Word lid en maak het verschil
Word lid
Kees gooide zijn leven om: ‘Ik ben veel gelukkiger’

Kees gooide zijn leven om: ‘Ik ben veel gelukkiger’

Kees Baaij gooide zijn leven om en werd buschauffeur. ‘Ik ben een stuk socialer geworden en waardeer meer dan ooit mijn gezin, mijn werk en mijn gezondheid.’

Het leven van Kees Baaij veranderde compleet toen door de kredietcrisis zijn inkomsten wegvielen. Hij gooide zijn leven om en werd buschauffeur. ‘Ik ben een stuk socialer geworden en waardeer meer dan ooit mijn gezin, mijn werk en mijn gezondheid.’

Diabetes door stress?

‘Soms denk ik weleens dat ik mijn diabetes heb gekregen door alle stress die ik jarenlang had. Ik verdiende goed als hypotheekadviseur. Ik werkte zo’n zeventig uur in de week, rookte als een ketter en moest en zou alle targets halen. Maar de huizencrisis zorgde ervoor dat mijn inkomsten met tachtig procent terugliepen en ik kwam diep in de schulden te zitten. Ons huis moest verkocht worden en we kwamen in de schuldsanering terecht. Helse jaren. Mijn kinderen konden soms niet mee met schoolreisjes of naar het zwembad. We raakten veel vrienden kwijt. Een flink mentaal dal, die tien jaar duurde.”

Vragen over werk?

Geen antwoord gevonden op je vragen over diabetes en werk? Bel ons via 033 463 05 66. Of stuur je vraag via ons contactformulier.

Man kijkt naar laptop

Altijd open en eerlijk

“Maar ik zit nooit bij de pakken neer. Mijn innerlijke drive is altijd willen winnen, dat leerde ik vroeger al bij de marine. Dus ging ik er stevig tegenaan en stapte over mijn schaamte heen. Nu weet ik dat die periode mij sterker heeft gemaakt. Mijn vrouw, die me altijd heeft gesteund, en ik praten meer en genieten meer. Alles komt bij ons op tafel. Ook tegen de kinderen zijn we altijd open en eerlijk geweest. Verstoppertje spelen maakt alles nog erger.”

Ongezond leven

“Dat ik na die periode diabetes kreeg, nu zo’n tien jaar geleden, kwam niet echt als verrassing. Ik leefde hartstikke ongezond en mijn ouders beide ouders hadden ook type 2. Omdat ik had gezien hoe mijn moeder haar ziekte had verwaarloosd en op haar 62ste stierf, wilde ik het anders aanpakken. Daarom doe ik fanatiek aan spinnen en loop ik elke dag met de hond zeker 10.000 stappen, het liefst over het strand.”

Ik sta socialer in het leven en bekommer me om anderen. Die betrokken houding past goed bij mijn huidige baan als buschauffeur

Meer balans, minder stress

“In ons gezin ben ik niet de enige met diabetes, mijn zoon van 27 heeft type 1 en weet veel van alle technologische snufjes. Het is mooi om ervaringen te delen. Wat helpt is dat we een gezamenlijke hobby hebben: duiken. We letten goed op elkaar en als zijn glucosewaarde te laag zit, gaan we het water niet in. Door alle sportieve activiteiten in mijn leven en omdat ik meer balans heb en minder stress, gaat het met mijn diabetes een stuk beter. Een paar jaar terug moest ik bijna starten met insuline spuiten, daar is gelukkig nu geen sprake meer van.”

Betrokken busshauffeur

“Mijn mindset is compleet veranderd. Ik ben afgestapt van de mentaliteit van geld verdienen en egoïsme. Ik sta socialer in het leven en bekommer me om anderen. Die betrokken houding past goed bij mijn huidige baan als buschauffeur. Ik ben een makkelijke prater en houd van een geintje.”

Help jij mee?

Word lid of doneer voor een beter leven met diabetes.

Positieve houding

“Vooral rijden op de dorpslijnen is prettig: iedereen groet mij vrolijk en zegt tot ziens bij vertrek. Op de stadslijn naar Schiphol is dat anders, dan zitten de reizigers allemaal in hun eigen bubbel. Dat vind ik weleens jammer, want een praatje maken vind ik het leukst. Die positieve houding leer ik ook nieuwe chauffeurs, die ik mag inwerken als mentor. Daarnaast vind ik het fijn iets te kunnen betekenen als vrijwilliger bij Diabetesvereniging Nederland. Mijn leven is compleet anders. We hebben het financieel niet breed, maar ik ben wel veel gelukkiger.”

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid