Word lid en maak het verschil
Word lid
Een hypo tijdens het autorijden

Een hypo tijdens het autorijden

Een hypo krijgen terwijl je rijdt kan erg gevaarlijk zijn. Daarom is de wet heel duidelijk. Er zijn drie belangrijke voorwaarden voordat je met diabetes mag autorijden of een ander voertuig mag besturen. Wanneer mag je autorijden? Heb...

    Een hypo krijgen terwijl je rijdt kan erg gevaarlijk zijn. Daarom is de wet heel duidelijk. Er zijn drie belangrijke voorwaarden voordat je met diabetes mag autorijden of een ander voertuig mag besturen.

    Wanneer mag je autorijden?

    Heb je diabetes, dan mag je alleen rijden met auto, motor of scooter als:

    1. Je weet wat een hypo is.
    2. Je hypo’s goed voelt aankomen en kunt oplossen.
    3. Je niet meer dan twee ernstige hypo’s hebt gehad in 1 jaar tijd. Ernstig betekent dat je hulp van buitenaf nodig had.

    Pieter kreeg een ernstige hypo
    tijdens het autorijden.
    Lees Pieters verhaal.

    Schade door een hypo; ben je dan verzekerd?

    Als je een hypo krijgt en (blik)schade maakt, ben je gewoon verzekerd. Als je hypo unawareness hebt, geldt dit niet. Rijd je met hypo unawareness en veroorzaak je een ongeluk? Dan kan een verzekeringsmaatschappij weigeren uit te keren.

    Bij blikschade is dat al vervelend, maar bij lichamelijk letsel is dat rampzalig. Ook kun je nergens meer een autoverzekering afsluiten als je met hypo unawareness een ongeluk hebt veroorzaakt.

    Voorkom een hypo tijdens het autorijden

    Gebruik je gezonde verstand als je gaat autorijden. Ben je hypo unaware? Bespreek dit met je zorgverlener. Samen kun je kijken naar eventuele oplossingen hiervoor. Je kunt bijvoorbeeld een cursus doen om hypo’s eerder te herkennen. Of een misschien is een glucosesensor een oplossing voor jou.

    Lees alle tips in het Stappenplan
    veilig autorijden met diabetes
    .

    Toch een hypo tijdens het autorijden?

    Als je een hypo hebt, komt er een moment dat je geen goede beslissingen meer kunt nemen. Zorg dat je dit punt nooit bereikt. Twijfel je? Zet je auto langs de kant. Zoek bij voorkeur een officiële parkeerplek waar je veilig kunt staan. Haal op de parkeerplek altijd de sleutel uit het contactslot. Zo voorkom je dat je auto automatisch verder rijdt.

    Het kan zijn dat andere weggebruikers de politie bellen. Bijvoorbeeld als jouw manier van rijden opvallend was. De politie informeert dan standaard het CBR.


    Steun de individuele belangenbehartiging van Diabetesvereniging Nederland

    Een van onze leden kreeg een hypo tijdens het rijden. Hij en ook de medeweggebruikers kwamen er gelukkig goed vanaf. Maar hij wilde wel graag weten hoe het nu verder moest.
    Als lid kreeg hij van ons hulp en een persoonlijk advies.
    Help ons om iedereen die het nodig heeft een persoonlijk advies te geven!
    Ben je nog geen lid en/of wil je onze individuele belangenbehartiging steunen? Word dan nú lid.


    Hoe lang niet-rijgeschikt?

    Heb je een ernstige hypo gehad tijdens het autorijden? Dan word je 3 maanden niet-rijgeschikt bevonden. In dat geval ben je ook niet verzekerd tijdens die 3 maanden.

    Na 3 maanden kun je opnieuw een aanvraag indienen. Je moet daar een nieuwe gezondheidsverklaring bij doen. Een arts beoordeelt of het veilig is dat je de weg weer opgaat. De arts zal beoordelen of je de hypo’s weer onder controle hebt. Bij twijfel kan de arts contact opnemen met de medische backoffice van het CBR.

    Je rijbewijs helemaal kwijt door een hypo?

    Het CBR mag je rijbewijs niet afnemen als je buiten het verkeer een aantal hypo’s hebt gehad. Wel wegen ze dit mee als je je rijbewijs wilt verlengen. Als je het afgelopen jaar ernstige hypo’s hebt gehad, kan dit hun keuze beïnvloeden.

    Hulp of advies nodig?

    Leden kunnen bij Diabetesvereniging Nederland terecht voor individuele belangenbehartiging. Loop je tegen een probleem aan, neem contact met ons op. Samen kijken we of en hoe jouw probleem op te lossen is.

    Met anderen praten over diabetes

    Want diabetes heb je niet alleen.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid