Word lid en maak het verschil
Word lid
Ik ben zelfstandig ondernemer

Ik ben zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemer zijn heeft voordelen voor mensen met diabetes. Met een eigen onderneming kun je vaak je eigen tijd indelen en soms vanuit huis werken. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bekijk...

  Zelfstandig ondernemer zijn heeft voordelen voor mensen met diabetes. Met een eigen onderneming kun je vaak je eigen tijd indelen en soms vanuit huis werken. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bekijk hier informatie en adviezen voor een eigen onderneming met diabetes.

  Ben je een geboren ondernemer?

  Als je gemaakt bent voor zijn van een zelfstandig ondernemer. Je hebt een geweldig product of een service waar je als zelfstandig ondernemer succes mee boekt. En je wilt eigen baas zijn. Dan moet dat ondanks je diabetes mogelijk zijn. Wel is het belangrijk om net als iedere ondernemer alle risico’s in kaart te brengen. Dus ook die van je diabetes en eventuele complicaties.

  Je hebt vrijheid in je werk, waardoor je goed kan blijven sturen op je diabetes. Ik ben open over mijn diabetes en krijg begrip van mijn cliënten als het een keer niet lukt en ik een afspraak wil verzetten.
  Bianca van Kempen, Jobcoach

  Denk na over de toekomst

  Zelfstandig ondernemers kunnen geen aanspraak maken op uitkeringen van een werknemersverzekering. Om te voorkomen dat je zonder inkomen komt te zitten als je arbeidsongeschikt raakt, bijvoorbeeld door complicaties als gevolg van je diabetes, zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt zelf geld reserveren, een verzekering afsluiten of deelnemen aan een broodfonds.

  Verzeker je van een inkomen

  Je gaat er natuurlijk nooit van uit dat je arbeidsongeschikt wordt. Maar zeker als je diabetes hebt is het verstandig om maatregelen te treffen voor het geval het je toch overkomt. Verzeker je zelf bijvoorbeeld met een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan lastig zijn als je diabetes hebt.

  Vrijwillig verzekeren bij UWV

  Sommige zzp’ers hebben naast hun eigen onderneming een parttime baan. Als je uit loondienst gaat om je volledig te richten op je eigen onderneming dan kun je je bij het UWV vrijwillig laten verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. De voorwaarde is dat je nog geen 13 weken uit loondienst bent. Kijk bij Vrijwillig verzekeren bij UWV voor meer informatie.

  Een arbeidsongeschiktheidsverzekering

  Verzekeraars beoordelen of je in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en tegen welk tarief. Je moet een gezondheidsverklaring invullen en je diabetes melden. Dat kan drempels opwerpen. Het komt zelfs voor dat verzekeraars je weigeren vanwege je diabetes of een andere chronische ziekte. Kijk in dat geval of de verzekeraar lid is van het Verbond van Verzekeraars. Dit samenwerkingsverband heeft namelijk afgesproken om startende zzp’ers de eerste 15 maanden een zogenaamde Vangnetverzekering aan te bieden.

  Helaas krijgt Diabetesvereniging Nederland (te) veel signalen dat diabetes het regelen van een verzekering vertraagt, soms onnodig complex maakt of een (flink) hogere premie oplevert.

  Deelname aan een broodfonds

  Een broodfonds bestaat uit ondernemers die elke maand geld opzij zetten. Een chronische ziekte zoals diabetes heeft geen invloed op de hoogte van je inleg. Als een van de deelnemers langdurig ziek is, krijgt hij van de anderen in zijn broodfonds elke maand schenkingen tijdens het eerste en tweede jaar van de arbeidsongeschiktheid.

  Om deel te kunnen nemen aan een broodfonds moet je een jaar ondernemer zijn en je jaarcijfers kunnen laten zien. De netto winst uit je onderneming moet minimaal gemiddeld €750,- per maand of meer zijn.

  Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering?

  Kijk bij de Keuzetool verzekeren arbeidsongeschiktheid zelfstandige om te bepalen welke arbeidsongeschiktheidsverzekering die het beste past bij je voorkeur en je situatie als zzp’er.

  Korting op de verzekering

  Diabetesvereniging Nederland heeft goede ervaringen met Omnis Financieel Adviesgroep. Omnis biedt maatwerk voor mensen met een chronische ziekte zoals diabetes. Leden van Diabetesvereniging Nederland krijgen korting op de serviceverlening van Omnis en indien je de verzekering via Omnis afsluit korting op de afsluitkosten. Kijk bij Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

  Is de verzekering gegarandeerd?

  De specialist van Omnis bekijkt de mogelijkheden gebaseerd op jouw situatie. Ook als ze geen mogelijkheid zien voor je zullen ze je adviseren hoe je een andere invulling kunt geven aan je situatie.

  Ik ben arbeidsongeschikt en wil een bedrijf starten

  Ben je arbeidsongeschikt en wil je een bedrijf starten, dan kun je bij het UWV informeren naar eventuele regelingen die je op weg kunnen helpen. Misschien kun je geld lenen voor de start van je bedrijf. Ook is misschien een vergoeding mogelijk voor een hulpmiddel of voorziening die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Kijk ook bij Arbeidsongeschikt en starten met eigen bedrijf van het UWV.

  Plannen van het vorige kabinet

  Kabinet Rutte 4 was van plan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen verplicht te maken. De komende jaren kunnen er wellicht dus veranderingen komen op dit gebied.

  Bijstand voor zelfstandigen

  Sommige zzp’ers kunnen bij hun gemeente Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen.

  Rechtsbijstandsverzekering

  Met een rechtsbijstandverzekering kun je juristen inschakelen voor een juridisch conflict. Hiervoor kun je gebruik maken van een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers. Je leest erover op ZZP Rechtsbijstandverzekering.

  Deze pagina is tot stand gekomen met medewerking van:
  Bert van Dam | Vrijwilliger van DVN | Adviseur re-integratie en loopbaanbegeleiding
  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid