Word lid en maak het verschil
Word lid
Soorten diabetes

Soorten diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes. Diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn het meest bekend. Er zijn ook andere soorten diabetes, zoals MODY, LADA, diabetes type 3c en zwangerschapsdiabetes. Diabetes type 1 en diabetes type 2 worden vaak door elkaar gehaald.

Lees meer

Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid

Er zijn verschillende soorten diabetes. Diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn het meest bekend. Er zijn ook andere soorten diabetes, zoals MODY, LADA, diabetes type 3c en zwangerschapsdiabetes. Diabetes type 1 en diabetes type 2 worden vaak door elkaar gehaald, maar hebben een andere oorzaak en behandeling.

Bij diabetes type 1 maakt je alvleesklier geen insuline meer aan. Met een pen of pomp dien je zelf insuline toe. Bij diabetes type 2 maakt je lichaam te weinig insuline aan. Of je lichaam reageert minder goed op insuline. De behandeling bestaat uit je leefstijl aanpassen, aangevuld met medicijnen. Soms is insuline spuiten nodig.

Soorten diabetes binnen type 1 en 2

Binnen diabetes type 1 bestaan verschillende vormen van diabetes. Net als binnen diabetes type 2. Dat worden subtypen genoemd. Wetenschappers ontdekken hier steeds meer over. Er is verder onderzoek nodig om te kijken welke behandeling erbij past. Zodat er geen of minder complicaties ontstaan.

Webinar: verschillen binnen diabetes type 1

Tijdens het eerder opgenomen webinar verschillen binnen diabetes type 1 vertelt dr. Henk-Jan Aanstoot over de subtypen binnen diabetes type 1. Dr. Henk-Jan Aanstoot is kinderarts en oprichter van Diabeter.

Kijk hier het webinar terug.

Welke andere soorten diabetes zijn er?

Naast diabetes type 1 en 2, zijn er nog meer soorten diabetes:

  • MODY is een erfelijke vorm van diabetes. De alvleesklier werkt niet goed. Hierdoor wordt te weinig of te laat insuline afgegeven. Er zijn verschillende soorten MODY.
  • LADA is een vorm van diabetes type 1 die zich heel langzaam ontwikkeld. Het is een auto-immuunziekt. Bij LADA valt het lichaam de cellen aan die insuline maken.
  • MIDD is een erfelijke en zeldzame ziekte. De afkorting MIDD staat in het Nederlands voor ‘via de moeder overgeërfde diabetes en doofheid’. Naast diabetes is er dus ook gehoorverlies.
  • Diabetes type 3c ontstaat door schade aan de alvleesklier. Bijvoorbeeld door alvleesklierkanker of een ontstoken alvleesklier. De cellen die insuline maken werken niet meer goed. Of de cellen verdwijnen helemaal.
  • Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die ontstaat tijdens de zwangerschap. Deze vorm van diabetes ontstaat vaak tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap.
  • Prediabetes is de fase die voorafgaat aan diabetes type 2. Je hebt nog geen diabetes maar je lichaam reageert wel al minder goed op insuline.
  • Diabetes insipidus is een zeldzame vorm van diabetes. Het heeft niets te maken met de bloedsuiker. De nieren maken meer urine aan dan normaal. De oorzaak ligt in de hersenen of in de nieren.
  • Cystic Fibrosis Related Diabetes (CFRD) is een vorm van diabetes die ontstaat bij mensen met taaislijmziekte (cystic fibrosis). Het taaie slijm kan leiden tot littekens in de alvleesklier. Hierdoor maakt de alvleesklier niet genoeg insuline.

Welke soort diabetes heb ik?

Soms is het niet helemaal duidelijk welk soort diabetes je hebt. Bijvoorbeeld omdat een behandeling niet aanslaat. Twijfel je over je diagnose? Laat je onderzoeken. Zo kan een (C-peptide)test uitwijzen hoeveel insuline je zelf nog produceert. Er zijn nog meer onderzoeken in het laboratorium. Bijvoorbeeld om te kijken of je lichaam antistoffen aanmaakt tegen de cellen die insuline maken.