Word lid en maak het verschil
Word lid
Tekort aan Ozempic en Victoza blijft in 2024, waarschuwt CBG

17 november 2023

Tekort aan Ozempic en Victoza blijft in 2024, waarschuwt CBG

Vanmorgen kondigde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ook voor 2024 tekorten aan van Ozempic (Semaglutide) en Victoza (Liraglutide). Ozempic (Semaglutide) zal wel in beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn in het eerste kwartaal van 2024, maar het hele jaar moeten gebruikers rekenen op tekorten. Het tekort aan Victoza (Liraglutide) wordt waarschijnlijk pas halverwege 2024 opgelost.

Impact op mensen met diabetes

De aanhoudende tekorten vormen een groot probleem voor mensen met diabetes, omdat het mogelijk is dat zij op een bepaald moment hun medicijnen niet kunnen krijgen. Het is begrijpelijk dat zij zich zorgen maken. Overstappen naar een ander geneesmiddel is altijd vervelend, want het brengt stress en soms nieuwe bijwerkingen met zich mee.

Maatregelen en advies van Diabetesvereniging Nederland

Diabetesvereniging Nederland volgt de ontwikkelingen omtrent de tekorten aan Ozempic (Semaglutide) en Victoza (Liraglutide) en staat in contact met alle betrokkenen. Het is belangrijk dat mensen die momenteel Ozempic of Victoza gebruiken, hun medicatie moeten blijven innemen zoals voorgeschreven. Neem bij vragen of zorgen over het tekort altijd contact op met de behandelend arts of apotheker.

Alternatieve medicatie beschikbaar

Er zijn alternatieve medicijnen beschikbaar die even effectief zijn als Ozempic en Victoza. Deze kunnen door de behandelend arts worden voorgeschreven ter vervanging van de medicijnen waar een tekort aan is.

Meldpunt medicijntekorten.

Diabetesvereniging Nederland heeft in 2023 het Meldpunt medicijntekorten geopend. Krijg je je medicijnen niet, heb je problemen met de alternatieven of zijn er andere problemen rond medicijntekorten? Meld ze bij het Meldpunt medicijntekorten zodat wij er als dat nodig is actie op kunnen nemen. Elke melding helpt ons om het probleem duidelijk in beeld te krijgen.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid