Word lid en maak het verschil
Word lid
Een sensor bij diabetes type 2 zonder intensief insulinegebruik

Een sensor bij diabetes type 2 zonder intensief insulinegebruik

Bij diabetes type 2 krijg je de sensortechnologie alleen vergoed als je een intensief insulineschema volgt. Met andere woorden als je vier keer per dag insuline spuit. In alle andere gevallen zijn de kosten van een sensor voor...

Bij diabetes type 2 krijg je de sensortechnologie alleen vergoed als je een intensief insulineschema volgt. Met andere woorden als je vier keer per dag insuline spuit. In alle andere gevallen zijn de kosten van een sensor voor eigen rekening. Dat weerhoudt veel mensen met diabetes type 2 er niet van om periodiek (bijvoorbeeld jaarlijks) een periode van twee weken hun waardes intensief bij te houden met een sensor. Hoe dit Angela beviel lees je hieronder.

‘Wat ik graag voor mijn verjaardag wilde’, werd mij dit voorjaar gevraagd. En eindelijk had ik een mooie wens: een FSL sensor. Zo startte voor mij twee weken experimenteren met eten en bewegen. Een ervaring die ik iedereen met Diabetes type 2 een keer toewens. Zodat je weer precies weet wat goed voor je is en wat nóg beter voor je is.

“Ik heb sinds 25 jaar diabetes type 2. Met veel lichaamsbeweging en het beperken van koolhydraten probeer ik mijn waardes te managen. Tot op heden kan ik met mijn leefstijl en een paar pillen mijn HBA1C om en nabij de 53 houden.

Maar ja, ik ben ook maar een mens en 24 uur per dag 7 dagen in de week 52 weken per jaar mij netjes gedragen is echt te veel gevraagd.

Ooit heb ik op een congres eens geroepen dat het managen van deze chronische aandoening gelijk staat aan een verblijf op Temptation Island. Overal en op elk moment zijn er verleidingen waar ik nee op moet zeggen.

Al jaren wilde ik weten wat er gebeurt met mijn bloedsuiker als ik wel ja zou zeggen tegen die hele lekkere chipolatapunt of een ciabatta broodje met tonijnsalade. Wat  voor een effect zou dat hebben op mijn bloedsuiker?

Op maandag 31 mei heb ik mijn FSL-sensor gekregen en ik nam direct de proef op de som. Het was feest die dag dus lekker een paar stukjes stokbrood, ijsje toe en een paar glaasjes cider. Zie ik 2 uur later mijn bloedsuiker stijgen naar 13!!!  Zou dat betekenen dat ik echt nooit iets met veel koolhydraten kan eten? Echt de moed zonk me in de schoenen. Tot ik de volgende dag een eurekamoment kreeg; het bleek dat deze cider alcohol vrij was en dus bomvol suiker zat!!!

Ik ging voor de herkansing: die avond weer een paar stukjes stokbrood, ijsje toe en een paar glazen water. Yess, mijn bloedsuiker kwam nu niet verder dan 9.

Ik ben de rest van de 14 dagen gaan experimenteren. Wat gebeurt er met 3 Bastogne koeken? Resultaat: te hoog dus. En met 1 (eigenlijk de beste keuze toch) blijft de bloedsuiker keurig.

Ook geëxperimenteerd met het beroemde DM2-loopje. Zonder wandeling stijgt de bloedsuiker na het avondeten toch wel iets boven de 9 en ja hoor: als ik ga wandelen of rustig fietsen direct na het eten blijft de piek uit.

Nu 14 dagen later weet ik weer precies wat goed en wat nog beter voor me is. Ik weet dat ik echt wel die 80-20 regel kan toepassen. Dus 80% van de tijd volgens mijn leefstijl (bewegen en koolhydraat beperkt) en 20% genieten maar wel met mate! Dus een mini Magnum en 1 koekje ipv de halve rol en vooral als er echt iets te vieren is, die heerlijke chipolatataart van de bakker uit het dorp.

Ik had deze informatie net nodig om mijn motivatie weer terug te krijgen. Ik denk dat ik dit cadeau over een paar jaar maar weer vraag. Zou iedereen eigenlijk eens een keertje moeten doen.’

Meer weten over diabetes en sensoren?

Diabetes type 2 zonder insuline, maar wel een sensor?
Wat zijn sensoren en wat doen ze?
Welke sensoren zijn er op de markt?

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid