Word lid en maak het verschil
Word lid
Samen beslissen over de beste diabeteszorg

Samen beslissen over de beste diabeteszorg

Diabetes is een gecompliceerde ziekte waarin je met een groot aantal verschillende zorgverleners en specialismen te maken krijgt. Soms is het verleidelijk om afstand te nemen van beslissingen en je zorgverlener te volgen zonder zelf de voors en tegens af te wegen.

  Diabetes is een gecompliceerde ziekte waarin je met een groot aantal verschillende zorgverleners en specialismen te maken krijgt. Soms is het verleidelijk om afstand te nemen van beslissingen en je zorgverlener te volgen zonder zelf de voors en tegens af te wegen. Samen beslissen is echter belangrijk. Je weet namelijk zelf het beste hoe je persoonlijke situatie is en hoe je je zowel lichamelijk als geestelijk voelt. 

  Wat is samen beslissen eigenlijk?

  Samen beslissen betekent dat je samen met je zorgverlener beslist over welke zorg het beste bij jou past. Je zorgverlener geeft je informatie over de mogelijkheden. En wat de medische voor- en nadelen hiervan zijn. Je bespreekt samen wat dit betekent voor je eigen situatie en wat je persoonlijke voorkeur is. Uiteindelijk beslis je samen wat het best bij je past. Je wensen en situatie zijn dus bepalend voor de uiteindelijke beslissing.

  De landelijke campagne Samen Beslissen

  Patiëntenfederatie Nederland begon na een groot onderzoek in 2020 in het najaar van 2021 een grote landelijke campagne Samen Beslissen. Om zorgverleners én patiënten aan te sporen om samen over behandeling, medicijnen, operaties enz te beslissen. Door het bespreken van alle opties, de voor- en nadelen en persoonlijke afwegingen. 

  Wat is voor jou belangrijk?

  Belangrijk is dat je als ontvanger van de zorg zelf ook een actieve rol speelt. Samen beslissen betekent dat je (gerichte) vragen stelt, zorgt voor een goede voorbereiding en de tijd en ruimte neemt om een beslissing af te wegen. 

  Wat levert samen beslissen jou op?

  Een beslissing waarin je zelf een grote rol speelt zorgt ervoor dat het makkelijker is om volgende stappen te nemen. Je legt je lot niet in de handen van een ander, maar neemt zelf het voortouw. Je vertrouwen in je behandeling neemt toe net als je kennis erover. Veel mensen die zelf een actievere rol gaan spelen in hun behandeling geven aan dat het ze meer overzicht en meer vertrouwen oplevert. 

  Meer weten? Kijk dan op www.begineengoedgesprek.nl 

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid