Welke insuline je gaat spuiten is afhankelijk van je bloedglucosewaarden. Je arts of je diabetesverpleegkundige vertelt je hoe vaak je insuline toedient en hoeveel eenheden. Ook bepaalt de behandelaar samen met jou welke soort insuline je gaat gebruiken. Welk merk insuline je gaat gebruiken is ook afhankelijk van je verzekeraar en het preferentiebeleid voor medicijnen.
In de dagen en weken na de start worden je waarden gevolgd en kan er bijgesteld worden. Na verloop van tijd kun je vaak op basis van je ervaring en je metingen zelf de dosering aanpassen. Afstemmen met je behandelaar kan bij twijfel natuurlijk altijd.
Met een insulinepen spuit je met een naaldje insuline onder de huid en dan komt het in het bloed, zodat je lichaam het kan gebruiken.
Welke plaats voor jou het best is, is onder andere afhankelijk van welke insuline je gebruikt. Overleg het met je diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner. Vaak spuiten mensen in billen, armen, bovenbenen of buik. Prik niet in de spieren, want dan wordt de insuline te snel opgenomen en werkt hij korter. Ook is het pijnlijker en je krijgt er blauwe plekken van. Tip: wissel je spuitplaatsen af, zo voorkom je littekenweefsel en spuitplekken.
Mensen met diabetes die minimaal 4x per dag insuline moeten toedienen kiezen vaak voor een insulinepomp. Een insulinepomp geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af. Ga je eten of bewegen of moet je zelf een beetje bijstellen, dan kun je ook grotere hoeveelheden toedienen.
Gebruik je een insulinepen maar wil je misschien een insulinepomp gaan gebruiken? Bekijk dan wat de voor- en nadelen zijn van een pomp en hoe het werkt in het artikel Hoe werkt een insulinepomp?
Jouw zorgverzekeraar geeft aan welk merk insuline wordt vergoed. Sinds 1 januari 2021 gebruiken zorgverzekeraars een preferentiebeleid op kortwerkende insuline. Voor mensen met diabetes die insuline Aspart of Lispro gebruiken kan dit een overstap naar een andere insuline betekenen.
Check op Medicijnkosten.nl welke verzekeraars jouw medicatie vergoeden en welke voorwaarden er zijn.
Kijk voor meer uitleg over het preferentiebeleid op Jij en het preferentiebeleid of download het stappenplan preferentiebeleid insuline. De antwoorden op de meest gestelde vragen over het preferentiebeleid geven je ook veel inzicht en antwoorden.
Soms lukt het bij diabetes type 2 niet om de bloedglucosewaarden goed te krijgen. Dan kan het zijn dat je ook insuline gaat gebruiken, kijk dan bij van tabletten naar spuiten. De Keuzehulp op Thuisarts.nl geeft meer informatie over de verschillende medicijnen bij diabetes type 2. Kijk ook bij medicijnen bij diabetes type 2.
Voor kinderen maakte Mario dit filmpje over het maken van insuline. Ook voor volwassenen is het interessant om te zien hoe dit product gemaakt wordt.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.