Word lid en maak het verschil
Word lid
Semaglutide (Ozempic)-gebruik in documentaire PowNed of View

16 mei 2024

Semaglutide (Ozempic)-gebruik in documentaire PowNed of View

Gisteravond werd op NPO3 de eerste aflevering van PowNed of View: De Prikpen uitgezonden. In deze documentaire dook presentator Filemon Wesselink in de wereld van semaglutide (Ozempic) en gewichtsverlies. De uitzending benadrukte ook het persoonlijk gebruik van het middel door Wesselink en twee andere personen zonder diabetes.

Voor mensen met diabetes die door tekorten Ozempic (tijdelijk) niet meer kunnen gebruiken, is het heel vervelend om te zien dat het middel zomaar verstrekt wordt aan mensen die het niet nodig hebben.

Diabetesvereniging Nederland begrijpt deze teleurstelling en benadrukt dat geneesmiddelen voorgeschreven moeten worden zoals dat in richtlijnen beschreven staat. Off label gebruik is in Nederland toegestaan, maar zolang er een tekort is, roept de vereniging op om deze geneesmiddelen alleen voor te schrijven aan mensen die hier volgens de richtlijnen voor in aanmerking komen.

Tekorten

Het tekort aan semaglutide (Ozempic) en andere geneesmiddelen uit dezelfde klasse houdt waarschijnlijk nog het hele jaar aan. Diabetesvereniging Nederland volgt de ontwikkelingen rond deze tekorten en staat in contact met alle betrokkenen. Als je semaglutide (Ozempic) of een andere GLP1-agonist gebruikt en vragen hebt over het tekort, neem dan contact op met je behandelaar of apotheker.

Meldpunt medicijntekorten

 In 2023 heeft Diabetesvereniging Nederland het Meldpunt medicijntekorten geopend. Krijg je je medicijnen niet, heb je problemen met de alternatieven of zijn er andere problemen rond medicijntekorten? Meld ze bij het Meldpunt medicijntekorten zodat de vereniging indien nodig actie kan ondernemen. Elke melding helpt om het probleem duidelijk in beeld te krijgen.

Meer weten?

Wat is semaglutide?

Nieuwsbericht: Tekort aan Ozempic en Victoza blijft in 2024

Behandeling van type 2 op diabetes.nl

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid