Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Zwangerschapsdiabetes

Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Zeker 1 op de 10 vrouwen in Nederland krijgt deze vorm van diabetes. Gelukkig kun je zwangerschapsdiabetes goed behandelen en kun je een gezonde baby krijgen.

Als je zwanger bent, word je minder gevoelig voor insuline. Je hormonen zorgen daarvoor. Meestal maakt het lichaam dan zelf meer insuline aan, maar soms gaat dat niet goed. Er ontstaat een tijdelijke vorm van diabetes: zwangerschapsdiabetes. Deze ontstaat vaak tussen de 24ͤ  en 28ͤ  zwangerschapsweek.

Risico op zwangerschapsdiabetes

Sommige vrouwen hebben meer risico op zwangerschapsdiabetes. De risico’s zijn groter als:

 • Je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad.
 • Je overgewicht hebt (BMI 30 of hoger).
 • Je eerder een zwaar kind hebt gekregen (meer dan 4500 gram).
 • Je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2.
 • Je van Afrikaanse, Zuid-Aziatische of Midden Oosterse afkomst bent (bijvoorbeeld uit Turkije, Marokko, Pakistan, Suriname, Ghana of de Antillen).
 • Je in een eerdere zwangerschap om onverklaarbare reden je baby hebt verloren.
 • Je Polycysteus-ovariumsyndroom hebt (PCOS).

Diagnose zwangerschapsdiabetes

Er is een richtlijn waarin staat welke vrouwen getest moeten worden. In de praktijk gebeurt dit niet altijd. Je kunt ook zelf vragen om een test. Als je weet dat je meer risico loopt, is dat verstandig.

De diagnose wordt gesteld met een glucose tolerantietest (GTT). Je krijgt dan een suikerdrankje om te kijken of je lichaam voldoende insuline aanmaakt. Na een uur meten ze je bloedglucosewaarde. Is deze hoger dan 7,8 mmol/l, dan heb je zwangerschapsdiabetes.

Behandeling zwangerschapsdiabetes

Als je de diagnose zwangerschapsdiabetes krijgt, is dat flink schrikken. Weet dat je er niet alleen voor staat. Gelukkig verdwijnt de diabetes vaak direct na de bevalling.

De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Je diëtist geeft je adviezen. Hiermee kun je je bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen. Je controleert minstens twee dagen per week verschillende keren per dag hoe hoog je bloedglucosewaarden zijn. Dit doe je met een bloedglucosemeter. Je diabetesverpleegkundige vertelt je hoe je dat doet.

Helpt een dieet niet voldoende, dan stap je over op insuline. Je internist, diabetesverpleegkundige en diëtist begeleiden je daarbij. Ook als je insuline gebruikt, meet je regelmatig je bloedglucosewaarden.

Zwangerschapscontroles

Je verloskundige draagt de zorg meestal over aan de gynaecoloog. Voor je controles ga je naar het ziekenhuis. Als je zwangerschapsdiabetes hebt, krijg je vaker een echo om de groei van je baby goed in de gaten te houden.

De bevalling

Als je zwangerschapsdiabetes hebt, beval je in het ziekenhuis. Jij en je baby moeten tijdens en na de bevalling goed in de gaten worden gehouden. Tijdens de bevalling controleren ze je bloedglucosewaarden. Als het nodig is, passen ze de hoeveelheid insuline die je krijgt aan.

Zwangerschapsdiabetes kan leiden tot een zware baby. Dit kan problemen veroorzaken bij de bevalling, waardoor een keizersnede nodig is. Daarom wordt je bevalling vaak ingeleid in week 38 of 39 van je zwangerschap. Je kindje heeft geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.

Na de bevalling

Na de bevalling kan je kind te lage bloedglucosewaarden krijgen. Dit gebeurt vooral als je insuline hebt gebruikt of als je baby te vroeg geboren is. Het komt doordat je baby in de baarmoeder gewend was aan veel glucose. Na de bevalling stopt de toevoer van glucose ineens en kan de bloedglucosewaarde te laag worden. De kinderarts controleert je baby de dagen na de geboorte een paar keer met een hielprikje. Als je baby te weinig glucose heeft, krijgt hij of zij voeding of een infuus met glucose.

Verhoogde kans op diabetes

De zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal direct na de bevalling. Bij een volgende zwangerschap krijg je vaak weer zwangerschapsdiabetes. Ook is de kans groter dat je later type 2 krijgt. Laat je bloedglucosewaarden daarom elk jaar controleren bij de huisarts. En weet: een gezonde leefstijl kan diabetes type 2 uitstellen en zelfs voorkomen.

Help jij ons?

Help jij ons?

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Doe mee

Met anderen praten over zwangerschapwant diabetes heb je niet alleen