Word lid en maak het verschil
Word lid
Insulinepomp

Insulinepomp

Als je minimaal 4x per dag insuline gebruikt, kan een insulinepomp een uitkomst zijn. Een pomp geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af en bij maaltijden of correcties kan je ook grotere hoeveelheden toedienen. Stabielere waarden Je bloedglucosewaarden blijven...

    Als je minimaal 4x per dag insuline gebruikt, kan een insulinepomp een uitkomst zijn. Een pomp geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af en bij maaltijden of correcties kan je ook grotere hoeveelheden toedienen.

    Stabielere waarden

    Je bloedglucosewaarden blijven bij het gebruik van een pomp vaak stabieler dan bij insuline spuiten. Dat geldt helemaal als jouw insulinepomp wordt aangestuurd door een algoritme in combinatie met een glucosesensor (en zogenoemd Hybride Closed Loop systeem). Of het iets voor jou is, verschilt van persoon tot persoon.

    De insulinepomp is een klein apparaatje

    Een insulinepomp is een klein apparaatje dat je óf direct op je huid plakt (zogenaamde ‘patch pomp’) óf met een slangetje en infuusje vastzit aan je lichaam. Via het slangetje en een dunne canule (naald) onder de huid geeft de pomp steeds een beetje (kortwerkende) insuline af. Voor een maaltijd laat je de pomp extra insuline afgeven: een bolus. De pomp onthoudt hoeveel insuline is afgegeven, zodat je dit achteraf kunt terugzien.

    Bekijk ook Hoe werkt een insulinepomp op diabetes.nl

    Is een pomp wat voor mij?

    Voor veel mensen met diabetes type 1 is de insulinepomp een uitkomst. Ook voor sommige mensen met diabetes type 2. Omdat je de insuline-afgifte over de hele dag kunt instellen, blijft je bloedsuikerspiegel vaak stabieler dan wanneer je insuline spuit. Maar sommige mensen vinden het vervelend om afhankelijk te zijn van een apparaatje of vinden het moeilijk om ermee om te gaan.

    Hoe kies ik een pomp?

    Bedenk welke eigenschappen jij belangrijk vindt. Wil je een lichte pomp? Waterdicht? Vind je een bolusalarm belangrijk? Heb je kleine hoeveelheden insuline nodig of wil je de pomp kunnen koppelen aan de continuglucosemeter? Bepaal zo welke bij je past.

    Bekijk het overzicht met insulinepompen die nu op de markt zijn.

    Meld je aan voor Diabetes TechLab

    Wil je meer informatie over de insulinepompen, glucosesensoren en Hybrid Closed Loop systemen die op de markt zijn? En leren van ervaringen van anderen? In de agenda vind je de eerstvolgende bijeenkomst.

    Vrouw met diabetes type 1 checkt informatie van Ypsopump

    Hoe beslis ik?

    Overleg met je behandelaar of een pomp voor jou een optie is. Verschillende insulinepompen kun je eerst uitproberen. Bekijk het overzicht van proefperiodes voor insulinepompen. 

    Voordelen pomp

    • Stabielere bloedglucosewaarden (extra handig voor bijvoorbeeld kinderen of als je zwanger bent of wilt worden), vooral bij gebruik in een Hybride Closed Loop.
    • Minder hypo’s, vooral bij gebruik in een Hybride Closed Loop.
    • Door de kortwerkende insuline kun je makkelijker inspelen op meer beweging of extra eten.
    • Meestal verbetert je HbA1c.
    • Je hoeft niet meer te spuiten (bijvoorbeeld kinderen vinden spuiten vaak vervelend).

    Met een pomp heb je minder
    pieken en dalen en voel ik
    meer kwaliteit van leven
    Loes, 28 jaar

    Nadelen pomp

    • De pomp kan zichtbaar zijn voor anderen.
    • Je moet hem altijd bij je hebben, ook ’s nachts.
    • Je moet hem loskoppelen tijdens het douchen of zwemmen (dit geldt niet voor elke pomp).
    • Bij sommige sporten kun je de pomp niet gebruiken (bijvoorbeeld diepzeeduiken).
    • Je moet alert blijven dat de pomp goed werkt. Meet je een hoge waarde, controleer dan of het slangetje en de canule goed zitten en niet stuk zijn.

    Belangrijk: is de pomp koppelbaar?

    De resultaten van een insulinepomp die worden aangestuurd door algoritme en sensor zijn vele malen groter dan die van een losse pomp met een losse sensor. Daarom adviseren wij om te kiezen voor een insulinepomp die koppelbaar is, ook als je op dit moment nog niet in aanmerking komt voor de benodigde rt-CGM sensoren. Als je (nog) niet in aanmerking komt voor rt-CGM sensoren, dan is het alsnog mogelijk om je insulinepomp te koppelen aan je sensor en een algoritme, doormiddel van DIY Opensource Closed Loop software.

    Starten met de pomp

    Overleg met je behandelaar als je een pomp wilt gaan gebruiken. Samen bespreek je wat je met de pomp wilt bereiken (bijvoorbeeld minder hypo’s of betere waarden) en hoe je dat gaat aanpakken. De pomp biedt meer functies dan een pen.

    Bekijk ook Hoe werkt een insulinepomp op diabetes.nl

    Hoe gaat de vergoeding van de pomp?

    De leverancier van je insulinepomp vraagt bij je zorgverzekeraar een machtiging aan voor het gebruik ervan. Een insulinepomp wordt in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar.

    Een (Hybrid) Closed Loop systeem is de volgende stap

    Sinds 2021 zijn er verschillende (Hybrid) Closed Loop systemen (HCL) verkrijgbaar in Nederland. Deze HCL’s bestaan uit een insulinepomp, een sensor en een aansturend algoritme. De HCL zal veel meer automatisch insuline toedienen, o.a. op basis van de sensorwaarde. Dit zorgt voor de meeste mensen voor betere glucosewaarden en vooral veel kwaliteit van leven.

    Geschikt voor HCL?

    Met de komst van HCL’s is de verwachting dat losse insulinepompen steeds minder ingezet gaan worden. Ga je een nieuwe insulinepomp kiezen? Overweeg dan of deze over HCL mogelijkheden beschikt.

    Ga voor meer informatie over HCL naar onze pagina over Hybrid Closed Loop systemen.

    Kies voor de insulinepompverzekering

    Sluit via Diabetesvereniging Nederland de insulinepompverzekering af. Bij diefstal, verlies of beschadiging krijg je tot € 4.000,- vergoeding.

    Tekening van een insulinepomp
    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid