Word lid en maak het verschil
Word lid
Solliciteren met diabetes

Solliciteren met diabetes

Solliciteren is altijd spannend, maar voor iemand met diabetes nog net iets meer. Tijdens een sollicitatiegesprek wil je je van je beste kant laten zien. Hoe past je diabetes daarin of wil je het liever niet vertellen? Wat...

  Solliciteren is altijd spannend, maar voor iemand met diabetes nog net iets meer. Tijdens een sollicitatiegesprek wil je je van je beste kant laten zien. Hoe past je diabetes daarin of wil je het liever niet vertellen? Wat móet je vertellen? En hoe kun je je voorbereiden op een gesprek?

  En als je het verzwijgt, kun je daar dan later problemen mee krijgen? Kortom, wat vertel je (niet) over je diabetes? En hoe bereid je je voor? Je leest hier de antwoorden op je vragen.

  Moet ik over mijn diabetes vertellen?

  Als je diabetes geen invloed heeft op de functie waarop je solliciteert, dan hoef je het niet te vertellen. De werkgever mag tijdens het sollicitatiegesprek niet vragen naar je gezondheid. Toch is het goed om voor het gesprek na te denken of je er iets over kwijt wil. Verder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van je rechten en plichten.

  Of je tijdens een sollicitatiegesprek vertelt dat je diabetes hebt, hangt af van de functie, maar ook van de invloed van diabetes op je leven. Christien, 33 jaar

  Onveilige situatie?

  Als duidelijk is dat het werken met diabetes tot onveilige situaties kan leiden dan is het belangrijk om het te vertellen. Als je het verzwijgt en je veroorzaakt in de functie gevaar voor jezelf of een ander vanwege je diabetes, dan kan de werkgever maatregelen nemen. Denk aan het stopzetten van de uitbetaling van je loon tot zelfs ontslag. Bij twijfel kan de werkgever een medische keuring bij een onafhankelijke arbodienst of bedrijfsarts aanvragen.

  Wat mag de werkgever vragen?

  Wel mag de potentiële werkgever vragen stellen over taken die bij de functie horen en vragen of je in staat bent om deze uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Als vrachtwagenchauffeur moet je lang achter het stuur zitten zonder te stoppen. Kun je dat volhouden?
  • De werktijden zijn wisselend en dat vraagt om flexibiliteit. Hoe is dat voor jou?

  Dit soort vragen kunnen samenhangen met je diabetes. Het hangt af van de invloed van je diabetes op je leven en de functie-eisen, wat je wel of niet vertelt.

  Twijfels die je kunt hebben

  Praten over je diabetes tijdens het solliciteren kan vragen oproepen. Hoe begin je erover? En kan het nadelig voor je uitpakken doordat je bijvoorbeeld meer risico loopt op een afwijzing? Een pasklaar advies kunnen we je helaas niet geven. Wel helpt openheid soms juist om een werkgever ervan te overtuigen dat werk en diabetes prima samengaan.

  Als van tevoren duidelijk is dat je diabetes een grote invloed heeft op het werk, wees er dan open over. Roel, 54 jaar.

  De invloed van diabetes op je werk

  Denk goed na of je diabetes invloed kan hebben op je werksituatie zoals bijvoorbeeld bij:

  • Ploegendiensten, wisselende werktijden of veel onderweg zijn;
  • Veel extra ‘pauzes’ nodig hebben vanwege je diabetes;
  • De noodzaak van een aangepaste werkplek vanwege complicaties door je diabetes.

  Heb je een WW- of bijstandsverzekering en beschik je over een werkcoach, overweeg dan om hem of haar om advies te vragen als je twijfelt of de functie-eisen samengaan met je diabetes.

  Positieve invloed op je werk

  Diabetes heeft je misschien ook sterker gemaakt. Je moet elke dag snel beslissingen nemen. En je moet heel flexibel zijn. Dat zegt iets over hoe je je grenzen hebt leren kennen. En ook hoe je daarop inspeelt. Elke dag ben je bezig met het combineren van je gezin, sport, hobby’s, werk en je bloedglucosewaarden. Waarschijnlijk ben je dus extra goed in het voorkomen en oplossen van problemen.

  De invloed van je werk op je diabetes

  Andersom kan je werk ook veel invloed hebben op je diabetes. Een baan met veel werkdruk of onregelmatige werktijden kan slecht zijn voor je bloedglucosewaarden. Dat betekent misschien niet dat het geen goede baan voor je is. Maar wel dat je goed moet nadenken over hoe je dit zo goed mogelijk onder controle houdt.

  In het gesprek of in de brief

  Als je ervoor kiest om je diabetes te melden dan hoeft dat niet in je motivatiebrief. In een gesprek kun je beter inspelen op vragen. Dat helpt te snelle oordelen of conclusies van de werkgever voorkomen.

  • Je hoeft je diabetes niet direct ter sprake te brengen als er ook nog een vervolggesprek komt. Gebruik dan het eerste gesprek om een betere indruk te krijgen van de functie. Dan weet je beter hoe de baan samengaat met je diabetes;
  • Het gaat niet alleen om je diabetes, maar vooral over hoe je ermee omgaat en wat je daarbij nodig hebt. Dat kan op een positieve manier door aan te geven hoe je diabetes en studie, werk of gezin samengaan. En hoe flexibel en handig je hier door bent geworden.
  • (Tijdig) inzicht in de bereidheid van de werkgever om met je in gesprek te gaan over je diabetes is belangrijk om in te schatten in hoeverre je kunt rekenen op zijn of haar steun;
  • Kort je diabetes aanstippen als je daarvoor kiest, is meestal voldoende. Het gaat immers om je kwaliteiten, motivatie en enthousiasme.

  Voor de extra overtuigingskracht

  Voor sommige werkgevers is het een geruststelling dat er allerlei (financiële) regelingen zijn waar ze een beroep op kunnen doen. Zorg dat je daarvan op de hoogte bent.

  Beroepen met medische geschiktheid

  Een medische keuring of aanstellingskeuring is soms onderdeel van de sollicitatieprocedure. Dat mag alleen als het voor de functie noodzakelijk is dat je aan bijzondere medische eisen voldoet. Het gaat dan om beroepen waarbij er bijvoorbeeld gevaar kan optreden voor jezelf of voor anderen, bijvoorbeeld als je een hypo krijgt. Denk aan functies als bus- of vrachtwagenchauffeur of als je gevaarlijke machines bedient. Deze beroepen kun je vaak wel uitvoeren als je bijvoorbeeld extra voorzorgsmaatregelen neemt, je bloedsuiker vaker controleert, meer ‘pauzes’ neemt, etc.

  Bekijk meer informatie over de aanstellingskeuring op de website van IKA Ned.

  Hulp of advies?

  Loop je tegen een probleem aan? Leden van Diabetesvereniging Nederland kunnen advies of hulp inroepen van een belangenbehartiger. Neem contact met ons op.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid