Word lid en maak het verschil
Word lid
Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid

Als werkgever wil je graag tevreden werknemers die hun werk op een zo goede manier kunnen uitvoeren. Ook als ze diabetes hebben. Over diabetes kunnen praten en praktische oplossingen bieden, helpt daarbij. Maar er zijn ook andere mogelijkheden...

    Als werkgever wil je graag tevreden werknemers die hun werk op een zo goede manier kunnen uitvoeren. Ook als ze diabetes hebben. Over diabetes kunnen praten en praktische oplossingen bieden, helpt daarbij. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om werknemers met diabetes te steunen. Zo vergroot je de kans dat zij zonder problemen hun werk kunnen blijven doen.

    Participatiewet

    Sinds 1 januari 2015 geldt de Participatiewet. Het kabinet wil hiermee meer mensen met een ziekte of handicap aan het werk krijgen. Als werkgever heb je daarbij een actieve rol. Bijvoorbeeld door te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn binnen jouw organisatie. Neem je of heb je iemand in dienst die in het zogenaamde doelgroepenregister staat? Kijk dan in de advieswijzer van het UWV of je bedrijf in aanmerking komt voor regelingen of ondersteuning. Dat kan ook gelden voor diabetes.

    (Subsidie)regelingen bij complicaties

    Heel soms kan diabetes complicaties geven, waardoor iemand zijn werk niet meer op de gebruikelijke manier kan doen. Als werkgever kun je dan gebruikmaken van (subsidie)regelingen, zoals:

    Arbowet

    Werknemers moeten tot hun pensioen veilig en gezond kunnen werken. Dat wordt geregeld in met name de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Wil je meer weten over wat jij als werkgever verplicht moet doen? Kijk in het Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

    Beter werken door aanschaf glucosesensor

    Er zijn werkgevers die het budget voor persoonlijke ontwikkeling (loopbaan- of scholingsbudget) inzetten voor de aanschaf van glucosesensoren voor hun medewerker. Deze sensoren meten voortdurend de bloedsuikerwaarde. De medewerker kan daarmee makkelijker en beter voor zichzelf zorgen en hypo’s en hypers voorkomen. Deze sensoren worden maar heel beperkt vergoed door zorgverzekeraars. Terwijl ze een grote bijdrage leveren aan de gezondheid van de medewerker op korte en langere termijn.

    Bijzondere werkomstandigheden

    Sommige werkzaamheden zijn voor mensen met diabetes extra lastig. Bijvoorbeeld werken in extreem warme of koude temperaturen, lichamelijk zwaar werk of werk waar je in contact komt met chemische stoffen of trillingen. Maak hierover afspraken. En bied zo nodig goed beschermende kleding en speciale schoenen.

    Ondersteuning bij (dreigende) uitval

    • Lees hier wat je kan doen als een medewerker door een chronische ziekte niet of minder kan werken: Managementtips van ‘Fit for Work’ (uit 2015)
    • Loop je als werkgever vast in het re-integratietraject van een werknemer? En wil je graag dat een expert ernaar kijkt? Dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.

    Ontwikkeling van personeelsbeleid

    Betere gezondheid voor alle werknemers

    • Een gezonde werknemer is sneller een tevreden werknemer. Maar hoe houd je je werknemers gezond? Wat werkt voor mensen met diabetes, werkt vaak ook voor hun collega’s. Bijvoorbeeld het aanbieden van gezondheidschecks, sportieve activiteiten, fruit op het werk of de inzet van leefstijlcoaches. Laat je inspireren door de ervaringen van andere werkgevers, zoals de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Oost Nederland.
    • Ben je op zoek naar digitale gezondheidschecks voor medewerkers? Kijk dan eens naar:
    • Als werkgever kun je ook deelnemen aan Healthcoin. Dit is een programma dat gezond gedrag bevordert. Met een speciale app kunnen je medewerkers deelnemen. Door beloning, spel en plezier, inzicht en onderlinge inspiratie worden ze gemotiveerd gezonde keuzes te maken. Ook kunnen deelnemers een budget opbouwen om gezonde producten te kopen. Als organisatie bepaal je met welke thema’s je aan de slag gaat. Bijvoorbeeld: ‘beter slapen’, ‘meer bewegen’ of ‘gezonder eten’.

    Richtlijnen bedrijfs- en verzekeringsartsen

    • Wil je weten hoe onder andere bedrijfsartsen mensen met diabetes kunnen helpen om hun werk te kunnen (blijven) doen? In de richtlijnmodule diabetes en arbeid (2011) van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfskunde (NVAB) lees je er meer over.
    • Wil je weten hoe verzekeringsartsen mensen met problemen op het werk door diabetes beoordelen? Lees het verzekeringskundig protocol diabetes mellitus van de Nederlandse Vereniging van Verzekeringsgeneeskunde (NVVG, 2009).
    • Of lees de richtlijn chronisch ziek en werk van het Coronel Instituut (2016) voor bedrijfs- en verzekeringsartsen. Hierin staat hoe mensen met een chronische aandoeningen die werken of werk zoeken, worden beoordeeld en begeleid.

    Advies of hulp van Diabetesvereniging Nederland

    Zorgt de combinatie van diabetes en werk voor misverstanden of problemen tussen jou en je medewerker met diabetes? Wij helpen je met al je vragen over diabetes en werk, geven advies en bieden persoonlijke begeleiding. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid