Word lid en maak het verschil
Word lid
Stappenplan rijbewijs verlengen met diabetes

Stappenplan rijbewijs verlengen met diabetes

Als je je rijbewijs hebt gekregen toen je al diabetes had, dan kreeg je toen een aantekening op je rijbewijs. Een aantekening op je rijbewijs betekent dat er ergens een extra cijfer staat op je rijbewijs.

  Als je je rijbewijs hebt gekregen toen je al diabetes had, dan kreeg je toen een aantekening op je rijbewijs. Een aantekening op je rijbewijs betekent dat er ergens een extra cijfer staat op je rijbewijs. Die cijfers geven aan dat je rijbewijs maximaal 5 jaar geldig is. Voor een groot rijbewijs is dat 3 jaar. Volg de stappen hieronder als je je rijbewijs gaat verlengen.

  Vul de gezondheidsverklaring in

  Wil je je rijbewijs verlengen, dan moet je onderstaande stappen doorlopen. Houd er rekening mee dat dit wel 4 tot 6 maanden kan duren. Begin dus op tijd.

  • Vul een gezondheidsverklaring in. Ook mensen zonder diabetes moeten deze invullen. Op de verklaring staat de vraag of je diabetes hebt. Als dat zo is, moet je deze vraag met ‘ja’ beantwoorden.
   Je kunt de gezondheidsverklaring digitaal en op papier indienen.

  Digitaal: De digitale Gezondheidsverklaring dien je in via Mijn CBR. Hiervoor heb je DigiD met sms-code nodig. Bekijk hier hoe je DigiD aanvraagt.

  Op papier: Een papieren gezondheidsverklaring koop je bij je gemeente, een CBR-examencentrum of de CBR-webshop. Je betaal dan €11,- extra kosten. Dat is voor de verzending per post en de handmatige verwerking van het formulier. Dit komt dus boven op de kosten van de gezondheidsverklaring.
  De papieren gezondheidsverklaring stuur je naar het CBR ter attentie van Divisie Rijgeschiktheid (afdeling medisch), Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk.

  • Heb je op de gezondheidsverklaring aangegeven dat je diabetes hebt? Dan ontvang je van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verwijzingen en documenten die je nodig hebt voor de verdere aanvraag. Deze print je uit.
  • Download en print het Diabetesformulier op de website van het CBR.
  • Print ook paragraaf 5.2 van de Regeling Eisen Geschiktheid 2000. Hierin staan de wettelijke eisen voor autorijden met diabetes en wat het CBR verstaat onder hypo unawareness. Je behandelaar heeft deze informatie nodig om het Diabetesformulier in te vullen. Het is belangrijk dat je behandelaar met deze eisen rekening houdt bij het invullen van het formulier.

  Laat het diabetesformulier invullen

  • Maak een afspraak met een arts. Of met een diabetesverpleegkundige met een in het BIG-register geregistreerde ‘voorschijfbevoegdheid diabetes mellitus’. Neem de volgende papieren mee naar deze behandelaar:
   • Prints van de documenten en verwijzingen die het CBR heeft gestuurd.
   • Print van het diabetesformulier.
   • Print van paragraaf 5.2 van de Regeling Eisen Geschiktheid 2000.
   • Een kopie van uw paspoort of identiteitskaart.
  • Laat je behandelaar het diabetesformulier invullen. Hierop vermeldt hij/zij bijvoorbeeld hoe je omgaat met hypo’s en of je problemen hebt met je bloedvaten, zenuwen en/of nieren.
   Let op: Het invullen van het diabetesformulier is niet de medische beoordeling. Je behandelaar beoordeelt dus niet of je geschikt bent om te rijden. Hij/zij geeft alleen informatie aan het CBR.
  • Stuur het ingevulde diabetesformulier per post naar het CBR ter attentie van Divisie Rijgeschiktheid (afdeling medisch), Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk.

  Let op: Gebruikt je behandelaar het medische platform Zorgdomein? Dan kan hij/zij het formulier via dit platform digitaal naar het CBR versturen. Dit gaat sneller en daardoor kan het besluit van het CBR ook veel sneller bekend zijn.

  Wacht de uitspraak van het CBR af

  • Met de informatie van de arts of diabetesverpleegkundige kijkt het CBR of je veilig kunt rijden. Hebben ze nog extra informatie nodig, dan sturen ze je daar een bericht over. Vaak gaat het dan om een medische keuring. Je mag daarvoor zelf een arts zoeken. Het CBR kan je hierover advies geven. In sommige gevallen mag het niet je eigen arts zijn. Het CBR geeft dit dan aan.
  • Heb je langer dan 10 jaar diabetes, dan is een aanvullend onderzoek door een oogarts verplicht.
  • Het CBR kan je ook vragen een rijtest te doen. Dit is geen rijexamen, maar een manier om te kijken of je lichamelijke problemen je rijstijl beïnvloeden. Bijvoorbeeld bij neuropathie of amputaties.

  Uitspraak CBR: Je bent rijgeschikt

  Besluit het CBR dat je rijgeschikt bent? Dan wordt je rijbewijs verlengd voor minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar geldig. Voor beroepschauffeurs is dat minimaal 1 jaar en maximaal 3 jaar.

  Hoe lang je rijbewijs precies geldig is, ligt aan je situatie. Bijvoorbeeld of je vaak last hebt van hypo’s.

  Uitspraak CBR: Je bent niet rijgeschikt

  • Oordeelt het CBR dat de gevolgen van je diabetes te ernstig zijn om veilig te rijden? Dan mag je je rijbewijs niet verlengen.
  • Je kunt een nieuwe aanvraag doen als je situatie verbeterd is. Bijvoorbeeld als je beter kunt omgaan met de hypo’s. Of omdat er een nieuwe techniek is waarmee je je hypo’s voelt aankomen. Bespreek dit met je arts of diabetesverpleegkundige. Zij kunnen inschatten of een nieuwe aanvraag zin heeft.

  Blogs over diabetes lezen of zelf schrijven?

  Deel je ervaringen met anderen.

  Wat is de geldigheid van de gezondheidsverklaring?

  • Vanaf het moment dat je de gezondheidsverklaring (stap 1) invult, heb je 1 jaar de tijd om een besluit van het CBR te krijgen. Het duurt soms even voordat het diabetesformulier door de behandelaar is getekend.
  • Ook het CBR heeft tijd nodig om alles te beoordelen. Daarom adviseren we om snel een afspraak te maken met de arts of diabetesverpleegkundige voor het invullen en ondertekenen van het diabetesformulier. Zo voorkom je dat je een tijd zonder rijbewijs komt te zitten.
  • Dit stappenplan en meer informatie over de procedures bij het CBR vind je ook op de website van het CBR.

  Ben je het niet eens met
  de procedure van het CBR?
  Laat het ons weten via contact.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid