Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat is semaglutide (Rybelsus en Ozempic)?

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen semaglutide (Rybelsus) die je slikt en semaglutide (Ozempic) die je injecteert? En wat doet het bij diabetes type 2?

Ontwerp zonder titel (8)

Wat is Semaglutide (Rybelsus en Ozempic)?

Semaglutide is een medicijn dat behoort tot de glucagon-like peptide-1 receptor agonisten (GLP-1 RA's). Deze medicijnen worden meestal GLP1-agonisten genoemd. Het is ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes.

Wat is GLP-1?

GLP-1 is een hormoon dat wordt geproduceerd in de darmen na het eten. Het is een van de hormonen die de bloedglucosespiegel regelen. Dat doet het door het afgeven van insuline door de alvleesklier te verbeteren en het afgeven van glucagon (een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt) te remmen. GLP-1 heeft ook invloed op het verminderen van de eetlust.

Wat doet Semaglutide?

Semaglutide kopieert het gedrag van het hormoon GLP-1. Het kleeft zich vast aan ontvanger-eiwitten in je lichaam. Daarmee geeft het afgeven van insuline een extra duw en remt het afgeven van glucagon. Daarnaast zorgt het dat je maag langer vol blijft. Hierdoor kan semaglutide de bloedsuikerspiegel verlagen en zorgen voor gewichtsverlies.

Word vrijwilliger

Help je anderen graag om voluit te leven met diabetes? Vind je het leuk om activiteiten te organiseren? Meld je dan aan als vrijwilliger!

Word vrijwilliger Wat is er te doen

Hoe ziet semaglutide er uit?

Het medicijn is te krijgen in verschillende vormen, zoals Rybelsus (een tablet die je kan inslikken) en Ozempic (een medicijn dat je injecteert).

Wat is het verschil tussen semaglutide als tablet (Rybelsus) en injecteerbare semaglutide (Ozempic)?

Over het algemeen zijn Rybelsus en Ozempic vergelijkbaar in hoe ze werken en waar ze voor gebruikt worden. Het belangrijkste verschil is hoe je het gebruikt. Rybelsus is een medicijn dat je dagelijks slikt. Ozempic is een medicijn dat je wekelijks injecteert. Beide medicijnen zijn aangetoond effectief bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en kunnen helpen bij het beheersen van diabetes type 2.

Ik merkte duidelijk dat ik minder trek had toen ik startte met Ozempic, maar ik moest ook zelf echt nog wel wat doen aan mijn leefstijl. Het is echt geen wondermiddel.

Anja, 56 jaar toen ze startte met Ozempic

Wanneer kies je voor welk medicijn?

De keuze welk medicijn je gebruikt kan afhangen van je eigen voorkeur, je behandelplan, de adviezen van de arts en de beschikbaarheid van het middel.

Bijwerkingen van semaglutide

Semaglutide die je slikt (Rybelsus) en semaglutide die je injecteert (Ozempic) hebben dezelfde bijwerkingen die kunnen voorkomen:

  1. Misselijkheid: Deze bijwerking kort vaak voor, vooral bij de start van de behandeling of bij het ophogen van de dosis. Bij orale semaglutide (Rybelsus) kan het helpen om de tablet 's ochtends in te nemen met een slok water en daarna minstens 30 minuten te wachten voordat je iets eet, drinkt of andere medicijnen inneemt.

  2. Braken: Deze bijwerking komt minder vaak voor als misselijkheid, maar komt ook vooral voor in de eerste weken van de behandeling. Als het braken aanhoudt, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Bij injecteerbare semaglutide komt braken minder vaak voor dan bij orale semaglutide.

  3. Diarree: Sommige mensen kunnen last krijgen van diarree tijdens het gebruik van semaglutide. Neem contact op het je zorgverlener als deze bijwerking langer aanhoudt en/of het voor veel ongemak zorgt.

  4. Verstoorde spijsvertering: Semaglutide kan maag- en darmklachten veroorzaken, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en verstopping. Voedsel nemen verspreid over de dag en in kleine hoeveelheden kan helpen deze klachten te verminderen.

  5. Hypoglykemie (lage bloedglucosewaarde): Semaglutide kan het risico op hypoglykemie verhogen, vooral als het wordt gebruikt in combinatie met andere bloedsuikerverlagende medicijnen.

Bespreek bijwerkingen altijd met je behandelaar

Het is belangrijk om eventuele bijwerkingen te bespreken met een zorgverlener, omdat sommige bijwerkingen ernstig kunnen zijn of omdat ze zorgen voor problemen in het dagelijks leven. De zorgverlener kan dan de voor-en nadelen tegen elkaar opwegen en zo nodig de dosis veranderen of een ander medicijn voorschrijven.

Bijwerkingen melden bij Lareb

Bijwerkingen kunnen ook gemeld worden bij bijwerkingeninstituut Lareb. Door bijwerkingen daar te registeren krijgen we beter zicht over bij welke en hoeveel mensen bijwerkingen voorkomen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor semaglutide?

Je kan in aanmerking komen voor het gebruik van zowel orale als injecteerbare semaglutide als je ouder bent dan 18 jaar, je diabetes type 2 hebt en je met andere medicijnen je bloedglucosewaardes niet goed onder controle krijgt of als je de werkzaamheid van andere bloedglucose verlagende medicijnen niet verdraagt. Semaglutide kan alleen worden voorgeschreven door je behandelend arts.

Help mee

Help mee

Goede en brede zorg, nieuwe technologie, brede vergoeding en meer aandacht voor kwaliteit van leven. Daar staan wij voor. Help jij ons?

Word lid Doneer

Blogs lezen en schrijven over leven met diabetes?Deel je ervaringen met anderen.
NAAR HET TREFPUNT