Word lid en maak het verschil
Word lid
Medische keuring voor je rijbewijs bij diabetes

Medische keuring voor je rijbewijs bij diabetes

Wil het CBR dat je medisch beoordeeld wordt? Dan mag dat in sommige gevallen niet door je eigen arts. Het CBR geeft dit dan aan. De keuring wordt normaal gesproken gedaan door een oogarts, internist of keuringsarts. Het...

  Wil het CBR dat je medisch beoordeeld wordt? Dan mag dat in sommige gevallen niet door je eigen arts. Het CBR geeft dit dan aan. De keuring wordt normaal gesproken gedaan door een oogarts, internist of keuringsarts.

  Het diabetesformulier

  Bij het aanvragen of verlengen van je rijbewijs heb je de hulp van een arts of een diabetesverpleegkundige nodig. Een van hen moet namelijk het diabetesformulier voor je invullen. Dat mag je door je eigen arts laten doen of door je diabetesverpleegkundige. De diabetesverpleegkundige mag dit alleen doen als er toestemming voor haar of hem is gegeven in het BIG-register. Het BIG-register verzamelt alle gegevens van alle zorgverleners in Nederland.

  Er zijn een paar uitzonderingen waarin alleen een arts het diabetesformulier in mag vullen. Dat moet bij beroepschauffeurs die medicijnen gebruiken die hypo’s kunnen veroorzaken. En ook bij herkeuringen en bij mensen die door de politie bij het CBR zijn gemeld.

  Een keuring door de oogarts

  Oogklachten komen veel voor bij diabetes. Daarom wil het CBR dat iedereen met diabetes vanaf het moment van diagnose, iedere 10 jaar beoordeeld wordt door de oogarts. Soms zelfs vaker als:

  • Je een groot rijbewijs hebt en medicijnen gebruikt die hypo’s kunnen veroorzaken.
  • Je een progressieve oogziekte hebt, zoals retinopathie, glaucoom of maculadegeneratie. Is je oogziekte met laser behandeld, dan is een uitgebreid oogonderzoek niet altijd meer nodig. Neem in dit geval contact op met het CBR voor overleg.

  Op zoek naar een oogarts voor de oogkeuring voor je rijbewijs? Kijk op www.oogkeuring.nl.

  Mag je zelf een oogarts kiezen?

  In de meeste gevallen mag je zelf een oogarts kiezen. Dat mag ook je eigen oogarts zijn. In twee gevallen wijst het CBR een oogarts aan die je ogen beoordeelt. Dat is bij een herkeuring of als de politie een melding over je heeft gedaan bij het CBR. Bijvoorbeeld bij onveilig rijgedrag.

  Waarop moeten je ogen beoordeeld worden?

  Veel mensen met diabetes laten ieder jaar hun ogen controleren. Zo’n controle is anders dan de beoordeling die het CBR wil. Zij willen ook dat je gezichtsscherpte en gezichtsveld bekeken worden. Dus hoe goed je kunt zien en hoe breed het beeld is dat je kunt zien. Deze twee dingen worden niet bekeken bij de jaarlijkse standaard oogcontrole door je oogarts. Deze oogcontrole is daarom niet genoeg voor het CBR.

  Is het zicht in één van jouw ogen slecht, dan wordt je rijbewijs niet verlengd. Dat geldt voor iedereen, ook als je geen diabetes hebt. Ons advies is dan: wacht af tot je zicht volledig is hersteld en vraag dan pas opnieuw een beoordeling aan.

  Blogs over diabetes lezen of zelf schrijven?

  Deel je ervaringen met anderen.

  Zo voorkom je twee oogcontroles

  Ons advies: vraag in het jaar dat je jouw rijbewijs moet verlengen aan je oogarts om ook het onderzoek van het CBR te doen. Dat scheelt je een extra bezoek aan de oogarts. Informeer wel eerst bij het CBR of aanvullend oogonderzoek nodig is voor jou bij deze verlenging. En houd er rekening mee dat het keuringsrapport maximaal 6 maanden oud mag zijn. Helaas kost zo’n gecombineerde controle je ook geld. Jouw oogarts mag namelijk kosten in rekening brengen voor de extra onderzoeken. Download hier het formulier voor de oogarts.

  Een beoordeling door internist of keuringsarts

  Het CBR kan ook vragen om een medische beoordeling door een internist of keuringsarts. Bijvoorbeeld als ze meer informatie willen hebben over jouw lichamelijke situatie. Deze beoordeling mag niet door je eigen arts gedaan worden.

  Meldpunt van Omroep Max

  In maart 2024 vertelden we in het programma Meldpunt van Omroep Max over de keuringen voor het rijbewijs. Diabetesvereniging Nederland vindt dat het aantal keuringen niet meer passend is. Het kost mensen met diabetes veel tijd en ook veel geld. En ook in de zorg levert het extra druk op. Terugkijken? Bekijk Mensen met diabetes willen af van keuringen voor rijbewijs.

  Wat doet Diabetesvereniging Nederland?

  Het halen of verlengen van het rijbewijs als je diabetes hebt kan erg frustrerend zijn. Lees wat we hier samen met het CBR aan doen op de pagina Diabetes en het CBR: de rol van DVN. Ben je lid en heb je vragen of hulp nodig, neem dan contact met ons op.

  Deel je mening in het DVN Panel

  Het DVN Panel helpt Diabetesvereniging Nederland om snel te ontdekken wat een grote groep mensen met diabetes vindt van een bepaald onderwerp.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid