Word lid en maak het verschil
Word lid
Een nieuwe baan

Een nieuwe baan

Je hebt een nieuwe baan. Een nieuwe werkplek, nieuwe collega's, ander woon-werkverkeer, misschien werk je op andere tijden of heb je andere taken. Er verandert veel. Dit heeft invloed op je diabetes. En je diabetes heeft ook invloed...

  Je hebt een nieuwe baan. Een nieuwe werkplek, nieuwe collega’s, ander woon-werkverkeer, misschien werk je op andere tijden of heb je andere taken. Er verandert veel. Dit heeft invloed op je diabetes. En je diabetes heeft ook invloed op jou. Je collega’s en leidinggevenden zullen daar misschien wat van merken.

  Werken met diabetes

  Hoe beter het met jou en je diabetes gaat, hoe makkelijker het gaat in een nieuwe baan. Dat kan een reden zijn om niet over je diabetes te vertellen. Maar het kan ook juist een reden zijn om er wel over te vertellen. Zodat het ook goed met je blijft gaan. Bekijk adviezen, meer informatie en tips bij Werken met diabetes.

  Vertel je over je diabetes?

  Het is heel afhankelijk van welk type diabetes je hebt en van eventuele complicaties of je collega’s vanzelf merken dat je diabetes hebt. Bij diabetes type 2 waarbij je alleen medicijnen slikt, is het vaak niet nodig om er op je werk over te vertellen. Bij diabetes type 1 of LADA zal het minder makkelijk zijn. Vaak is het wel zo dat hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Toch ben je aan niemand verplicht om het over diabetes te hebben. Bepaal zelf wat past bij jou.

  Soms is vertellen verplicht

  Bij sommige banen is het verplicht om te vertellen over je diabetes. Je moet dit dan al doen tijdens je sollicitatiegesprek. Het kan zijn dat je dan gekeurd moet worden. Als het niet verplicht is, maar je werkt wel in een situatie waarin je diabetes onveilig kan zijn voor jou of anderen, dan is het uiteraard ook beter om het tijdens de sollicitatieprocedure te vertellen. Denk bijvoorbeeld aan werken met zware machines of als chauffeur. Bekijk meer op Solliciteren met diabetes.

  Je werk heeft ook invloed op je diabetes

  Een nieuwe baan kan ook zorgen voor meer druk en stress. Je wilt een goede start maken, een goede indruk maken. Je moet nieuwe dingen leren, nieuwe collega’s leren kennen, nieuwe processen begrijpen. Dat kan ervoor zorgen dat je bloedglucosewaarden tijdelijk minder stabiel zijn. Blijft dit te lang zo, neem dan altijd even contact op met je behandelaar. Soms zijn kleine aanpassingen al een groot verschil.

  De eerste weken in mijn nieuwe baan gingen mijn waardes af en toe echt door het dak, maar na een maand ongeveer werden ze gelukkig weer redelijk goed. Tasja, 28 jaar.

  Hulp of advies?

  Loop je ergens tegenaan in je werk of in het contact met je werkgever? Leden van Diabetesvereniging kunnen contact opnemen voor hulp of advies.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid