Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Doe-het-zelf systemen (closed-loop)

Een interessante ontwikkeling onder gebruikers van insulinepompen zijn de ‘Doe-Het-Zelf-ers’ of ‘Loopers’.

122803595_3405272356186631_655169177532716071_n

Wat doen ze dan zelf?

Deze mensen maken van reeds bestaande en/of speciaal ontwikkelde apparatuur, met zelf geschreven software een closed-loop systeem. Ze verbinden bestaande pompen aan een bestaande sensortechniek en programmeren apps op hun telefoon die vervolgens deze hulpmiddelen aansturen.

Door middel van algoritmes wordt de insulineafgifte nagenoeg geheel geregeld, afhankelijk van de metingen van de glucosesensor en eventueel de eigen input (zoals sport en koolhydraten).

Let op 

DVN wil onze achterban deze innovatieve ontwikkelingen en de ‘WeAreNotWaiting-beweging’ niet onthouden. Het is echter zo dat deze technieken niet via de geijkte methodes ontwikkeld zijn en daarom belangrijke veiligheids-, privacy en werkingsgarantie niet volledig kunnen verantwoorden. Doe-Het-Zelf’ers doen dit dan ook volledig op eigen risico en zonder garanties. 

DVN pleit voor een ruime vergoeding van glucosesensoren, zodat men gebruik kan maken van een volledig getest en goedgekeurd closed-loop systeem. 

Lees meer over doe-het-zelf systemen 

Op Facebook delen mensen met diabetes hun ervaringen, in deze Nederlandse groep of internationale groep.

Uitleg over hoe het Doe-het-zelf-systeem gebouwd en gebruikt moet worden staat op deze meertalige site over ‘AndroidAPS’. Dit systeem maakt gebruik van een Android smartphone of Android Wear smartwatch.

Op deze Engelstalige site over ‘Loop’, staat informatie over het systeem dat gebruik maakt van een Apple iPhone en/of een Apple Watch.

Ontvang magazine Diabc

Ontvang magazine Diabc

Word je graag wijzer over jouw diabetes? Lees je graag ervaringen van lotgenoten? Word lid en ontvang het blad 6x per jaar in de bus!

Word lid

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen