Word lid en maak het verschil
Word lid

20 maart 2023

Tekort Ozempic (Semaglutide) blijft waarschijnlijk tot eind 2023 een probleem

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB) heeft ons afgelopen vrijdag laten weten dat de tekorten van het medicijn Ozempic (Semaglutide) waarschijnlijk nog de rest van het jaar een probleem blijven.

Waardoor is dit tekort er?

Het tekort komt waarschijnlijk door off-label gebruik. Off-label gebruik betekent dat het door artsen wordt voorgeschreven aan patiënten die het niet gebruiken voor de klachten waarvoor het middel bedoeld is. Door dit off-label gebruik is er een veel grotere vraag naar het medicijn.

Wat betekent dit?

Het tekort is een groot probleem voor mensen met diabetes. Het kan zijn dat zij bij hun apotheek het medicijn niet kunnen krijgen omdat het daar op is. We begrijpen dat mensen die afhankelijk zijn van dit medicijn zich hier zorgen over maken.

Wat gebeurt er nu?

Diabetesvereniging Nederland houdt de ontwikkelingen rondom het tekort aan Ozempic goed in de gaten en heeft contact met iedereen die bij dit probleem betrokken is. Het is belangrijk om te benadrukken dat mensen met diabetes die momenteel Ozempic gebruiken, hun medicijn moeten blijven innemen zoals voorgeschreven. Overleg met je behandelend arts of apotheker als je vragen of zorgen hebt over het tekort aan het medicijn.

Is er een alternatief?

Het is belangrijk om te weten dat er alternatieve medicatie beschikbaar is die even effectief is als Ozempic en die mogelijk door de behandelend arts kan worden voorgeschreven ter vervanging van Ozempic.

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

Wij vinden het verkeerd dat er tekorten aan medicatie ontstaan doordat het gebruikt wordt voor iets waar het niet voor bedoeld is. Medicatie zou alleen gebruikt moeten worden als goedgekeurde behandeling van een ziekte of aandoening. We blijven de situatie goed volgen.

Eventueel verder nieuws over het tekort aan Ozempic zullen we delen op onze website, social media en in onze nieuwsbrieven. Neem contact op met de arts of apotheker als je vragen hebt over de medicatie of alternatieve behandelingsopties.

Meer lezen:

Medicatie bij diabetes type 2

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid