Word lid en maak het verschil
Word lid
Paul over zijn diagnose LADA: ‘De arts vroeg waarom ik mijn diabetes verwaarloosde’

Paul over zijn diagnose LADA: ‘De arts vroeg waarom ik mijn diabetes verwaarloosde’

Paul weet jarenlang niet dat hij diabetes type LADA heeft. De diagnose werd bij toeval gesteld. Als gevolg daarvan heeft hij nu behoorlijke complicaties.

Paul Jansen (44) weet jarenlang niet dat hij diabetes type LADA heeft. De diagnose werd bij toeval gesteld. Als gevolg daarvan heeft hij nu behoorlijke complicaties. “Wat vanzelf komt, gaat vanzelf weer over. Dat was mijn motto.”

Genieten van het leven

“Met een zachte plof verdwijnt mijn laptoptas in de hoek van de gang. Met een glas wijn nemen Maike en ik de dag door. Ik heb niet veel tijd, want het is woensdag. Overmorgen is het alweer vrijdag en is de agenda tot en met zondag gevuld. Zo leef ik het liefste: drukte maken en gezelligheid opzoeken. Veel koken, proeven, kletsen, drinken en genieten.”

Blogs over diabetes lezen of zelf schrijven?

Deel je ervaringen met anderen.

Moe & buikpijn

“Het volhouden van zo’n agenda ging de laatste maanden moeizamer. Ik was zó moe. Dat schreef ik toe aan de drukte op mijn werk en een druk sociaal leven. Steeds vaker moest ik bij afspraken verstek laten gaan, omdat ik er geen energie voor had. Ook kreeg ik steeds meer pijn in mijn buik. Ach ja, logisch toch, als je vaak onderweg bent en de hele dag trainingen geeft?”

Geen alarmbellen

“Ik was ook de koning van alles klein maken en als niet-belangrijk bestempelen. ‘Wat vanzelf komt, gaat vanzelf weer over’, was mijn motto. Er gingen totaal geen alarmbellen rinkelen door mijn vermoeidheid en de toenemende pijn. Ik glimlachte het weg. Maar toen werd het 26 oktober 2013.”

Er gingen totaal geen alarmbellen rinkelen

Steeds meer pijn

“In de avond stond een verlovingsfeestje op het programma. De toenemende pijn in mijn buik kon mij geheel niet in feeststemming krijgen. Maike greep resoluut in. “Zo kan het niet meer”, riep ze uit. Voor ik het wist werd ik in de auto gezet en reden we richting de huisartsenpost van het ziekenhuis in Ede.”

‘Diabetes, ik?’

“De dienstdoende arts hoorde het verhaal aan, voelde wat aan mijn buik en liet me plassen in een bakje. Ik mocht niet naar huis, ik werd direct opgenomen. Een acute blindedarmontsteking die met grote spoed verwijderd moest worden. De urine werd onderzocht en de huisarts zei verwijtend: ‘Waarom verwaarloos jij je diabetes?’ Ik keek de man met grote ogen aan: ‘Diabetes, ik?'”

Download

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid