Word lid en maak het verschil
Word lid
Hypo unawareness en rijbewijs volgens de wet

Hypo unawareness en rijbewijs volgens de wet

In de Nederlandse wet staat dat mensen met hypo unawareness niet rijgeschikt zijn. Daarmee bedoelen ze dat ze lichamelijk niet genoeg in orde zijn om veilig te kunnen rijden. Dus met hypo unawareness krijg je dan geen rijbewijs....

  In de Nederlandse wet staat dat mensen met hypo unawareness niet rijgeschikt zijn. Daarmee bedoelen ze dat ze lichamelijk niet genoeg in orde zijn om veilig te kunnen rijden. Dus met hypo unawareness krijg je dan geen rijbewijs. In de praktijk is dit niet zo streng als de wet voorschrijft. Er zijn veilige uitzonderingen.

  Wat zegt de wet?

  De wet zegt: “Voor alle vormen van diabetes mellitus geldt: Personen met hypo-unawareness zijn ongeschikt voor alle rijbewijzen. Iemand kan weer geschikt worden verklaard als ze de waarschuwingssignalen weer herkennen en hypo’s kunnen voorkomen. Een diabetesdeskundige moet dit beoordelen.” 

  Het ongewenste gevolg

  Deze regel zou betekenen dat 40% van de mensen met diabetes type 1 geen rijbewijs krijgt. Het gevolg hiervan is dat mensen met beginnende of lichte hypo unawareness dit soms niet vertellen aan hun zorgverlener. Dat is niet verstandig. Laat je hypo unawareness niet behandelen, dan wordt het steeds erger. Uiteindelijk kan het leiden tot flauwvallen tijdens het rijden. Dat is gevaarlijk voor iedereen in het verkeer.

  Maximaal 1% is niet rijgeschikt

  Uit onze gesprekken met het CBR blijkt echter maar een heel klein gedeelte van de mensen met diabetes type 1 niet rijgeschikt is. Hoe komt dit? Als je goed met hypo’s omgaat, dan word je alsnog rijgeschikt verklaard. Dat geldt dus gelukkig voor de meeste mensen met type 1. Nieuwe technologie zoals de glucosesensor en de hybrid closed loop systemen zijn daarin heel belangrijk. Voor de veiligheid van de overgebleven 1% en hun medeweggebruikers, is het belangrijk dat de regels worden nageleefd. Uiteraard kan het stempel ‘niet-rijgeschikt’ voor die 1% grote gevolgen hebben.

  Wat kun je zelf doen voor je rijgeschiktheid?

  Het is heel belangrijk om altijd je bloedglucosewaarde te meten of te bekijken voor het autorijden. Zorg ervoor dat je weet welke invloed insuline en voeding heeft op jouw waardes. Neem altijd snelle suikers mee in de auto, zoals druivensuiker. Alles waar je op moet letten om je rijgeschiktheid te behouden, vind je in het Stappenplan veilig autorijden met diabetes.

  Individuele belangenbeharting

  Een van onze leden kreeg een hypo tijdens het rijden. Hij en ook de medeweggebruikers kwamen er gelukkig goed vanaf. Maar hij wilde wel graag weten hoe het nu verder moest. Als lid kreeg hij van ons hulp en een persoonlijk advies. Ben je nog geen lid en/of wil je onze individuele belangenbehartiging steunen of er zelf gebruik van maken? Word dan nú lid.

  Bespreek je hypo-signalen met je zorgverlener

  Voel je hypo-signalen niet meer goed? Bespreek dit altijd met je zorgverlener. Samen kunnen jullie beslissen wat er nodig is om hier goed mee om te gaan. Real Time Continue Glucose Monitoring (rtCGM) kan je bijvoorbeeld voor een hypo waarschuwen. En Hybrid Closed Loop systemen kunnen de toediening van insuline bijsturen, zodat je minder hypo’s hebt.

  Hulp of advies nodig?

  Loop je tegen een probleem aan rondom diabetes en je rijbewijs/rijgeschiktheid en ben je lid van Diabetesvereniging Nederland, neem dan contact met ons op. Ben je nog geen lid, word dan lid om van onze belangenbehartiging gebruik te kunnen maken.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid