Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat is diabetes type 1?

Bij diabetes type 1 maakt je alvleesklier geen insuline meer aan. Je moet zelf insuline toedienen met een pen of een pomp. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen en niet genezen.

Wat is diabetes type 1

Wat gebeurt er in je lichaam als je diabetes type 1 hebt?

Bij diabetes type 1 zet je eigen afweersysteem de bètacellen in je alvleesklier uit. Dit zijn de cellen die insuline maken. Je lichaam heeft insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat de glucose (suiker) uit je voeding naar je lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in je bloed. Je krijgt dan te hoge bloedglucosewaarden. Dit kan vervelende gevolgen hebben als je langer diabetes hebt.

Meer lezen? Lees ook op diabetes.nl over diabetes type 1.

Symptomen van diabetes type 1

Het is vaak moeilijk om diabetes te herkennen. De symptomen passen ook bij andere aandoeningen en ziektes. Een arts moet de diagnose stellen. Vaak genoemde klachten zijn:

  • Veel dorst
  • Vaak moeten plassen
  • Een droge mond
  • Afvallen zonder reden
  • Je heel zwak en moe voelen
  • Last hebben van je ogen, wazig of slecht zien

Word lid

Blijf op de hoogte van het laatste diabetesnieuws. En ontvang praktische tips en hulp over jouw leven met diabetes.

Aanmelden

Denk je dat je diabetes hebt?

Ga naar je huisarts.

De huisarts prikt een druppeltje bloed en meet je bloedglucosewaarde. Is deze hoger dan 11 mmol/l (millimol per liter bloed), dan is een tweede ‘nuchtere’ meting nodig. Hiervoor mag je acht uur van tevoren niet eten of drinken. Is de waarde dan hoger dan 6 mmol/l, dan heb je diabetes.

Behandeling van diabetes type 1

Diabetes type 1 behandel je met insuline. Dit doe je met een insulinepen of een insulinepomp. Het doel is dat je bloedglucosewaarden tussen de 4 en 10 mmol/l blijven. De behandeling bestaat uit een combinatie van leefstijl en medicijnen.

Lees ook over behandeling van diabetes type 1 op diabetes.nl

Voeding bij diabetes type 1

Wat je eet en drinkt heeft veel invloed op je glucosewaarden. Je kunt hierover meer lezen op Hoe eet je gezond met diabetes of bij Leefstijl en voeding op diabetes.nl

Ik ben direct erg op mijn eten gaan letten, maar ik vind ook dat ik af en toe mag zondigen.

Laura, 32 jaar

diabetes.nl

Lees ook meer over diabetes type 1 op diabetes.nl

Naar diabetes.nl

Oorzaak van diabetes type 1

De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Genetische aanleg en erfelijkheid spelen soms een rol. Andere mogelijke oorzaken zijn virussen, voeding en milieufactoren. Zeker is dat het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline maken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe dit komt.

Honeymoonfase: de eerste periode na de diagnose

De honeymoonfase (wittebroodsweken) van diabetes type 1 is de periode kort na de diagnose. Diabetes type1 ontstaat doordat het eigen immuunsysteem de cellen in de alvleesklier kapotmaakt die insuline produceren. In het begin maken deze bètacellen nog wel wat insuline aan. Dit heeft een voordeel en een nadeel. Het voordeel is dat type 1 daardoor in het begin nog makkelijk te regelen is. Het nadeel is dat het in het begin makkelijk lijkt om je bloedglucosewaarden te regelen als je diabetes hebt.

Wetenschappers proberen om het kapotmaken van de T-lymfocyten (de cellen die de bètacellen kapotmaken) af te remmen. Dan zou er een soort eeuwige honeymoonfase ontstaan.

Webinar: verschillen binnen diabetes type 1

Diabetes type 1 is gewoon diabetes type 1, of toch niet helemaal? Binnen diabetes type 1 zijn verschillende vormen van diabetes te onderscheiden, zogenaamde subtypen. Tijdens dit eerder opgenomen webinar neemt dr. Henk-Jan Aanstoot, kinderarts en oprichter van Diabeter, ons mee in de wereld van subtypen binnen diabetes type 1.

Kijk hier het webinar terug.

Wat kun je zelf doen?

Voeding, beweging, medicijnen: allemaal hebben ze invloed op je bloedglucosewaarden. Door ervaring en door over je ziekte te leren krijg je meer grip op je diabetes. Door meer kennis over jezelf en diabetes te verzamelen, weet je wat van invloed is op jouw diabetes. En wat je beter wel en niet kunt doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een online cursus of elearning. 

Leer over diabetes

Diabetesvereniging biedt diverse e-learnings, cursussen en webinars aan. Dit is een kleine greep uit de mogelijkheden:

Veelgestelde vragen

Help mee

Help mee

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor brede vergoeding en beschikbaarheid van goede zorg en hulpmiddelen. Dat kunnen we niet zonder jou.

Word lid

Met anderen praten over je diagnoseWant diabetes heb je niet alleen.
NAAR HET TREFPUNT