Word lid en maak het verschil
Word lid
7 tips voor zwangere vrouwen met diabetes

7 tips voor zwangere vrouwen met diabetes

Ben je in verwachting en heb je diabetes type 1 of 2 of zwangerschapsdiabetes? Lees de tips van Lois Jovanovic.

  Ben je zwanger en heb je diabetes type 1 of 2 of zwangerschapsdiabetes? Lees dan de tips (door ons vanuit het Engels vertaald) van Lois Jovanovic, een Amerikaanse endocrinologe, gespecialiseerd in diabetes en zwangerschap.

  1. Vind een gynaecoloog met uitgebreide en specifieke ervaring op het gebied van diabetes en zwangerschap. Als je een arts kiest, vraag dan: “Hoeveel vrouwen die zwanger waren en hetzelfde type diabetes als ik hadden, heeft u in het afgelopen jaar begeleid?” Is het antwoord ‘minder dan vijf’ dan is het niet de juiste arts voor jou.
    
  2. Leg aan familieleden uit dat het nodig is om minder koolhydraten te eten tijdens je zwangerschap. Volgens Dr. Jovanovic is het belangrijk dat familieleden begrijpen dat het belangrijk is om de koolhydraatinname te beperken om de bloedglucosewaarden onder controle te houden.
   Heldere communicatie kan de familie helpen om medisch verantwoorde steun te bieden die in lijn is met een gedeelde gewenste uitkomst: een gezonde moeder en baby!
    
  3. Vermijd sigarettenrook en andere gevaarlijke omgevingsfactoren. Het is vooral belangrijk dat familieleden van zwangere vrouwen stoppen met roken of in ieder geval niet thuis roken. Sigarettenrook levert serieuze gezondheidsrisico’s voor het ongeboren kind.
    
  4. Dring aan op steun van je dierbaren. Dr. Jovanovic benadrukt de noodzaak voor de partner van de zwangere om te helpen met het verminderen van fysieke en mentale stress. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die bedrust voorgeschreven krijgen, wat vaker gebeurt bij vrouwen met diabetes dan bij vrouwen zonder diabetes.
    
  5. Gebruik de zwangerschapsperiode om gezonde gewoontes voor de rest van je leven te ontwikkelen. Na de geboorte van je kind, zou je de gewoontes die tijdens de zwangerschap golden moeten vasthouden. Zo geef je deze gewoontes ook weer door aan de volgende generatie.
    
  6. Blijf actief, maar kies het type beweging zorgvuldig. Hoewel actief blijven belangrijk is om je diabetes te managen, kunnen bepaalde oefeningen de gezondheid van de foetus negatief beïnvloeden. Vermijd vooral sporten met schokkende bewegingen.
   Een goed alternatief is om te gaan zitten en armgewichten te heffen. Zo doe je een workout, verbrand je suiker en de oefening zelf is niet slecht voor je ongeboren kind. Ook zwemmen is een goed alternatief.
    
  7. Zwangerschapsdiabetes kan ook niet-gediagnosticeerde diabetes type 2 zijn. De eerste 36 uur na de geboorte kan het lijken alsof de diabetes is verdwenen, vanwege hormonale veranderingen. Wacht echter niet wekenlang met een nieuwe bloedtest. Zeker niet als je borstvoeding geeft, aangezien te hoge suikerwaarden niet gezond zijn voor je kindje.
   Want zwangerschapsdiabetes kan verdwijnen na de geboorte van het kind, maar het kan dus ook gaan om diabetes type 2 die vóór de zwangerschap nog niet herkend was en die dus wel directe behandeling vereist. Het is altijd beter om dit te weten, zodat jij en je kind zo lang mogelijk gezond kunnen leven.

  Bron: Diatribe.org

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid