Word lid en maak het verschil
Word lid
Stappenplan veilig rijden met diabetes

Stappenplan veilig rijden met diabetes

Stap je in de auto met diabetes? Of ga je op weg met een ander vervoermiddel? Zorg dan voor een goede voorbereiding zodat iedereen veilig is onderweg. Gebruik dit stappenplan voordat je vertrekt.

    Stap je in de auto met diabetes? Of ga je op weg met een ander vervoermiddel? Zorg dan voor een goede voorbereiding zodat iedereen veilig is onderweg. Gebruik dit stappenplan voordat je vertrekt.

    Wat neem je mee in de auto?

    • Hoe kort je ritje ook is. Neem altijd je diabeteshulpmiddelen mee. Denk elke keer aan je glucosemeter, teststrips, insulinepen en insuline.
    • Neem eten en drinken mee met snelwerkende koolhydraten. Bijvoorbeeld druivensuiker of een blikje frisdrank. Daarmee kun je snel een hypo wegwerken. Leg deze producten op een plek waar je snel en makkelijk bij kunt. Dus niet in het dashboardkastje.
    • Neem eten met langwerkende koolhydraten mee. Bijvoorbeeld een voorverpakte ontbijtkoek of een boterham. Leg ook deze op een plek waar je snel en makkelijk bij kunt.
    • Als je een diabetespas of medicatie overzicht hebt, berg die (of een kopie ervan) dan op bij je rijbewijs of in je portemonnee. Diabetespassen worden niet meer uitgegeven, maar als je er al eentje hebt, dan kun je die nog prima gebruiken. Een medicatie-overzicht kun je krijgen bij je apotheek.

    Wat doe je voor je wegrijdt?

    • Vertel je medepassagiers dat je diabetes hebt. Leg uit wat ze moeten doen als jij een hypo krijgt.
    • Meet of bekijk voor vertrek je bloedglucosewaarde. Het is het veiligst als die tussen 6 en 15 mmol/l is.
    • Is je bloedglucosewaarde te laag voordat je gaat rijden? Neem dan snelwerkende koolhydraten, zoals druivensuiker, limonadesiroop of frisdrank. Neem daarnaast iets met langwerkende koolhydraten, zoals een boterham of drinkyoghurt. Daarmee houd je je bloedglucosewaarde op het juiste niveau. Wacht met wegrijden tot je bloedglucosewaarde goed is.

    Wat doe je tijdens je autorit?

    • Neem tijdens lange autoritten elke twee uur een pauze en controleer je bloedglucosewaarde.
    • Voel je tijdens het rijden een hypo aankomen? Eet of drink dan meteen iets met snelwerkende koolhydraten. Stop daarna zo snel mogelijk op een veilige plek. Meet daar je bloedglucosewaarde en stel die eventueel verder bij met langwerkende koolhydraten. Meet je bloedglucosewaarde nog een keer en rijd pas verder als die weer op een veilig niveau is.

    Ik had een ernstige hypo tijdens het autorijden. DVN hielp me met advies. Lees mijn verhaal.

    Anoniem

    Wat doe je niet als je autorijdt?

    • Scan je sensor niet tijdens het rijden. Zet je auto op een veilige plek. Het is zelfs strafbaar om iets met je telefoon te doen als je rijdt, dus doe dat vooral niet. Maar scan ook niet met je reader tijdens het rijden.
    • Rijdt niet door als je je niet lekker voelt of als je ogen af en toe dichtzakken. Ga desnoods op een veilige plek langs de weg staan. Je kunt beter een keer te veel stoppen en later weer veilig doorrijden.

    Heb je een goede aanvulling voor het stappenplan of een extra advies? Laat het ons weten!

    Met anderen praten over diabetes

    Want diabetes heb je niet alleen.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word lid en maak het verschil

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid