Word lid en maak het verschil
Word lid
Verkoop vervalste Ozempic pennen in Europa

25 oktober 2023

Verkoop vervalste Ozempic pennen in Europa

De European Medicine Agency (EMA) heeft gewaarschuwd voor nepversies van het medicijn Ozempic (semaglutide) die in Europa worden verkocht. Deze vervalsingen zijn online te vinden op illegale marktplaatsen.

Hoe herken je vervalste Ozempic pennen?

Het gevaarlijke is dat deze nep-pennen eruitzien als de echte semaglutide-pennen, maar eigenlijk gevuld zijn met insuline, niet met semaglutide. De nep-pennen lijken identiek aan de originele, inclusief verpakking, serienummers en barcodes. Maar je kunt ze herkennen aan hun dunnere formaat en de nummers op het doorzichtige deel. De echte pennen zijn dikker en hebben geen nummers.

Gebruik is zeer gevaarlijk

Helaas zijn er in Oostenrijk mensen ernstig ziek van geworden. Zij hebben deze nep-Ozempic pennen via internet gekocht. Ze dachten dat ze semaglutide gebruikten, maar het was eigenlijk insuline. Dit is gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn voor mensen die insuline als medicijn niet nodig hebben. De gebruikers in Oostenrijk zijn opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van een ernstig lage bloedglucosewaarde.

Hoe weet ik of ik de juiste semaglutide heb?

Op dit moment lijkt het erop dat de nep-pennen niet via legale apotheken aan patiënten zijn verstrekt. Mensen met diabetes die hun semaglutide van de apotheek halen, hoeven zich geen zorgen te maken. De EMA en lokale geneesmiddelenautoriteiten in Europa zijn nu extra waakzaam voor deze vervalsingen.

Wat kan ik zelf doen?

  1.  Gebruik alleen medicijnen die zijn voorgeschreven door een arts en haal ze op bij een officiële apotheek.
  2.  Koop geen medicijnen via internet of van tussenpersonen.
  3.  Controleer de pen en bijsluiter grondig en vergelijk ze met hoe een echte pen eruit hoort te zien.
  4.  Als je twijfelt over de echtheid, ga dan direct naar een apotheek en gebruik het middel niet.

Verder lezen over semaglutide (Ozempic):

Het persbericht van EMA over de vervalste Ozempic pennen

Wat is Semaglutide (Ozempic)?

Nieuwsbericht RTL-nieuws over de vervalste pennen

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid