Word lid en maak het verschil
Word lid
Zwangerschap

Zwangerschap

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Je behoefte aan insuline verandert tijdens de zwangerschap. Meestal is in de eerste drie maanden de insulinebehoefte lager. Dat komt door hormonale veranderingen. Als je langer zwanger bent, is je behoefte aan insuline juist...

    Ben je zwanger? Gefeliciteerd!

    Je behoefte aan insuline verandert tijdens de zwangerschap. Meestal is in de eerste drie maanden de insulinebehoefte lager. Dat komt door hormonale veranderingen. Als je langer zwanger bent, is je behoefte aan insuline juist weer groter. Je lichaam wordt namelijk ongevoeliger voor insuline.

    Risico’s tijdens je zwangerschap

    Zware hypo’s zijn een groot risico voor jezelf. Je doet je best voor goede waarden, dus dan liggen hypo’s op de loer. Zeker in de eerste weken van je zwangerschap wil je goed ingesteld zijn, wanneer de organen van je baby worden gevormd. Daarbij voel je in de eerste drie maanden van je zwangerschap je hypo’s niet goed of helemaal niet aankomen. Controleer dus vaak, of gebruik een continuglucosemeter.

    Hoge bloedglucosewaarden zijn een risico voor je baby. Hierdoor kunnen afwijkingen ontstaan in de aanleg van het hartje of het skelet. Verder krijgt je baby te veel glucose binnen, als jouw bloedglucosewaarden te hoog zijn. Hierdoor ontstaat de kans dat je kindje te zwaar is bij de geboorte. Een zware baby maakt de bevalling moeilijker.

    Zwangerschapsdiabetes

    Als je tijdens je zwangerschap diabetes krijgt, heet dit zwangerschapsdiabetes. Dit ontstaat vaak vanaf de 24e week van je zwangerschap en verdwijnt meestal na de zwangerschap.

    Heeft je kindje kans op diabetes?

    De kans dat je kindje geboren wordt met diabetes is 3% als de moeder diabetes type 1 heeft. Als de vader diabetes type 1 heeft is dat 6%. Bij diabetes type 1 komt dit door toeval. Bij diabetes type 2 speelt de erfelijke component een rol.

    Tips tijdens je zwangerschap

    1. Stop eerder met werken. Dit geeft meer rust en zo houd je je bloedglucosewaarden beter op peil. Bespreek al vroeg in je zwangerschap met je werkgever of leidinggevende of je geleidelijk kan stoppen met werken. Zo kun je nog een vervanger inwerken en je taken goed overdragen.
    2. Rust en regelmaat helpen je bloedglucosewaarden goed te houden.
    3. Vraag een continuglucosemeter (CGM) aan. Hiermee houd je je bloedglucosewaarden onder controle en kun je eventuele hypo’s voorkomen.

    Geniet!

    Zwanger zijn is stressvol, maar ook heel erg mooi. Vergeet niet te genieten van de mooie dingen: je echo’s of het schilderen van de babykamer.

    Webinar diabetes & zwangerschap

    Heb je een kinderwens of wil je graag weten wat je tijdens een zwangerschap kunt verwachten? Tijdens het webinar over zwangerschap bij diabetes stonden gastsprekers dr. Sarah Siegelaar, internist-endocrinoloog en dr. Rebecca Painter, gynaecoloog stil bij voorbereidingen die je als vrouw met diabetes kunt treffen voorafgaand aan een zwangerschap.

    Bekijk het webinar over diabetes en zwangerschap

    Ervaringen van anderen

    Downloads

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid