Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetes en het CBR

Diabetes en het CBR

Diabetesvereniging Nederland vindt dat iedereen met diabetes die veilig kan rijden, zonder problemen een rijbewijs moet kunnen halen en verlengen. Daarvoor zijn we regelmatig in overleg met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat....

  Diabetesvereniging Nederland vindt dat iedereen met diabetes die veilig kan rijden, zonder problemen een rijbewijs moet kunnen halen en verlengen. Daarvoor zijn we regelmatig in overleg met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  Wat doet Diabetesvereniging Nederland?

  1. We hebben regelmatig overleg met het CBR. Zij weten alles van de Wegenverkeerswet. Wij weten alles over leven en omgaan met diabetes.We blijven met het CBR in gesprek om hen te informeren over de nieuwste ontwikkelingen. Zodat ze hun regelgeving hierop aan laten sluiten. En ze het meenemen bij het beoordelen van het diabetesformulier dat artsen invullen.Onze omgeving is immers altijd in beweging. Nieuwe technologie verbetert de rijgeschiktheid van mensen met diabetes. Bijvoorbeeld met de introductie van continue glucosemonitoring en de hybrid closed loop systemen. Door deze techniek kun je met hypo unawareness hypo’s zien aankomen of worden ze al opgelost voordat ze ontstaan.
  2. Wij behartigen de collectieve belangen van alle mensen met diabetes. Maar we behartigen ook de belangen van individuele leden.

  Ben je lid van Diabetesvereniging en kom je er niet uit met het CBR? Neem dan contact met ons op!

  Wat hebben we bereikt?

  Wij weten hoe ontzettend belangrijk het is dat mensen hun rijbewijs kunnen halen en mogen houden. Maar soms gaat dat niet vanzelf. Dan kunnen wij ondersteuning bieden. Zo hebben we succesvol onderhandeld in de volgende situaties:

  • Een van onze leden kon zijn rijbewijs niet verlengen. Hij had aangegeven een epileptische aanval te hebben gehad. Maar dit was een hypo. Deze twee lijken op elkaar, maar hebben een andere oorzaak. Door onze uitleg en bemiddeling rijdt hij, na de verplichte periode van rijontzegging, weer veilig (en goedgekeurd) rond.
  • Een ander lid hebben we succesvol bij de rechter verdedigd. Door een glucosesensor te gebruiken, kon deze beroepschauffeur weer aan het werk.
  • Via de Nederlandse Zorgautoriteit hebben we een maximumtarief voor zorgverleners af kunnen spreken die keuringen doen. Mensen met diabetes zijn hier nog steeds veel geld aan kwijt, maar nu zijn ze wel beter beschermd.

  ‘Ik had een ernstige hypo tijdens het autorijden, wat nu?’

  Downloads

  Deze artikelen zijn uit edities van de afgelopen jaren van onze Diabc. Sommige bedragen en regels zijn inmiddels veranderd, zoals de kosten van de gezondheidsverklaring.

  Diabc-artikel: Onze strijd tegen hoge kosten van het rijbewijs (pdf)

  Diabc-artikel: Feit of fabel. Alle mensen met type 1 zijn een gevaar op de weg (pdf)

  Diabc-artikel: 5 tips. Je rijbewijs verlengen, zo doe je dat (pdf)

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid