Word lid en maak het verschil
Word lid
DARE studie (kunstmatige alvleesklier) zoekt deelnemers

7 mei 2024

DARE studie (kunstmatige alvleesklier) zoekt deelnemers

Het is belangrijk dat er nog meer onderzoek wordt gedaan naar de kunstmatige alvleesklier. Hier heeft Diabetesvereniging Nederland zich hard voor gemaakt bij onder andere het Zorginstituut Nederland. Als gevolg daarvan is de DARE studie gestart.

Deelname aan de DARE studie

Er wordt nog naar deelnemers gezocht deelnemers die nu een Hybrid Closed Loop systeem gebruiken. Ben jij geïnteresseerd in het verbeteren van de behandeling van type 1 diabetes? Als je voldoet aan de voorwaarden kun je je voor de DARE studie aanmelden.

Ontwikkeling van de kunstmatige alvleesklier

Met de voortdurende evolutie van insulinepompen en glucosesensoren, verandert de diabeteszorg gestaag. De kunstmatige alvleesklier van Inreda Diabetic wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling op dit gebied. Bij gebruik van de kunstmatige alvleesklier hoef je geen koolhydraten meer in te voeren en krijg je naast insuline ook glucagon via de pomp, om zo hypo’s te voorkomen.

Wat doet de DARE studie?

De DARE studie is een vervolg op eerdere onderzoeken naar de kunstmatige alvleesklier. De DARE studie vergelijkt 12 maanden lang de kunstmatige alvleesklier met de huidige beschikbare behandelingen (insuline spuiten en een sensor zoals de Freestyle libre of Dexcom G6, of een hybrid closed loop (insulinepomp met communicerende sensor zoals de Medtronic 780G of de Tandem t:slim x2).

Tijdens de DARE studie wordt er niet alleen gekeken naar de effecten op TIR en HbA1c, maar ook naar de ervaringen met de behandeling en wordt een kosten-effectiviteitsanalyse uitgevoerd. De resultaten worden gedeeld met het Zorginstituut Nederland die zal bepalen of de kunstmatige alvleesklier opgenomen wordt in het basispakket.

Plek in de studie voor HCL-gebruikers

Er zijn nog enkele plekken beschikbaar in de HCL-groep. Als je meedoet, word je willekeurig (50% kans) toegewezen aan een groep. Dit betekent dat je mogelijk in de controlegroep belandt, waarbij je jouw huidige behandeling voortzet en dus niet behandeld zal worden met de kunstmatige alvleesklier. Jouw bijdrage is hoe dan ook erg belangrijk voor het verkrijgen van inzichten die de diabeteszorg wereldwijd kunnen verbeteren.

Er zijn 14 ziekenhuizen in Nederland die meedoen aan de studie. Als je onder behandeling bent bij een ander ziekenhuis, dan dient je behandeling tijdelijk overgedragen te worden aan een ziekenhuis dat wel meedoet aan het onderzoek. Vraag je behandelend arts naar de mogelijkheden.

Wanneer mag ik meedoen aan de DARE studie?

  • Tussen de 18 en 75 jaar oud
  • Minimaal één jaar gediagnosticeerd met type 1 diabetes
  • Een geavanceerde insulinepomp met sensor (hybrid closed loop) meer dan 70% in de automatische modus gebruiken
    of
    Vier keer per dag insuline spuiten en een sensor meer dan 70% van de tijd gebruiken
  • Niet zwanger zijn

Lees meer over de DARE studie of vraag je arts naar de mogelijkheid tot deelname.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid