk advies. Zorg dat je voluit kunt leven met diabetes.

Meld je aan

Diabetes? Wij zijn er voor jou!Diabetesvereniging Nederland is er voor en door mensen met diabetes.
Word nú lid en help mee!