Wat is HbA1c?

Na een bepaalde periode hoor je je HbA1c-waarde van je behandelaar. Altijd weer even spannend, zit je op de goede weg of valt het tegen?

Het HbA1c is een maat voor het gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden. Deze waarde wordt bepaald in het laboratorium. Je laat daarvoor een buisje bloed afnemen. De algemene streefwaarde voor het HbA1cis minder dan 53 mmol/mol (7%), maar je behandelaar kan met jou een andere streefwaarde afspreken. Let op dat het HbA1c wat anders is dan de bloedglucosewaarden die je zelf meet met je bloedglucosemeter.

Ontvang Magazine Diabc

Word je graag wijzer over jouw diabetes? Lees je graag ervaringen van lotgenoten? Word lid en ontvang het blad 8x per jaar in de bus!

Wat meet het HbA1c?

Hb uit HbA1c is een afkorting voor hemoglobine, een eiwit dat in je rode bloedcellen zit. Glucose bindt zich graag aan dit eiwit. Als glucose gehecht is aan de hemoglobine, heet dit HbA1c. Ligt je HbA1c onder 53 mmol/mol (7%)? Dan had je een goede gemiddelde glucose in de afgelopen periode.

Interpretatie HbA1c-waarde

Het kan gebeuren dat onterecht een HbA1c-waarde als goed wordt geïnterpreteerd. Als je afwisselend veel hypo’s en hypers hebt, komt hier gemiddeld een mooie HbA1c-waarde uit. Bespreek je HbA1c en je bloedglucosewaarden dus altijd met je behandelaar.

HbA1c omrekenen

Tot 2011 werd het HbA1c aangegeven met een getal en procenten, nu in mmol/mol. Toch hoor je soms nog de oude waarde. Met de HbA1c omrekentabel kunt je de oude naar de nieuwe waarde omrekenen.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over HbA1c of bloedsuikerwaarden? Stel ze aan ervaringsdeskundigen in onze community.

 

Word lid

Word lid

Krijg persoonlijk advies en hulp om voluit te leven met je diabetes.

Met anderen praten over je HbA1c want diabetes heb je niet alleen

Lees ook

Hypo

Hypo

Een lage bloedglucosewaarde. Hoe komt het? En wat doe je bij een hypo?

Hyper

Hyper

Een hoge bloedglucosewaarde. Hoe komt het? En wat doe je bij een hyper?

Bloedglucosemeters

Bloedglucosemeters

Samen met je behandelaar kies je een bloedglucosemeter. Welke past bij jou en waar let je op bij de keuze?