7 juli 2023
De nieuwste ontwikkelingen in diabetestechnologie
Welke ontwikkelingen in diabetestechnologie kunnen we de komende tijd verwachten? Diabetesvereniging Nederland zet de grootste vernieuwingen voor je op een rij.
De FreeStyle Libre 2 in Engeland als CGM
De FSL2 is toch al een CGM?
In Engeland hoeft de FreeStyle Libre 2 binnenkort niet meer ‘ge-Flasht’* hoeft te worden (volgens betrouwbare bronnen). De sensor gaat dan werken als een CGM. De sensor stuurt op dit moment al direct en rechtstreeks waarden naar reader of smartphone om de alarmen te activeren. Maar de sensorwaarde zie je pas in de reader of smartphone na het ‘flashen’. Dat ‘flashen’ is dus straks niet meer nodig. *flashen=de smartphone of reader langs de sensor op de arm of buik bewegen
Hoe zit het nu in Nederland met de FSL2?
Het is niet bekend of de FreeStyle Libre 2 ook in Nederland gaat werken als een CGM. Momenteel zijn er al enkele onofficiële apps, zoals Xdrip en Juggluco, waarmee de sensorwaarde direct gezien kan worden. Dit zou ook in Nederland kunnen als hier ook gekozen wordt voor een update van de smartphone app van de FreeStyle Libre 2.
Waarom een CGM?
Uit wetenschappelijke onderzoeken weten we dat de sensor waarbij de ‘flash’ moet worden uitgevoerd, minder goede resultaten laat zien dan de sensor bij CGM.
Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?
Diabetesvereniging Nederland is van mening dat het hierdoor een sterker product wordt, en hoopt dat dit ook in Nederland doorgevoerd wordt.
Eversense sensor na 31 juli 2023 niet meer verkrijgbaar in Nederland
Waarom verdwijnt de Eversense?
De Eversense sensor verdwijnt voorlopig uit Nederland. De sensor werd in Nederland niet genoeg gebruikt om genoeg service en advies te kunnen bieden. Er zijn een aantal redenen waarom het gebruik in Nederland niet voldoende was: De Eversense valt in de CGM categorie met strengere vergoedingsregels. De Eversense is niet koppelbaar aan een Hybride Closed Loop systeem (wel aan DIY / Open Source Closed Loop). En omdat de sensor geïmplanteerd moet worden valt deze onder andere wetten en regels dan de overige sensoren.
Is er toekomst voor Eversense in Nederland?
Misschien keert deze sensor later terug in Nederland als de sensor bijvoorbeeld langer mee kan en gekoppeld kan worden aan een Hybride Closed Loop systeem.
Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?
Het is altijd jammer als er minder te kiezen is. De Eversense is een uniek product en kan voor bepaalde mensen (bijvoorbeeld met Pleisterallergie) een uitkomst zijn. We hopen dat de sensor na verloop van tijd weer terug komt in Nederland.
Nieuwe (FGM) sensor: Glunovo Flash
Wat is de Glunovo Flash?
Er is ook een nieuwe sensor op de markt, de Glunovo Flash. Dit is een sensor met aparte zender die met bluetooth signaal de glucosewaarde naar de telefoon stuurt. Om de waarde te zien, moet er in de app op ‘Flash’ geklikt worden. Daarna kunnen ook de laatste gegevens en de trend bekeken worden. De sensor is van origine een CGM.
Waarom een Flash knop in de app?
De ‘Flash’ knop is er ingebouwd op verzoek van zorgverzekeraars, die aangeven dat de sensor alleen dan vergoed kan worden.
Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?
Het is altijd fijn dat er meer te kiezen is. Vooral in de FGM categorie, waarin hiervoor niets te kiezen was. De ‘Flash’ knop maakt het kwalitatief een minder aantrekkelijk product. Dat de fabrikant daar toe wordt aangespoord is niet wenselijk. Er zijn nog zeer weinig gebruikerservaringen bekend bij ons, we kunnen daardoor weinig zeggen over de verdere kwaliteit.
Nieuwe (CGM) sensor: Dexcom G7
Wat is de Dexcom G7?
Dexcom heeft een nieuwe sensor, de G7. In tegenstelling tot andere Dexcom sensoren heeft deze geen aparte zender. De sensor is daardoor iets kleiner dan de andere sensoren van Dexcom. De sensor gaat 10 dagen mee, en kan daarna in zijn geheel weggegooid worden. Een pluspunt van de Dexcom G7 is dat er een opwarmtijd van slechts 30 minuten is en een uitlooptijd van 12 uur. Je bent dus flexibeler in het vervangen van de sensor.
De toekomst van de G7?
De Dexcom G7 is op dit moment nog niet te koppelen aan insulinepompen. De verwachting is dat dit binnenkort wel kan en dat de Dexcom G7 dan de Dexcom G6 gaat vervangen.
Wat vindt Diabetesvereniging Nederland
We zijn erg tevreden over de voortdurende doorontwikkeling door fabrikanten zodat er steeds meer mogelijkheden zijn en de producten steeds gebruikersvriendelijk zijn. De koppeling aan insulinepompen is een positieve stap die de sensor nog aantrekkelijker maakt voor gebruikers.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Schrijf je in met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates
Nieuwsbrief