Word lid en maak het verschil
Word lid
Gezond eten bij diabetes type 2

Gezond eten bij diabetes type 2

Gezond eten is voor iedereen belangrijk. Heb je diabetes type 2? Gezonde voeding en bewegen kunnen ervoor zorgen dat je minder medicijnen nodig hebt. Sommige mensen hoeven zelfs helemaal geen medicijnen meer te gebruiken. Tips om gezond te...

  Gezond eten is voor iedereen belangrijk. Heb je diabetes type 2? Gezonde voeding en bewegen kunnen ervoor zorgen dat je minder medicijnen nodig hebt. Sommige mensen hoeven zelfs helemaal geen medicijnen meer te gebruiken.

  Tips om gezond te eten bij diabetes type 2

  Soms is het lastig om te beginnen met het veranderen van je leefstijl. Want waar moet je beginnen? We geven je 8 tips die je kunnen helpen.

  Tip 1: Houd een eetdagboek bij

  Schrijf een paar dagen op wat je allemaal eet en drinkt. Doe dit ook in het weekend, want dan eet je vaak toch net iets anders dan door de week. Zo krijg je inzicht in wat je precies eet en drinkt. Je weet dan beter wat je kunt aanpassen aan je voeding.
  De eetmeter van het Voedingscentrum is een handig hulpmiddel om bij te houden wat je eet.

  Tip 2: Weet waar koolhydraten inzitten

  Zoek op hoeveel koolhydraten in je voeding zit. Bijvoorbeeld in de eetmeter van het Voedingscentrum. Als je weet waar veel koolhydraten inzitten, weet je beter wat je wel en niet moet eten. Twijfel je? Een diëtist kan je hierbij helpen.

  Tip 3: Overleg met je behandelaar

  Gebruik je medicijnen? Overleg dan met je behandelaar wat je het beste kunt doen als je minder koolhydraten gaat eten. Hij/zij kan met je meekijken wat het precies doet je bloedglucosewaarden. En als het nodig is ook je medicijnen aanpassen.

  Tip 4: Vraag hulp aan een diëtist

  Vind je het lastig om je eetpatroon aan te passen? Of weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Een diëtist kan je hierbij helpen. Op de website van de Nederlandse vereniging van diëtisten kun je zoeken naar een diëtist bij jou in de buurt die gespecialiseerd is in diabetes type 2.

  Ik liet iedereen weten dat ik anders ging eten. De hulp van de omgeving is zo belangrijk.

  Robert, 52 jaar

  Tip 5: Doe ideeën op bij anderen

  Benieuwd hoe andere mensen het aanpakken? Kijk eens op het Trefpunt van diabetes.nl of bezoek een van onze informatiebijeenkomsten. Hier kun je verhalen van lotgenoten lezen of horen.

  Tip 6: Zoek naar lekkere recepten

  Ben je op zoek naar lekkere recepten? Misschien zijn deze boeken iets voor jou:
  •    Diabetes type 2? ‘Maak jezelf beter.’
  •    Diabetes type 2? ‘Maak jezelf beter.’ Het Kookboek

  Deze boeken zijn geschreven door internist en hoogleraar Diabetologie Hanno Pijl en journaliste Karine Hoenderdos, in samenwerking met Diabetesvereniging Nederland (DVN).

  Robert (52 jaar) is kok en bedenkt makkelijk recepten voor mensen met diabetes. Bekijk zijn verhaal.

  Tip 7: Kijk eens op de website van het Voedingscentrum

  De website van het Voedingscentrum is een betrouwbare bron voor informatie over gezonde, duurzame en veilige voeding.
  Op de website vind je ook veel informatie over voeding bij diabetes type 2.

  Tip 8: Deel je ervaringen

  Op DiabetesTrefpunt kun je jouw ervaringen delen, vragen stellen en verhalen van andere mensen lezen. Misschien inspireer jij met jouw verhaal ook wel iemand om gezonder te gaan eten. Samen sta je sterker.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid