Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Diabetes type 1?

Bij diabetes type 1 maakt je alvleesklier geen insuline meer aan. Je moet zelf insuline toedienen met een pen of een pomp. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen en niet genezen.

Lees over wat diabetes type 1 is, wat wij voor je doen en wat je zelf kunt doen om meer grip te krijgen op je diabetes.

Wat gebeurt er in je lichaam als je diabetes type 1 hebt?

Bij diabetes type 1 zet je eigen afweersysteem de bètacellen in je alvleesklier uit. Dit zijn de cellen die insuline maken. Je lichaam heeft insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat de glucose (suiker) uit je voeding naar je lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in je bloed. Je krijgt dan te hoge bloedglucosewaarden. Dit kan vervelende gevolgen hebben als je langer diabetes hebt.

Meer lezen? Lees ook mee op diabetes.nl over diabetes type 1.

Symptomen van diabetes type 1

Je kunt diabetes type 1 herkennen aan:

  • Veel dorst
  • Vaak moeten plassen
  • Een droge mond
  • Afvallen zonder reden
  • Je heel zwak en moe voelen
  • Last hebben van je ogen, wazig of slecht zien

Word lid

Blijf op de hoogte van het laatste diabetesnieuws. En ontvang praktische tips en hulp over jouw leven met diabetes.

Aanmelden

Denk je dat je diabetes hebt?

Ga naar je huisarts. De huisarts prikt een druppeltje bloed en meet je bloedglucosewaarde. Is deze hoger dan 11 mmol/l (millimol per liter bloed), dan is een tweede ‘nuchtere’ meting nodig. Hiervoor mag je acht uur van tevoren niet eten of drinken. Is de waarde dan hoger dan 6 mmol/l, dan heb je diabetes.

Behandeling van diabetes type 1

Diabetes type 1 behandel je met insuline. Dit doe je met een insulinepen of een insulinepomp. Het doel is dat je bloedglucosewaarden tussen de 4 en 10 mmol/l blijven. Om je bloedglucosewaarden in de gaten te houden, meet je ze regelmatig zelf via een sensor of met een bloedglucosemeter.

Lees ook op diabetes.nl over de behandeling van diabetes type 1

Voeding bij diabetes type 1

Je mag alles eten als je diabetes type 1 hebt. Let wel op hoeveel koolhydraten (suikers in voeding) je binnenkrijgt. Hoe beter je dat weet, hoe beter je je behandeling daarop aan kunt passen.

Toen mijn internist groen licht gaf, ben ik er toch voor gegaan omdat ik diep van binnen voelde dat ik heel graag een kindje wilde.

Laura, 32 jaar

Oorzaak van diabetes type 1

De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Genetische aanleg en erfelijkheid spelen soms een rol. Andere mogelijke oorzaken zijn virussen, voeding en milieufactoren. Zeker is dat het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline maken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe dit komt.

Honeymoonfase: de eerste periode na de diagnose

De honeymoonfase (wittebroodsweken) van diabetes type 1 is de periode kort na de diagnose. Diabetes type1 ontstaat doordat het eigen immuunsysteem de cellen in de alvleesklier kapotmaakt die insuline produceren. In het begin maken deze bètacellen nog wel wat insuline aan. Dit heeft een voordeel en een nadeel. Het voordeel is dat type 1 daardoor in het begin nog makkelijk te regelen is. Het nadeel is dat het in het begin makkelijk lijkt om je bloedglucosewaarden te regelen als je diabetes hebt.

Wetenschappers proberen om het kapotmaken van de T-lymfocyten (de cellen die de bètacellen kapotmaken) af te remmen. Dan zou er een soort eeuwige honeymoonfase ontstaan.

Onderzoeker Bart Roep beantwoordt veelgestelde vragen over de honeymoonfase. En over de laatste ontwikkelingen rond het genezen van diabetes type 1.

Webinar over verschillen binnen diabetes type 1

Diabetes type 1 is gewoon diabetes type 1, of toch niet helemaal? Binnen diabetes type 1 zijn verschillende vormen van diabetes te onderscheiden, zogenaamde subtypen. Tijdens dit eerder opgenomen webinar neemt dr. Henk-Jan Aanstoot, kinderarts en oprichter van Diabeter, ons mee in de wereld van subtypen binnen diabetes type 1.

Kijk hier het webinar terug.

Veelgestelde vragen

Help mee

Help mee

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor brede vergoeding en beschikbaarheid van goede zorg en hulpmiddelen. Dat kunnen we niet zonder jou.

Word lid

Met anderen praten over je diagnoseWant diabetes heb je niet alleen.
NAAR HET TREFPUNT